Fagbøger Bøger om sport

Stjernetriatlet Helle Frederiksen: Jeg har været så tæt på at kaste håndklædet i ringen

Stjernetriatlet Helle Frederiksen: Jeg har været så tæt på at kaste håndklædet i ringen

Helle Frederiksen var i mange år en af verdens bedste kvindelige triatleter. Men styrt og skader var flere gange ved at sætte en stopper for triatlondrømmen. Læs med her, hvor hun fortæller om sin karrieres største op- og nedture.

OL-deltagelse, verdensrekorder og VM-guld – stjernetriatlet Helle Frederiksen har mange imponerende sejre på CV’et. I Jagten på sejr går hun tæt på livet som elitesportskvinde og fortæller hudløst ærligt om sin vej til verdenstoppen i triatlon – og om hvad hun skal nu, hvor hun har stoppet sin karriere som professionel.

Hvad har været din største oplevelse som professionel triatlet?

Hvis jeg skal pege på én enkelt begivenhed, bliver jeg nødt til at sige VM i Odense i 2018, hvor jeg vandt guld på hjemmebane. Det satte prikken over i’et på hele min karriere. Det var en af de dage, hvor alt går op i en højere enhed. En kilometer fra målstregen står min mand Ben på sidelinjen og råber til mig, at jeg kommer til at vinde løbet, og at jeg bare skal nyde de sidste minutter og tage det hele ind. Det øjeblik var ren eufori.

Derudover er jeg stolt af, at jeg har været en del af triatlontoppen i så mange år. Fra 2013 og frem til jeg stoppede min karriere sidste år, var jeg nærmest på podiet under hvert løb. Kvinderne, jeg var oppe imod, vidste altid, at jeg var med til at kæmpe om sejren.  

“Jeg var nærmest på podiet under hvert løb. Kvinderne, jeg var oppe imod, vidste altid, at jeg var med til at kæmpe om sejren.”

Har du haft et tilsvarende lavpunkt i din karriere?

Jeg havde en skrækkelig skadesperiode mellem 2015 og 2016, hvor jeg gik fra at have vundet alt til nærmest ikke at kunne stå på mine egne to ben.

LÆS OGSÅ: Joachim Boldsen fortæller om sin bedste kamp

Det startede med mit knæ. Det var hævet og ømt, men ingen kunne fortælle mig, hvad der var galt. Så fik jeg en fibersprængning, så var der en sene i foden, der gik i stykker, og så var den gal med min storetå. Det var faktisk bare en hvirvelvind af skrammel, der ramte mig.

Det er derfor, det var så vildt at vinde VM i Odense i 2018. Jeg havde været helt nede – så langt nede, at jeg slet ikke kunne se mig ud af det – og nu var jeg pludselig på toppen igen. Hold kæft, hvor er jeg glad for, at jeg ikke kastede håndklædet i ringen, mens jeg havde alle de skader!

Hvor kommer din drivkraft til at vinde fra?

Du kommer ikke sovende til det, hvis du gerne vil opnå noget stort. Det lærte jeg tidligt i mit liv af min far, som var meget karrieredrevet og dygtig til sit job.

Jeg gik i gang med at svømme som barn, og ret hurtigt fandt jeg ud af, at jeg faktisk var god til det. Det fik mig til at tænke: “Hvis jeg lægger timerne i det og er seriøs omkring det, opnår jeg gode resultater.”

“Jeg har stakkevis af kinabøger, hvor jeg udførdligt har beskrevet alle mine træningspas og tænkt over, hvordan jeg kunne gøre det bedre næste gang.”

Og jeg gik systematisk til værks. Jeg har stakkevis af kinabøger, hvor jeg udførligt har beskrevet alle mine træningspas og tænkt over, hvordan jeg kunne gøre det bedre næste gang. Det er egentlig lidt vildt, at jeg som lille pige var så reflekteret omkring min sport.

Du stoppede som professionel i 2019 – var det en svær beslutning?

Det var en virkelig hård beslutning, men samtidig føltes det som en lettelse. For jeg havde tænkt tanken i lang tid, og jeg har altid vidst, at der rent fysiologisk var en udløbsdato på min triatlonkarriere.

“Når først man begynder at føle sig tilfreds, er det virkelig svært at presse sig de sidste to procent, der skal til for at vinde i konkurrencerne.”

I starten af 2019 syntes jeg, at jeg havde opnået det, jeg skulle. Og når først man begynder at føle sig tilfreds, er det virkelig svært at presse sig de sidste to procent, der skal til for at vinde i konkurrencerne. Men det er jo fantastisk dejligt at nå dertil, hvor man er glad og tilfreds med de resultater, man har nået.

LÆS OGSÅ: Træn efter din kropsform og se resultater

Hvad skal du så nu?

Dét der med at få et 8-16 job kommer aldrig til at ske for mig. Det egner jeg mig bare ikke til.

“Efter en hel dags træning kunne jeg sjældent holde til andet end at ligge på sofaen, sove og spise.”

Der er mange ting jeg savner fra min tid som professionel triatlet – at være i sindssygt god form og at se mine venner til konkurrencerne. Men jeg savner virkelig ikke det hårde arbejde, der skal til for at nå dertil. Jeg har trænet 30 timer i ugen, uge efter uge. Når man gør det, vænner man sig til at have konstant ondt og være konstant træt. Efter en hel dags træning kunne jeg sjældent holde til andet end at ligge på sofaen, sove og spise.

I dag har jeg meget mere energi til at være kreativ, og den energi bruger jeg som selvstændig. Jeg coacher 20 atleter one-to-one, jeg har et virtuelt træningsunivers med medlemmer fra hele verden, og så skal jeg til at afholde en bootcamp for triatleter. Så selvom jeg ikke er udøvende atlet længere, er der masser af ting, jeg kan bidrage med.Jagten på sejr af Helle Frederiksen

Stjernetriatlet Helle Frederiksen: Jeg har været så tæt på at kaste håndklædet i ringen

Jagten på sejr er til alle, der vil have indsigt i triatleternes verden med svømning, cykling og løb – og en inspirerende bog til alle, der arbejder med at skulle præstere igen og igen.

Helle Frederiksen var med VM-guld, OL-deltagelse og mange andre store internationale sejre på cv’et, én af verdens bedste kvindelige triatleterinden i mange år, inden hun stoppede som professionel i sommeren 2019.

I Jagten på sejr går hun tæt på livet som elitesportskvinde og fortæller ærligt og indsigtsfuldt om en karriere med kolossale op- og nedture på grund af styrt og skader. Det er en fortælling om aldrig at stikke af og give op, når tingene ikke går, som man ønsker, og i stedet stå ansigt-til-ansigt med problemerne – og blive en bedre udgave af sig selv på grund af netop det.

Du kan købe Jagten på sejr online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.