Biografier Jørgen Leth

86-årige Jørgen Leth udfordres af spørgsmål om både fortid og nutid i ny bog af Jakob Kvist

Sidste udkald for rejsende JØrgen Leth af Jakob Kvist

Læs et tankevækkende, nærgående og nuanceret portræt af Leth skrevet af journalist og forfatter Jakob Kvist, der gennem meget personlige interviews og egne betragtninger giver os fortællingen “Sidste udkald for rejsende Jørgen Leth”.

Jakob Kvist har igennem det seneste år tilbragt mange timer sammen med Jørgen Leth både i København og Palma på Mallorca, hvor den kendte digter og filmmand opholder sig flere måneder om året. De har talt sammen om de store temaer i tilværelsen: eksistensen, kærligheden, troen, familien, kunsten og døden. Ud af samtalerne er bogen “Sidste udkald for rejsende Jørgen Leth” opstået.

Leth insisterer nemlig på at skabe, virke, opleve og nyde, selvom han befinder sig i livets sidste fase, men det er ikke nemt, når alderen sætter sine spor. Og i bogen sætter han ord på, hvad alderdommen bringer med sig af erkendelser, glæder og besværligheder.

86-årige Jørgen Leth udfordres af spørgsmål om både fortid og nutid i ny bog af Jakob Kvist
Du kan købe Sidste udkald for rejsende Jørgen Leth online hos fx Bog&Idé eller i din nærmeste boghandel fra 3. november 2023.

Bogens hovedperson har ofte meget markante holdninger, men han lader sig også udfordre af Kvists spørgsmål om fortid og nutid.  Tonen mellem dem er fri og direkte – her et eksempel fra bogen:

Jørgen aflyser på dagen. Han sender en sms om, at han har sovet dårligt.

”Bekræft venligst, at vi så kan mødes i morgen.”

Bekræft venligst.

Jeg bekæmper min irritation og skriver noget imødekommende og empatisk. Og ja, selvfølgelig, vi mødes i morgen, som det allerede er aftalt.

Han ringer en time senere.

”Har du set min besked?”

”Ja, og jeg har også svaret.”

”Det har jeg ikke set.”

”Jeg kan godt komme i morgen.”
”Jamen, det ved jeg ikke …”

”Hør lige, du skrev jo …”
… og så læser jeg begge sms’er op for ham.

”Jamen, det må du aftale med Marianne. Du kan ikke regne med mig …”

Fra bogen “Sidste udkald for rejsende Jørgen Leth”

Med unikke fotos af Henrik Saxgreen

Den anerkendte fotograf Henrik Saxgren har også bidraget til “Sidste udkald for rejsende Jørgen Leth”. Saxgreen rejste nemlig med til Mallorca og har på smuk og hudløst ærlig vis skildret Leth gennem portrætter og en række situationer fra hans hverdag på den spanske ferieø.

Jørgen Leth og Jakob Kvist. Copyright Henrik Saxgren og Lindhardt og Ringhof
Jørgen Leth og Jakob Kvist fotograferet af Henrik Saxgren til bogen “Sidste udkald for rejsende Jørgen Leth”

Du kan købe Sidste udkald for rejsende Jørgen Leth online hos fx Bog&Idé eller i din nærmeste boghandel fra 3. november 2023.