Bøger om Danmark Bøger om kongehuset Fagbøger

”Jeg fik nærmest et chok.” Læs om Ulf Pilgaards møde med dronningen i bogen Skal man neje?

skal man neje?

21 danskere med vidt forskellig baggrund og fra alle egne af kongeriget deler ud af deres personlige møder med Dronning Margrethe i portrætbogen Skal man neje? af Helle Juul.

Da Ulf Pilgaard i sommeren 2021 takkede af efter en lang karriere i Cirkusrevyen, var det som en af sine mest ikoniske roller – nemlig Dronning Margrethe. Og på scenen under publikums hyldest blev skuespilleren overrasket af ingen ringere end … Hendes Majestæt.

LÆS OGSÅ: Jens Andersen har udvalgt 500 af Dronningens skarpeste og sjoveste citater

Dronning Margrethe er da også netop kendt både for sin humor og sin intellektuelle og kunstneriske begavelse. Egenskaber, der i hendes regentperiode, har gjort Kongehuset mere populært end nogensinde før.

I portrætbogen Skal man neje? fortæller 21 danskere om deres møder med Dronning Margrethe. Historierne bliver et levende og alsidigt portræt af dronningen og hendes hverv – men også et gensyn med Danmark fra de kongedømmekritiske 1970’ere til de klimabevidste 2020’ere.

Læs om Ulf Pilgaards møde med dronningen herunder – én af 21 historier fra Skal man neje?

Køb Skal man neje? online, eller i din lokale boghandel fra d. 6 januar.




Helle Juhl

Skal man neje?

2021

FARVEL OG TAK

Han er født samme år som dronning Margrethe, matcher hende på højden og kendes ligesom dronningen alene på sit fornavn: skuespilleren og komikeren Ulf Pilgaard, de danske revysceners parodist par excellence af Danmarks dronning. Gennem hele hendes regenttid har Ulf taget dronning Margrethe under humoristisk behandling, men nu er det slut.

Cirkusrevyen 2021 var sidste gang, den 81-årige revystjerne gav den som dronningen, og dermed sagde ’den lange’, som han altid har heddet blandt kolleger, ikke blot farvel og tak til et trofast publikum men også til en regent, han sætter meget højt – og som tilmed mødte op ved den sidste forestilling med en personlig hilsen og gave foran et jublende publikum.

”Jeg fik nærmest et chok, da dronningen efter min sidste parodi på hende trådte ind på scenen med et stort smil. Jeg nåede lige at sige ’nej, altså!’, så lettede hele teltet. Jeg vidste godt, der skulle ske noget, for Niels Olsen havde sagt, at efter min sædvanlige slutreplik, ’Gud bevare Danmark’, ville tæppet ikke gå ned – men at dronningen kom, var det sidste i verden, jeg havde forestillet mig.

Jeg blev så overrasket og glad, at jeg slet ikke kunne lade være med at gribe dronningen taknemmeligt om albuen, da hun lykønskede mig,” fortæller Ulf Pilgaard, som fik et askebæger af dronning Margrethe med hendes monogram på til minde om den store dag.

Efter forestillingen fik han og de øvrige medvirkende et lille glas sammen med dronningen, der aldrig har besøgt revyen før. Her udtrykte hun glæde over, at det hele var gået så godt, og at både Ulf og publikum fik en minderig oplevelse.

”Jeg blev også klar over, at initiativet til overraskelsen kom fra hoffet, ikke fra Cirkusrevyen. Den eneste fra revyholdet, der vidste noget, var Niels Olsen, som nogle dage i forvejen blev kaldt ind til Hofmarskallatet og underrettet om planen. Han måtte ikke sige det til nogen, det gjaldt om at holde det hemmeligt til sidste sekund.

Siden har jeg hørt, at billedet, der blev taget af os, netop da vi hilste på hinanden, gik viralt i løbet af få minutter.

Men det var jo også en historisk begivenhed, at Danmarks dronning gik på revyscenen, og hvem ved, måske får billedet lidt den samme skæbne som det berømte billede fra genforeningen af den lille pige på Christian 10.s hvide hest. For mig var det i hvert fald stort,” lyder det fra Ulf Pilgaard, som egentlig skulle have optrådt sidste gang som dronningen i 2020, da han i lighed med hende fyldte 80 år.

”Men så kom coronapandemien i vejen, og derfor måtte jeg tage en tørn mere i de kongelige klæder. Nu glæder jeg mig til at spænde fra efter et helt liv som morsom mand. Det gør jeg i klokkeklar bevidsthed om, at det jeg har udrettet i min karriere, er det rene ingenting i forhold til, hvad dronning Margrethe har udrettet.
Jeg beundrer dronningen dybt for alt, hvad hun har overkommet, både som regent og privatmenneske.

Her tænker jeg ikke kun på alt det, hun ved og kan inden for historie, religion og kunst, men også på hendes blik for at tilpasse sit pålagte hverv tiden og samfundsudviklingen. I dronning Margrethes regenttid er kongehusets status ændret, og som jeg ser det, er kongehuset i høj grad med at til at bevare vores demokrati. Det gør dronning Margrethe til et forbillede for andre statsoverhoveder i verden.”

SKÅNEDE HENDE EFTER PRINS HENRIKS DØD
Siden debuten på Alléscenen i 1963 har Ulf Pilgaard været en hovedkraft inden for revy og tv-satire, med mere end 40 år alene i Cirkusrevyen. Her udviklede han sit talent for parodier på kendte danskere – blandt andre daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen og politidirektør Hanne Bech Hansen – men hans mest elskede figur har været som dronning Margrethe. En rolle, Ulf første gang spillede i 1967 på ABC Teatret.

”Preben Kaas fik den idé, at Margrethes forlovelse med grev Henri de Monpezat skulle være revyens åbningsnummer, og eftersom jeg var den højeste på holdet, blev rollen min. Dengang var kronprinsessen jo iøjnefaldende ved sin højde, og det samme var jeg. Det ville ingen af os være i dag, hvor masser af unge er væsentligt højere, men i Preben Kaas’ øjne var det givet:

”Jeg fik nærmest et chok." Læs om Ulf Pilgaards møde med dronningen i bogen Skal man neje?
Dronningens alter ego, Ulf Pilgaard, og en paf garder foran palæet på Amalienborg.

’Den lange’ skulle spille den forelskede Margrethe. Og som ekstra trumf kom den lille runde trompetist Perry Knudsen til at spille Henri.

Det blev en dundrende succes, og siden har jeg ikke tal på, hvor mange gange jeg har spillet Margrethe. Hun har fulgt mig i både Tivolirevyen, i satireprogrammer på tv og ikke mindst i teltet på Bakken. Men jeg har ikke spillet hende hvert år, som mange tror. For eksempel lavede jeg hende ikke i 2018, hvor prins Henrik døde. Det ville have været taktløst,” fortæller Ulf Pilgaard, der selv havde den sorg at miste sin hustru gennem 46 år, Gitte Pilgaard, et par år forinden. Der har også altid skullet være en anledning til, at Ulf Pilgaard parodierede dronningen. En mærkedag, noget, hun har sagt i nytårstalen, eller en ny livsfase.

”En af de parodier, jeg holder meget af, handlede om Margrethe som babysitter for børnebørnene. Jeg har selv børnebørn på samme alder og kunne derfor let forholde mig til dronningens nye liv som bedsteforælder. I enhver parodi er der noget almenmenneskeligt; det er jo netop det, der gør det morsomt og vækker til eftertanke. Jeg tror, mange kunne spejle sig i den kongelige babysitning.”

RØG OG DAMP
Indimellem har Ulf Pilgaard parodieret prins Henrik i stedet for dronningen. Ved en enkelt lejlighed endda begge på én gang. Det var i 1992 i et nummer, der hed Røg og damp, hvor den garvede komiker lagde ud som prins Henrik, der talte til dronningen inde i et skilderhus, som der stod store røgskyer ud af, hvorefter han gik ind i skilderhuset og fortsatte samtalen for få sekunder senere at komme ud som Margrethe. Et klassisk forvandlingsnummer, der nærmest væltede salen, men var mere end almindeligt krævende at gennemføre.

”Publikum kunne ikke se, at der stod en påklæder klar med kjole og paryk inde i skilderhuset for at hjælpe mig med forvandlingen. Det skulle klares på få sekunder og krævede knivskarp timing for at lykkes.
Endnu mere udfordrende var et nummer nogle år senere, som handlede om, at dronningen var snublet et par gange ved officielle anledninger. Jeg måtte have intensiv træning i faldteknik af en stuntmand og udstyres med knæ- og albuebeskyttere under tøjet for at gennemføre nummeret aften efter aften – og alligevel var jeg gul og blå gennem hele den sæson.”

Så strabadserende var Ulf Pilgaards sidste royale parodi ikke. Den handlede om dronningens gensyn med kongeskibet efter de corona-aflyste togter i 2020, men kom alligevel til at volde den folkekære skuespiller problemer, fordi kongeskibet under årets togt til Færøerne måtte udgå på grund af motorproblemer.

”Vi reddede den hjem ved at lave lidt om på nummeret. Nøjagtigt ligesom dronningen også fandt en udvej for at gennemføre sit planlagte besøg på Færøerne. Og i øvrigt også turen til Grønland, der jo først blev corona-aflyst og siden gennemført i efteråret. På det punkt ligner Cirkusrevyen og kongehuset hinanden: Man aflyser ikke uden meget vægtig grund.”

DRONNINGENS DANSEPARTNER
Ulf Pilgaard, der også har udfoldet sit talent som karakterskuespiller i film og på tv – herunder en meget rost rolle som en Mærsk McKinney Møller-lignende figur i tv-serien Borgen – har aldrig haft nogen betænkeligheder ved at gøre grin med Danmarks dronning. Heller ikke selv om der i de første år kom en del læserbreve, der opfattede det som majestætsfornærmelse.

”Jeg har altid parodieret dronningen med en kærlig tilgang, og har heller ikke hørt et eneste bebrejdende ord fra kongehuset. Selv om dronning Margrethe kun er mødt op i Cirkusrevyen til min afskedsforestilling, ved jeg, at hun har set parodierne på tv, og hvis hun i årenes løb havde opfattet dem som fornærmende, havde jeg næppe fået ridderkorset,” lyder det fra Ulf Pilgaard, som blev Ridder af Dannebrog i 2007.

Han fremhæver desuden dronningens humoristiske sans, som han har oplevet ved selvsyn de gange, han har været til hofbal på Christiansborg sammen med andre kunstnere. Et år fik han ligefrem den ære – og blandede fornøjelse – at danse lancier med dronningen.

”Jeg blev faktisk lettere panikslagen, da Eugen-Olsen kom hen til mig under middagen og sagde: ’Ulf, ved lancieren skal du danse med Hendes Majestæt Dronningen’. Da jeg forsøgte at undslå mig, var der ingen pardon: ’Jo, fandeme skal du!’ Derefter turde jeg ikke drikke en dråbe mere. Heldigvis havde jeg forinden sammen med flere andre skuespillere, som også deltog, taget timer i lancier hos Niclas Bendixen, så jeg tør godt sige, at jeg ikke faldt igennem som dronningens dansepartner. Men jeg er sikker på, hun har moret sig over mig.”

Hverken dengang eller ved andre lejligheder har Ulf Pilgaard drøftet sine parodier med dronning Margrethe, det har han til gengæld ved lejlighed med prins Joachim.

”Han sagde til mig, at jeg var den eneste komiker, som både kunne lave hans mor og hans far. Det blev jeg glad for at høre. Året før prins Henrik døde, lavede jeg en parodi på ham som jæger, og den var han inde og se sammen med blandt andre prins Joachim og prinsesse Marie. De morede sig alle tre hjerteligt, og i særdeleshed prins Henrik. Han var udadvendt og gemytlig som få. Engang hvor hele revyholdet skulle køre travløb på Aalborg Væddeløbsbane, fik Ernst Trillingsgaard, direktøren for Aalborg Kongres & Kulturcenter, prinsgemalen, der også var i Aalborg, til at køre med – som vores holdkaptajn.

Prins Henrik var et på alle måder stort menneske, og det er rent ud sagt en skamplet, som han er blevet behandlet i dele af dansk presse. Helt grundlæggende har der været for meget ’lilleputland’- reaktion over den måde, prins Henrik blev behandlet på af offentligheden. Det var også synd for dronningen, som han var en uvurderlig livsledsager for.”

ET UNGDOMMELIGT MØDE
Længe før dronning Margrethe og Ulf Pilgaard fandt hver deres livsledsager, mødte de to hinanden ved en tilfældighed, som står lysende klar i skuespillerens erindring.

”Det var i 1962, da jeg læste teologi på Aarhus Universitet, og kronprinsessen var i gang med sine studier sammesteds. Hun boede på et kvindekollegium, hvor jeg kendte en pige, og da jeg en dag ville besøge hende, var døren ind til bygningen låst, så jeg blev nødt til at ringe på klokken. Springende ned ad trappen kom prinsesse Margrethe og lukkede mig ind med et stort smil. Jeg blev fuldstændig paf og fik vist ikke sagt andet end mange tak.

Jeg gennemførte første del af studiet, men derefter trak de skrå brædder for meget, så jeg blev aldrig færdig som teolog. Men forresten tror jeg, at dronningen er mere kyndig i teologi end jeg. Tro og kristendom har jo tydeligvis hendes store interesse,” siger Ulf Pilgaard, som forud for premieren på Cirkusrevyen 2021 for sidste gang satte sit fodaftryk i en cementflise foran revyens telt på Bakken og ved afskedsforestillingen søndag den 5. september modtog nærmest kongelig hyldest fra publikum.

”Det er et privilegium selv at kunne bestemme, hvor og hvornår man siger farvel og tak. Det kunne jeg unde vores dygtige og travle regent.”




”Jeg fik nærmest et chok." Læs om Ulf Pilgaards møde med dronningen i bogen Skal man neje?

Danskernes elskede dronning Margrethe kan i 2022 fejre 50-års regentjubilæum.

Skal man neje? kan du læse fortællinger fra de mennesker, som har haft dronning Margrethe inde på livet. Til sammen tegner historierne et kærligt portræt af dronningen.

Læs om Lis Christensen, der kan kalde sig kongelig hofleverandør af gravhunde, om Søren Thomassen der stod livgarden den iskolde januardag, da Kronprinsesse Margrethe blev udnævnt til dronning og find ud af om det lykkedes Knud Romer endelig at få Ingahild Grathmers autograf.

Du kan købe Skal man neje? online, eller i din lokale boghandler.

Skal man neje? Skal man nej? Skal man neje? Skal man neje? Skal man neje? Skal man neje? Skal man neje? Skal man nej? Skal man neje? Skal man neje? Skal man neje? Skal man neje?Skal man neje? Skal man nej? Skal man neje? Skal man neje? Skal man neje? Skal man neje?