Aktuelt Bøger om cykelsport Bøger om sport Fagbøger Jørgen Leth

Mader og Leth. De 15 mest legendariske citater fra cykelsportens ukronede kommentatorkonger

mader og leth, sidste tour, mader og leth citater

I Jørgen Leth og Jørn Maders ny bog Sidste tour ser makkerparret tilbage på deres tid i kommentatorboksen. Her er deres 15 bedste citater.

Hvis der blev uddelt guld i den ædle kunst at kommentere cykelsport, så havde de ukronede konger Mader og Leth nok vundet mindst én gang. Nu ser de tilbage og fortæller om deres særlige parløb i den ny bog Sidste tour.

LÆS OGSÅ: Bogen Sidste tour med Mader og Leth er suveræn cykelsportsnostalgi. (Enkelt)start din læsning her

I Sidste tour mindes Jørn Mader og Jørgen Leth deres tid sammen i og uden for kommentatorboksen, fra 1989 til 2003, hvor de talte Tour de France ind i de danske hjerter og var med til at give cykelsporten et folkeligt gennembrud med deres særlige stil.

Mader og Leth blev kendt for deres unikke dynamik, der løftede stemningen på de lange etaper og under intense spurter. Se de 15 af de mest legendariske citater her – hvor mange kan du huske?


15 guldcitater fra Mader og Leth

1. Leth: … byen er berømt for sin produktion af hårnåle. Mader: ..dér må jeg hen!

2. Mader: Sandheden kommer på cykel. Leth: Ja, og i bjergene!

3. Mader: Kys til Bjarne, Kys til Danmark!

4. Mader: 45 sekunder til Indurain-gruppen. Kongeskifte. Her er han, den nye majestæt. Riis i bjergene. Riis rivende og flående sig selv frem over asfalten op mod mål her på Hautacam.

5. Leth: Nu får vi klarhed over, hvem der vinder dansen om Madeleine. Mader: Ja, og om det skal være en quickstep med Jimenez eller en tung tango med Ullrich.

6. Mader: Hvis jeg var en spåkone, ville jeg tage min spåkugle, male den gul, skrive Bjarne Riis på den, og trille den ind af Champs-Élysées.

7. Leth: Igen disse frygtelige pavéer. Mader: Ja, de ligger nærmest anarkistisk, som kastet ned fra himmelen i et frådende raseri.

8. Mader: Her den store tyske telefonbog … og der er slået op på de gule sider.

9. Mader: Virenque kører væk! Og Aldag bliver stående som et tysk træ i Harzen.

10. Mader: Ullrich, Terminatoren! Hvis Arnold Schwarzenegger var her som tilskuer, ville han sige: ‘Du skal da vist være med i min næste film!’

11. Mader: Kraftværket fra Rostock, en stor bastant trampende tysker, en torpedo, der skydes gennem luftrummet, en bombe af kraft, pløjer nærmest asfalten op, benene går som store stempler på den tyske maskine, en rullende bismarcksklump.

12. Leth: Se Mauris grin. Mader: Ja, den mand kan grine en vaskebjørn ned fra et træ.

13. Leth: Her ser vi en kanal, der blev bygget af en vanvittig mand for … Mader afbryder: VAND-vittig!

14. Mader: Nu er der ro i feltet. Det er som om, de har fået en indkøbskurv på styret.

15. Leth om den legendariske rytter Fausto Coppi: Han kørte op på toppen … stod af cyklen og sagde: ‘Det her, det er mord’, og så kørte han ned … og vandt.


Hør Mader om Leth og Leth om Mader
Sidste tour

Mader og Leth. De 15 mest legendariske citater fra cykelsportens ukronede kommentatorkonger

Sidste tour er en personlige samtalebog, hvor Jørn Mader og Jørgen Leth deler interessante historier fra deres tid sammen som landets mest legendariske kommentatorpar.

De mindes deres tid sammen i og udenfor kommentatorboksen, fra 1989 til 2003, hvor de talte Tour de France ind i danske hjerter og var med til at give cykelsporten et folkeligt gennembrud med deres særlige stil.

Historierne berør alt fra de franske landeveje til højderne i Colombia, og alle de store danske cykelryttere som Bjarne Riis, Rolf Sørensen og Jesper Skibby.

Du kan købe Sidste tour online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Følg os på Facebook og Instagram for flere boganbefalinger.Læs eksempelvis også om Sidste udkald for rejsende af Jørgen Leth.