Fagbøger Bestsellere Bøger om kongehuset

Karin Palshøj om sit pragtværk om Danmarks regent: Alle har vi vores historie med og om Dronningen

Dronning Margrethe, Karin Palshøj

I anledningen af H.M. Dronningens 80 års fødselsdag i 2020 udkom bogen Dronning Margrethe, et pragtværk i stort format, som fortæller om Danmarks regent i ord og billeder.

Bogens forfatter Karin Palshøj er tidligere mangeårig vært og redaktør på DR og forfatter til flere bøger om kongehuset. Her kan du læse hendes meget personlige forord til bogen, hvor hun forklarer, hvorfor H. M. Dronning Margrethe har en særlig plads i hendes hjerte.


Af Karin Palshøj

I 2020 fyldte Danmarks Dronning 80 år. Skarp, veltalende og reflekterende fremstår dronning Margrethe stadigvæk, når hun fanger befolkningen med sine nytårstaler eller elegant får drejet journalisternes spørgsmål ved pressemøder eller afleverer en rap kommentar ved en offentlig lejlighed. Siden 1972 har hun pligtopfyldende passet et kald, som hun ikke selv har valgt, men som hun har gjort til sit helt eget, samtidig med at hun har formået at værne om den private side af mennesket.

Dronning Margrethe, Karin Palshøj
Kongefamilien, 1951 – sommerdage ved Dynt
Strand. Foto fra H. M. Dronningens Håndbibliotek.

Min opgave i denne bog har været at beskrive dronning Margrethes liv og gerning i otte korte kapitler. En fantastisk, og også overvældende opgave, for hvordan sorterer og udvælger man blandt 80 års meritter og så ovenikøbet med en hovedperson, som alle i Danmark kender og har en holdning til? Jeg har taget udgangspunkt i begivenheder, som kongehuset har delt med danskerne, og oplevelser, der har prentet sig hos mig; udtalelser, fotos, begivenheder og store mærkedage.

LÆS OGSÅ: Kunsten, kærligheden, kongeriget. Test din viden om Dronning Margrethe

Jeg husker tydeligt den kolde januardag i 1972, hvor kong Frederik blev bisat i Roskilde. Jeg var ni år, og jeg fulgte det hele på tv sammen med min mor i Struer. Havde alle skolebørn mon fri den dag? Det gjorde dybt indtryk at se den knugede dronning med sin mand og sin mor, prins Henrik og dronning Ingrid, ved sin side, i færd med at sige farvel til sin far og selv at tage over som statsoverhoved i Danmark. Min egen mor var meget berørt, og jeg tænkte, at dette øjeblik ville jeg aldrig glemme. Og at Margrethe ville være min dronning i det meste af mit liv.

Dronning Margrethe, Karin Palshøj
Tronfølgeren var meget tæt knyttet til sin far, og kongen
var umådelig stolt af sin datter. London 1955. Foto fra H. M. Dronningens Håndbibliotek.

Til hverdag var de kongelige fjerne og uvirkelige mennesker, der boede ovre i København, og som jeg mest hørte om, når de blev omtalt i ugebladene. Derfor var det stort og helt tæt på, da kongeskibet Dannebrog nåede min hjemby som led i et sommertogt i Limfjorden. Da Regentparret besøgte byens stolthed, Bang & Olufsen, var min far med til at arrangere besøget, og jeg husker, hvordan han fik fremtryllet Dronningens foretrukne græske cigaretmærke, så værterne kunne være klar til at byde Regenten.

Senere har jeg været privilegeret at have kongehuset som en del af mit professionelle liv. Gennem mange år i DR dækkede jeg officielle besøg og begivenheder i den kongelige familie, og jeg har skrevet portrætbøger om kronprins Frederik og kronprinsesse Mary i nært samarbejde med hovedpersonerne.

Alle har vi vores historie med og om Dronningen. Det er det, der gør hende til en samlende figur for hele Danmark, uanset om man er vokset op i Vestjylland, på stenbroen i København eller i en grønlandsk bygd. Monarkiet og dets rolle bliver til stadighed diskuteret, og det skal det! Det er netop en af forcerne ved vores danske demokrati. Og selv om republikkens fortalere har relevante argumenter, er det få, der kan foreslå en bedre og mere egnet kandidat til posten som landets statsoverhoved end en upartisk dronning eller konge.

Dronning Margrethe, Karin Palshøj
Foto til venstre: Det unge, forelskede par, 1967 (c) Bridgeman Collection.
Foto til højre: Besøg i arkæologisk udgravning i Illerup Ådal (mellem Aarhus og Skanderborg) 1952. Foto fra H. M. Dronningens Håndbibliotek.

Billederne fra dronning Margrethes liv er bærende i denne bog, og sammen med redaktør Elise H. Nørholm havde jeg fornøjelsen af at besøge H.M. Dronningens Håndbibliotek og bladre igennem kongehusets private fotoalbummer. De viser en anden side af de officielle begivenheder og også en familie, der foreviger og gemmer højdepunkter i deres liv, næsten ligesom alle os andre.

En helt særlig tak skal rettes til H.M. Dronningen for at give tilladelse til brugen af billeder fra H.M. Dronningens Håndbibliotek samt for at dele sine erindringer om et udvalg af bogens billeder.



Dronning Margrethe

Karin Palshøj om sit pragtværk om Danmarks regent: Alle har vi vores historie med og om Dronningen

I bogen Dronning Margrethe følger vi Dronningen gennem billeder fra hele hendes liv: Familien og tronen, prins Henrik og kærligheden, børn og børnebørn, arkæologi og kunst, kjoler og andre klæder, de hjemlige slotte og det danske kongerige.

H.M. Dronningen har givet tilladelse til at vise mere end 70 private fotografier fra kong Frederik og dronning Ingrids samlinger, der befinder sig på H.M. Dronningens Håndbibliotek. Bogens øvrige billeder er hentet fra diverse billedarkiver og museer samt udvalgt blandt Huset Mydtskovs mange officielle fotografier af Dronningen i forbindelse med særlige begivenheder som runde fødselsdage og regentjubilæer.

H.M. Dronningen har delt sine erindringer om et udvalg af bogens billeder fra barndom til nutid. Desuden indledes bogens otte temaer af journalist og forfatter Karin Palshøj.

Du kan købe Dronning Margrethe online, fx på Bog-Ide.dk, eller i din nærmeste boghandel.




Læs også af samme forfatter

Kongehuset - på arbejde for danmark

Kongehuset – På arbejde for Danmark, giver læseren et unikt indblik i den danske kongefamilies mange rejser, statsbesøg og vigtige øjeblikke. Diverse præsidenter, ministre, kulturpersoner og topchefers deler deres personlige betragtninger og anekdoter fra rejser med dronning Margrethe, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.

I bogen er der blandt andet den unge tronfølger Margrethes tegninger fra sin store rejse til Asien i 1963 og programmer fra statsbesøg til blandt andet Sverige, Australien og Japan.

Du kan købe Kongehuset – På arbejde for Danmark online, eller i din nærmeste boghandel.

Bogen findes også i engelsk oversættelse med titlen Royal Denmark.

Læs også Skal man neje?

Karin Palshøj om sit pragtværk om Danmarks regent: Alle har vi vores historie med og om Dronningen

Danskernes elskede dronning Margrethe kan i 2022 fejre 50-års regentjubilæum.

Skal man neje? kan du læse fortællinger fra de mennesker, som har haft dronning Margrethe inde på livet. Til sammen tegner historierne et kærligt portræt af dronningen.

Læs om Lis Christensen, der kan kalde sig kongelig hofleverandør af gravhunde, om Søren Thomassen der stod livgarden den iskolde januardag, da Kronprinsesse Margrethe blev udnævnt til dronning og find ud af om det lykkedes Knud Romer endelig at få Ingahild Grathmers autograf.

Du kan købe Skal man neje? online, eller i din lokale boghandler fra d. 6 januar.