Bøger om Danmark Fagbøger Historie

Ord der formede Danmark

joakim jakobsen ord der formede danmark

Har du nogensinde tænkt over udtryk som En lille og vågen er bedre end en stor og doven, Hvad forstår bønder sig på agurkesalat?, Den går ikke, Granberg, Spildte Guds ord på Balle-Lars, Røven af 4. division? Eller hvad med En gang skal jo være den første, Det sure med det søde, Riget fattes penge, Løgn og latin, Tordenskjolds soldater, At spænde livremmen ind?

Ordenes danmarkshistorie

Alle talemåderne er pære-danske og har overvintret i det danske sprog gennem generationer. Men bag hvert udtryk gemmer der sig en historie. De historier folder journalist Joakim Jakobsen ud i sin danmarkshistorie Ord der formede Danmark, der fører os gennem 1500 års dansk historie fortalt i 260 citater. Fra danskerne blev navngivet Danerne til køkkenfirmaet Kvik slagfærdigt postulerede, at Alle har ret til et fedt køkken. Og derimellem alt det andet, der vil vække genklang hos en dansk læser: Frøken Jensens frikadeller, slagord og slogans, sangene, vi nærmest har tatoveret i vores hjerter, navnene på store mænd og kvinder, som vi kender fra vores bys vejnavne og i det hele taget den fællesmængde, der kan siges at tilhøre mosaikken Danmark.

Bogen kan læses både lineært fra start til slut, men i den grad også på skrå efter lyst. For det er en bog, der er drevet af nysgerrighed og som også skal læses sådan. Og man vil med garanti blive klogere på et eller andet.

-> Hvor klog man er på Danmark, kan man teste her i vores danmarksprøve i citater – og vinde et eksemplar af bogen.

Vi har spurgt Joakim Jakobsen om arbejdet med bogen:

Joakim Jakobsen forfatter til Ord der formede Danmark

Hvorfor overhovedet fortælle en danmarkshistorie i citater?

“Det var faktisk heller ikke meningen i første omgang. Forlaget, direktøren selv, havde fået en god idé: En bog, der rummede alle de talemåder og ord, som vi har i vore hoveder – døden skal have en årsag, en lille og vågen, hvad udad tabes, man har et standpunkt, etc. Og så var opgaven at forklare den kontekst, disse udtryk var opstået i. Og han krævede, at det skulle være underholdende. Det måtte ikke være som at læse lektier, snarere som en æske fyldte chokolader, sagde han guddødeme. Men efterhånden som jeg indsamlede citater og talemåder og beskrev dem – kun én side per citat – gik det op for os, at det faktisk blev en slags danmarkshistorie. Ordenes danmarkshistorie. Alle disse udtryk er jo en mental og kulturel kompostbunke, der ligger presset sammen i vore hoveder”.

1500 års historie, 260 citater, 1 citat pr. side. Hvad er det for en kreativ benlås, du har lagt dig selv i?

”Det var min egen idé, og undervejs har jeg forbandet det øjeblik, hvor jeg foreslog det. Men nu er jeg virkelig tilfreds. Det giver en friskhed, at man læser en side om en talemåde – og så videre til den næste. Alle disse ord er jo taget ud af en sammenhæng, og det er dén sammenhæng og de tråde, jeg beskriver. Det kunne være blevet alt for omstændeligt, hvis jeg ikke havde givet mig selv det benspænd. Tilsammen skaber ordene alligevel også en sammenhæng – og det er Danmark.”

Prøv at beskrive hvilken kraft du har søgt i de citater, du har valgt ud?

“Det er en blandet landhandel af filmreplikker, salmevers, politikerudtalelser og reklametekster. Det, der kendetegner hele buketten, er, at de lever hos os og har sat præg på vores samfund og vores liv.”

Kan du give et par eksempler på ord der formede Danmark?

”Der er de helt oplagte, som er vandret gennem århundrederne, og som vi stadig siger. Én gang skal jo være den første, for eksempel. Den er fra Saxos Danmarkskrønike fra begyndelsen af 1200-tallet. Eller: Døden skal jo have en årsag. Jeg havde ingen anelse om, at den var fra 1588, da Frederik II døde. Flere præster nævnte i deres ligtaler og mindeord, at det var ærgerligt, at den livskraftige mand havde drukket så voldsomt, at det slog ham ihjel. Frederik II var vitterlig skvattet i op til flere voldgrave, men det hørte også med til jobbet som konge at drikke tæt. Anders Sørensen Vedel, som talte i Ribe Domkirke, trak på skuldrene og afsluttede sin tale med ordene: Døden vil have en årsag. Vi skal allesammen dø af et eller andet.”

”Og så er der de nyere, som vi af gode grunde ikke helt kan vurdere endnu. Men som rummer en god historie, og som i hvert fald tegner en udvikling for os, der lever nu: Stuerene – det bliver I aldrig. Alle har ret til et fedt køkken. Hån, spot og latterliggørelse, etc.”

I de sidste mange år har der været en vis definitionstrang til at indramme Danmark og danskerne i kanoner, ord og tests. Er det her dit forsøg på at kridte banen op eller er det bare et velment oplysningsprojekt? Eller hvad har drevet dig?

”Det har først og fremmest drevet mig at opdage alle disse udtryks power og betydning. Og hvordan de samlet udgør vores historiske og kulturelle bankkonto. Den debat, du nævner, er desværre opdelt mellem to forestillinger, som er lige meningsløse. På den ene side ideen om, at der ikke findes dansk kultur eller danske værdier. På den anden side et fatamorgana om en urokkelig dansk identitet. Denne samling af udtryk viser, at der i den grad findes en beholdning af danske værdier – ting, som vi er tilbøjelige til at ønske eller forvente. Og den viser, at disse værdier i den grad er dynamiske, at de hele tiden påvirkes og forandres, indefra og udefra.”

I udlandet er vi lige for tiden mest berømte – sjovt nok – for vores hygge og vores uhygge, men hvis man vil være klogere på danskerne og Danmark, hvilke tre opslag fra din bog, synes du så man så begynde med?

”Jeg ville nok tage Grundtvigs læredigt Menneske først og Christen saa fra 1837. Den særlige og smukke rundhed, som digtet udtrykker og foreskriver, er nærmest statsideologi i Danmark. Man skal altid spise brød til og ikke gå til yderligheder. Dette er landet, hvor man hverken er så konservativ eller så socialistisk eller så kristen eller så ateistisk, at det gør noget. Derefter ville jeg anbefale historien om Internationale, altså den kommunistiske slagsang, som blev oversat i to omgange i 1910 og 1911. Først i en næsten idiotisk idyllisk udgave, der begynder: ”Flyv højt, vor sang på stærke vinger,/ flyv over bondeland og by …” Det gjorde det måske lidt svært at tro på, at revolutionen var lige om hjørnet. Mange socialister fandt den også alt for nationalromantisk, så året efter gendigtede Hans Laursen sangen mere blodskudt og hæst: ”Rejs jer, fordømte her på Jorden,/ rejs dig, du sultens slavehær …” En meget dansk historie. For selv om det var den hårde udgave, der kom med i sangbøgerne, var det jo den nynnende, dæmpede version, der blev udfoldet i reel politik. Og som tredje forslag ville jeg tage John Mogensens protestschlager Der er noget galt i Danmark fra 1971. En eminent gang kværulantisk bodegasocialisme, der udtrykte en vrede i undergrunden, som vi stadig mærker.”

 

Joakim Jakobsen ord der formede danmark 

 

Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.