Aktuelt Biografier Bøger om sport

Viktor Axelsens vindervilje har gjort ham til verdensmester i badminton, men som ung blev han dømt helt uegnet på grund af sin højde

vindervilje, viktor axelsen

Viktor Axelsen er verdens bedste badmintonspiller. Han vandt VM for anden gang i sin karriere i 2022 og er forsvarende olympisk guldvinder og har også vundet den prestigefyldte All England-titel. Vi har talt med verdensmesteren om den højde, der, som ung, fik han til at presse sig selv helt ud i en spiseforstyrrelse.

”Min træner siger, du er lidt for høj, desværre. Der er ingen topspillere i verden, der nogensinde har været så høj, som du er.”

Kommentaren om Viktor Axelsens højde blev overbragt af en badmintonkammerat fra en anden klub i Viktors år som ungdomsspiller og var blot en af mange andre lignende kommentarer om den talentfulde spillers anseelige højde. Lige så forkert spådommen viste sig at være, lige så meget ætsede den sig vej ind i den unge ambitiøse badmintonspillers psyke:

”Én ting var at få kritik, hvis det var en faktor, jeg kunne ændre. Men det her ramte mig rigtig hårdt, fordi jeg jo ikke kunne styre eller påvirke min højde. Det var helt anderledes, end hvis de havde sagt, at jeg var for slap, at jeg slog for blødt. Det kunne jeg træne mig ud af. Det ville jeg have ofret alt for. Inderst inde frygtede jeg, de havde ret i, at højden ville hæmme mig.

LÆS OGSÅ: Nye bøger på vej: Se vores liste med kommende bøger

Kommentarerne og min egen bekymring over min højde begyndte at gå mig mere og mere på, ikke mindst efter jeg valgte at flytte i min egen lejlighed på Frederiksberg i sensommeren 2011,” husker Viktor Axelsen.

Hør Viktor Axelsen fortælle om sin bog


Usikkerheden

Det var året efter, Viktor var blevet ungdomsverdensmester, og han flyttede fra familien og fødebyen Odense til hovedstaden for at blive en fast del af landsholdstræningen i Brøndby.  

”Jeg ville vende det sjove og lette liv i Odense ryggen og satse alt på badmintonkarrieren. Jeg ville være den bedste i verden, også som senior. Nu skulle mit spil og alting omkring mig optimeres”.

Kort efter begyndte Axelsen at undersøge alt i sit liv, kost, træning, søvn. Alt i den unge badmintonspillers hverdag skulle endevendes. Han skrev en mail til Team Danmarks daværende diætist Christina Nielsen, hvor han bad om råd om sin kost. Han ville lytte bedre efter, når han styrketrænede. Og han prøvede:

”At putte alle mine aktiviteter i små kasser, så hele min dag var nøje tilrettelagt ned til mindste detalje. Jeg ville det så meget – og samtidig satte kommentarerne om min højde sig også fast i mit hoved. For hvad nu, hvis trænerne og spillerne virkelig havde ret i, at jeg aldrig ville nå toppen? Jeg blev pludselig usikker, både på og især uden for banen”, husker Viktor.

LÆS OGSÅ: 10 stærke biografier du ikke må gå glip af

Usikkerheden blev forstærket af, at Viktors trygge base fra livet i Odense var væk. Han boede alene i sin nye lejlighed.

”Jeg mærkede det, som sikkert rammer mange, der skifter retning i deres liv. En tilvænningsperiode, hvad enten det er at flytte, skifte job eller noget tredje. Mens jeg vænnede mig til mit nye liv, voksede usikkerheden, især hvis det ikke kørte til træning. Så dukkede spøgelset op i min bevidsthed, når jeg endelig kom hjem i min lejlighed.

Hvad nu, hvis jeg ikke er som de andre? Hvad nu, hvis jeg ikke passer ind? For jeg blev ved med at vokse. Ensomheden sneg sig ind i mit liv, fordi jeg ikke havde mine venner eller min familie hos mig. Men jeg slog det stædigt hen, forsøgte at ignorere følelsen. Fra jeg stod op, til jeg lå fuldstændig udkørt i min seng om aftenen, havde jeg kun én altoverskyggende ting i tankerne: Jeg ville være bedre.

Og jeg slingrede ikke det mindste. Jeg ville slå igennem som badmintonspiller, om så det betød et ensomt og ensporet liv. Men samtidig var jeg urolig. Og det pressede mig især, at jeg skulle forholde mig til min højde igen og igen”, fortæller Viktor.

Hør Viktor Axelsen fortælle om motivation


Dommen på Borgerservice

En dag skulle Viktor have fornyet sit pas, og han troppede op på Borgerservice og var faktisk lidt nervøs. Hvad ville det nye pas nu sige? Hvad ville han blive målt til? Da han fik stukket sit nye pas i hånden, blev han nærmest ked af det. Den triste fornemmelse bredte sig i kroppen:

”Passet talte nærmest til mig:

”Du er 17 år og 190 centimeter høj.” Nu stod jeg med beviset i hånden, jeg var højere end næsten alle andre herresinglespillere. Det forplantede sig til min hverdag, så når jeg gik sammen med andre høje mennesker, dukkede jeg nakken for at se lavere ud. Bare en lille bitte smule. Jeg prøvede på at undgå at føle mig høj. Selvom jeg var det.

Det er totalt sygt at tænke tilbage på, men det var vitterligt sådan, jeg havde det. Min frygt for ikke at passe ind i den sport, jeg elskede, gjorde, at jeg konstant prøvede at nedspille højden”, erindrer Viktor.

Viktor Axelsens vindervilje har gjort ham til verdensmester i badminton, men som ung blev han dømt helt uegnet på grund af sin højde
Kamp i Odense Badmintonklub hvor det hele begyndte.

De bedste er de lave spillere  

Den turnering, han altid så i fjernsynet som knægt, All England, er mere end 100 år gammel. Og uanset om han kiggede på de bedste danskere gennem tiden eller de asiatiske legender i sporten, så var der ingen med Viktors højde.

Det var ikke anderledes i 2011. På det tidspunkt var det særligt to spillere, som dominerede verdenseliten i badminton:

”Den bedste nogensinde, Lin Dan fra Kina, og hans evige rival: malaysieren Lee Chong Wei. De var begge lige under 180 centimeter høje. Deres kendetegn var nok et godt billede på, hvordan man skulle få succes i herresingle, tænkte jeg.

De bedste spillere var forholdsvist lave og ekstremt eksplosive. Spillet udviklede sig med Lin Dan og Lee Chong Wei. Det blev hurtigere, højere teknisk anlagt og mere udholdenhedskrævende”, fortæller Viktor.

LÆS OGSÅ: Til dig der elsker sport. 16 gode bøger om alt fra fodbold til Formel 1

Da Viktor Axelsen blev indsluset i landsholdstræningen, så han også på nærmeste hold, hvad de danske stjerners styrker var, og ikke mindst hvor han adskilte mig fra dem, han nu gik op og ned ad i sin dagligdag i Brøndby Hallen.

”Jeg var allerede vokset Jan Ø. Jørgensen og Peter Gade over hovedet, og det gjorde ikke mit humør bedre. De hørte begge til blandt de førende spillere i verden og udfordrede Lin Dan og Lee Chong Wei i de store turneringer”, fortæller Viktor og fortsætter:  

”Jeg kunne hurtigt se, jeg ikke var lige så stærk som Jan og Peter. Jeg havde ikke Jans uhyggelige fart. Hans evne til at storme frem på banen og flytte sig ekstremt hurtigt rundt misundte jeg. Når jeg kiggede på Peter Gade, så jeg den elegante legende, der nærmest svævede rundt på banen. Jeg syntes, mit benarbejde fremstod klodset i sammenligning med ham.

Når jeg studerede mit eget spil på videooptagelser, kunne jeg også se, at jeg ikke hoppede så højt og hamrede til boldene, som Lee Chong Wei og Jan Ø. Jørgensen gjorde i deres store finaler”, siger Viktor.

Et forbillede på 191 cm

Heldigvis lod Viktor Axelsen sig også fascinere af den ranglede Bao Chunlai på 191 centimeter, der også havde været ungdomsverdensmester. Viktor brugte hundredvis af timer på YouTube, hvor han fandt hans gamle kampe.

”Især én kamp under Thomas Cup i 2008, VM for herrehold, hvor han nedkæmpede en stærk koreansk spiller, har jeg set igen og igen. Bao blev mit idol. Jeg fandt billeder af ham, zoomede helt ind for at se nuancerne i hans greb og stil. Han var høj, han var noget for mig!

Jeg efterlignede hans teknik, hans lidt kantede måde at svinge ketsjeren på og hans spillestil. Han havde utrolige vinkler i sine offensive slag, de blev slået stejlere, end andre spillere kunne, og gav store problemer for modstanderne. Den måde, han angreb kampene på, nogle gange med en kompromisløs offensiv og tro på eget angreb, fascinerede mig.

Badmintonfans begyndte at sammenligne mig med ham på sociale medier, da jeg begyndte at spille de samme turneringer som ham i 2011, og jeg elskede det. Det var mit første modtræk: at spejle mig i en badmintonspiller med samme krop, der alligevel var blevet en af verdens bedste” fortæller Viktor.

Viktor Axelsens vindervilje har gjort ham til verdensmester i badminton, men som ung blev han dømt helt uegnet på grund af sin højde
Privatfoto

”Viktor, han bliver for høj”

Men det var ikke nok for Viktor Axelsen. Slet ikke. Viktor begyndte at lave teknisk træning på egen hånd med Lian Ying Zhang, der også var tilknyttet det danske landshold og samtidig var træner i mange klubber i hovedstadsområdet. Han refererede, hvad flere trænere havde sagt til ham:

”Viktor, han bliver for høj.”

Lian tvivlede dog aldrig på mig, og hans opbakning har jeg altid elsket. Jeg fik ikke trænet mig ud af bekymringerne. Jeg var stadig en forvokset knægt og som de fleste andre teenagere uden den store mentale robusthed.

Forestil dig at blive udpeget som megatalent, men samtidig skulle høre på, at din højde gør det umuligt at indfri dine drømme og mål? Det var ikke ligefrem rart, lad mig sige det sådan”, husker Viktor.

LÆS OGSÅ: Jakob Kvists bog om Lars Høgh kåret til årets sportsbog

Som ugerne og månederne gik, fortsatte Viktors problemer. At være alene med sine bekymringer gjorde, at de bare voksede i hans hoved.

”Jeg vidste, jeg måtte gøre noget. Men det, jeg gjorde, var forkert. Det ved jeg i dag”, siger Viktor, der fik overbevist sig selv om at han på grund af sin højde var nødt til at veje så lidt som muligt, så han i hvert fald ikke slæbte rundt på flere kilo end Jan Ø. Jørgensen, Peter Gade, Lin Dan og Lee Chong Wei.

Smør i kaffen

Han brugte derfor mange timer i sin lejlighed på at læse om alverdens diæter i forsøget på at optimere sin krop og sit liv så meget som muligt. Han vejede sin mad, talte kalorier og skiftede diæt flere gange. Mange gange faktisk.

”Jeg har prøvet det meste. Jeg har blandt andet været vegetar, veganer, pescetar og forsøgt mig med en Bulletproof Coffee-kur, hvor jeg hældte smør i min kaffe om morgenen og trænede udelukkende med det i kroppen.

Det var vanvid før badmintontræning, som for det meste er meget fysisk krævende. Så skal alle energidepoter være fyldt op, ellers kan du slet ikke klare sådan en træningsmængde med flere timers højintens træning.

LÆS OGSÅ: Viktor Axelsen inspirerer dig til at jagte dit fulde potentiale. Start din læsning af Vindervilje her

Tynd blev jeg. Det var formentlig en spiseforstyrrelse. Da jeg var lettest, viste min vægt på badeværelset, at jeg vejede 78 kilo, mens jeg havde den højde, jeg har i dag på 195 centimeter. Det er næsten 12 kilo lettere, end jeg er i dag. Jeg spiste alt for lidt. Det gik ud over mit helbred. Både det fysiske og det mentale.

Jeg havde intet overskud i løbet af dagen, og når jeg kørte hjem fra en aftentræning og skulle parkere, var min krop fuldstændig drænet. Hvis jeg ikke kunne parallelparkere, blev jeg så rasende, at jeg gik amok og endte med at sidde bag rattet og græde. Så presset var jeg”, erindrer Viktor.

Hør Viktor Axelsen fortælle om karrierens højdepunkter


Vendepunktet

Vejen væk fra de usunde kostvaner og den triste tilstand var lang. Det tog tid for både sindet og kroppen at ændre livsstil, og Viktor underpræsterede i en længere periode på banen. Det var først da han erkendte problemerne og rakte ud efter hjælp, at vendepunktet indtraf.

Forandringen skete over længere tid og med flere personers hjælp, ikke mindst landsholdets trænere, kostvejleder Christina Nielsen, Viktors familie og ikke mindst Sean Casey:

”Det sidste, men helt afgørende step ud af den problematiske mentale tilstand var da jeg valgte at ansætte min egen fysiske træner, Sean Casey. Amerikaneren er ekspert i ernæring og fysisk træning. Med Sean var der ingen begrænsninger og forudindtagede holdninger eksisterede ikke. Vores forløb og samtaler fik mig endeligt overbevist om, at jeg ikke skulle frygte min højde”, fortæller Viktor.

LÆS OGSÅ: Mader og Leth. De 15 mest legendariske citater fra cykelsportens ukronede kommentatorkonger

De tre svære år i Viktors liv har lært ham flere ting.

”Jeg kan se, jeg skulle have åbnet mig mere for mine nærmeste. Der kommer sjældent noget godt ud af at tackle alting selv, og i en sårbar situation vil man stort set altid blive mødt med forståelse og støtte fra sine omgivelser, hvis man beder om det.

Ræk ud. Jeg er sikker på, at min familie kunne have hjulpet mig, så jeg hurtigere havde fået løst mine kostproblemer og havde lært at tackle andres syn på mig. Men det har også rustet mig mentalt”, siger Viktor, der med egne ord:

”Har vendt en påstået svaghed til min allerstørste styrke. Højden, som engang martrede mig, er pludselig min superkraft. Det faktum vender jeg altid tilbage til, hvis jeg tvivler på mig selv eller møder modstand. Og jeg håber, at alle – især unge mennesker med store drømme – husker det:

Uanset hvilke begrænsninger andre mener, du har, så må du aldrig nogensinde lade de holdninger ødelægge noget for dig eller lade dem stå i vejen for, at du jagter dine drøm”, opfordrer den regerende verdensmester i badminton, Viktor Axelsen.  


Vindervilje

Viktor Axelsens vindervilje har gjort ham til verdensmester i badminton, men som ung blev han dømt helt uegnet på grund af sin højde

Viktor Axelsen er lige nu landets mest unikke sportsmand. Han har vundet verdensmesterskabet og olympisk guld i badminton, begge dele uden at tabe et eneste sæt.

I Vindervilje bliver det tydeligt, at Viktor Axelsen er drevet af en særlig mentalitet. Han gør op med alt, der hedder plejer og søger konstant sportslig og personlig udvikling. 

Han fortæller åbent om at bruge utraditionelle metoder, begå fejl og lære af dem, have markante holdninger og tage opsigtvækkende valg både privat og professionelt. Han fortæller blandt andet om sin kontroversielle flytning til Dubai, om at skabe sit eget setup og samarbejdet med B.S. Christiansen, om at flyve fra en turnering i et isolationskammer og selvfølgelig også om sportslige højdepunkter. 

Men Viktor Axelsen vil også gerne motivere alt sportsudøvere til erhversfolk. Med erfaringer fra sin succesfulde karriere og  konkrete råd håber han at inspirere andre til at jagte deres fulde potentiale.

Du kan købe Vindervilje online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.