Fagbøger Bestsellere Biografier Bøger om kongehuset

“Det gælder om at holde sig på måtten, men ikke være bange for at stå på den”

"Det gælder om at holde sig på måtten, men ikke være bange for at stå på den"

Dronning Margrethe er kendt for at have ordet i sin magt og for at kunne spidde enhver situation med en overraskende sproglig vending. Ikke bare i de hundredvis af nøje gennemarbejdede taler, hun har skrevet og holdt gennem 40 år, men også i mere uhøjtidelige interview- og samtalesituationer. I anledning af Regentens 80 års fødselsdag har Jens Andersen samlet de 500 bedste citater.


Vi har bedt Jens Andersen karakterisere Dronningen som sprogbruger, skitsere udviklingen i Majestætens sprog, vise hvordan det lykkes hende at tale mellem linjerne og udlægge meningen med fem karakteristiske citater.



Hvordan vil du betegne Dronningen som sprogbruger?

Ikke for fastholdere, i ustandselig bevægelse og lidt af et lykkeligt legebarn i ordenes sandkasse. Dronningen har siden sine første interview og nytårstaler i 1970’erne formået at variere sit sprog både mundtligt og skriftligt, og belægge det med humor såvel som alvor.

Hun elsker de maleriske metaforer, forstår at improvisere, og holder af at give sine sætninger et lille ironisk svirp med halen, der gerne må kunne mærkes. Og pludselig midt i det for os alle så genkendelige danske sprog smider hun pludselig et af sine hjemmelavede ord, der larmer i vores ører. Ikke bare legendariske ”dumsmart”, men også “røgmolesterede”, “zagabaduns”, “sjælekrængeri”, “motorsavsgennembrydende”, “mereværdskompleks”, “forfnidret” og “fummelhovedethed”.

LÆS OGSÅ: Kunsten, kærligheden, kongeriget. Test din viden om Dronning Margrethe

Er det lykkedes for Dronningen at følge med sprogets udvikling i årene der er gået?

Det synes jeg. Det særlige ved Dronningen som sprogbruger er jo, at hun har formået at orientere sig mod både det gamle og det nye. I såvel taler som interview og ikke mindst portrætudsendelser, hvor hun giver den som storyteller, mærker man tydeligt H.C. Andersens eventyr og arven fra far – sømandskongen Frederik 9. – og hans friske, drøje jargon, tilsat et stænk lettere forfinet skuespildansk á la Poul Reumert.

Men man må ikke glemme at Dronning Margrethe også altid har lyttet til sin egen samtid, herunder de yngre, mere globalt indstillede sprogbrugere af i dag. For her kan Dronningen qua sit vågne, nysgerrige sprogøre være med på tværs af de fire sprog, hun mestrer udover dansk. Som der står i et af bogens citater: “Jeg kan lide at variere. Nogle gange går man i shorts og T-shirt, andre gange i kjole, ikke sandt?”

Hvordan er det lykkedes Dronningen at balancere sin egen manglende ytringsfrihed samtidig med, at hun ofte har ytret sig?

Der siges jo ganske meget mellem linjerne, når Dronning Margrethe taler eller udtaler sig. En dansk regent skal som bekendt holde sig indenfor Grundlovens rammer, hvilket dog sjældent har lagt låg på vor dronnings trang til at ytre sig. Som regent må man ikke lyde realpolitisk, men gerne være idépolitisk og tale abstrakt om fællesskabets kræfter og de langsigtede værdier i vort samfund. Om denne svære balancegang, som Dronningen mestrer til perfektion, har hun sagt: Det gælder om at holde sig på måtten, men ikke være bange for at stå på den.”

Bingo!

Hvad er dine egne yndlingscitater?

Jeg har ingen top 10-liste men vil pege på en håndfuld citater, der hver for sig peger på noget karakteristisk ved Dronning Margrethes sprog:

“I aften klapper jeg sikkert sammen som en gammel stol.”

(Sagt i 1966 af en dødtræt, ung Margrethe efter en lang oversøisk flyrejse, der selvfølgelig havde kræfter nok til en veloplagt metafor.)

LÆS OGSÅ: Træd ind på Fredensborg Slot og oplev de kongelige gemakker

“Når folk taler om, at jeg ikke må sige noget, så glemmer de ofte, at jeg godt må tænke noget. Jeg skal bare lade være med at sige alt, hvad jeg tænker. Det kunne være, at mange flere mennesker skulle gøre det en gang imellem.”

(Citat fra Aktuelt i 1988, hvor Dronningen med stor elegance runder sin begrænsede ytringsfrihed, og man samtidig får demonstreret det ironiske svirp med sætningshalen: Tænk jer om, folkens!”)

“Jeg har aldrig følt, at jeg havde nogen særlig begavelse i forhold til små børn. Jeg er ikke nogen særlig tålmodig natur. Det måtte mine drenge nok også af og til undgælde for. Det gik lidt tjept en gang imellem.”

(Jeg beundrer Dronningen for hendes mod til så ofte at være åben og ærlig omkring egne fejl og mangler. Her i en samtale fra 1990 med journalisten Ninka.) 

“Man udfylder ikke sin rolle som konge eller dronning, hvis ikke man giver af sig selv, og derfor må man hele tiden udvikle sig for at have noget at give af.” 

(Flot filosofisk citat fra Dagens Nyheter i 2002. Mere rammende kan man dårligt formulere det enkelte menneskes nødvendige udvikling gennem hele livet, vel?)

“Det er pudsigt, at man i et land som Sverige, hvor afstandene er så store, skal skamme sig over, at man flyver. Men man kan jo ikke køre i trillebør fra Malmø til Haparanda, om jeg små sige.”

(En Margrethe-classic, serveret i den svenske avis Expressen, 2019: En aktuel og samfundsrelevant iagttagelse, pakket ind i herlig, ligefrem humor, der på én gang er kærlig og knivskarp.)


Jens Andersen: 500 citater af Dronning Margrethe

Dronning Margrethe, 500 citater af Dronning Margrethe, Jens Andersen

500 af de sjoveste og skarpeste citater fra taler, bøger og interviews – fra 1960’erne og frem til i dag. I anledning af dronning Margrethes 80-års fødselsdag opdaterer og udbygger Jens Andersen sin unikke samling af dronningecitater.

Dronning Margrethe er kendt for at have ordet i sin magt og for at kunne spidde enhver situation med en overraskende sproglig vending. Ikke bare i de hundredvis af nøje gennemarbejdede taler, hun har skrevet og holdt gennem 40 år, men også i mere uhøjtidelige interview- og samtalesituationer. Citaterne er samlet under emner, som indledes med abdikation og slutter med ånd.

Du kan købe 500 citater af Dronning Margrethe her eller hos din lokale boghandler.