Sundhed og livsstil

Træn efter din kropsform og se resultater

Træn efter din kropsform og se resultater

Kender du det, din veninde har været på en kur og har tabt sig meget – og nu vil du også gerne prøve, men det er som om at det ikke virker for dig. Træls, men ikke en unik situation. Svaret er ganske simpelt, hvis man spørger Michelle Kristensen. For hver krop er unik, og vil derfor reagere forskelligt. Derfor kan én kur virke for din veninde, men ikke give resultater for dig. Det vil derimod give større resultater, hvis du kender din kropsform, så du kan spise og træne derefter.

Måske lettere sagt end gjort, siger du? Nej det er såmænd såre simpelt, hvis du følger Michelles gode råd til tre kvindelige kropsformer. Find ud af om du er æble, banan eller pære – og få nogle af Michelles gode træningsråd til hver kropsform.

Hvad er du?

DU ER PÆREFORMET

… hvis du har mest fedt på den nederste del af kroppen – altså på hofte, numse og ben, så minder du om en pæres form. En pære har nemlig det meste af sin ’kropsvægt’ på den nederste kropsdel. Pæreformede kvinder har ofte cellulitis på deres numse og lår og har en relativ li1_editedlle overkrop. Dog kan pæreformede kvinder godt have store bryster. Når den pæreformede tager 4 kilo på, så sætter de 3 af kiloene sig på den nederste del af kroppen.

DU ER ÆBLEFORMET

… hvis du har mest fylde på midten og den øverste del af kroppen. Æbleformede kvinder har oftest ingen talje, har en fyldig mave og har en tydelig delle ved skulderbladene på ryggen, som hopper ud over bh-kanten. Æbleformede kvinder har ofte tynde ben og en forholdsvis flad numse. Når æblet tager 4 kilo på, så sætter de 3 af kiloene sig på overkroppen.

DU ER BANANFORMET

… hvis du ikke rigtig kan kategorisere dig selv under hverken pære- eller æbleformen, Ja, så er det højst sandsynligt fordi, du er en banan. De bananformede kvinder har fedtet fordelt ligeligt rundt på hele kroppen. De får både fylde på lår, numse og overkrop, når de tager på. Når en bananformet kvinde taber sig, så får hun som regel en meget atletisk krop.

Sådan træner du

Æbletæble

Mål: At få mindre mave og generelt få en mere markeret og mindre overkrop, da det er her, det meste af fedtet sidder. Derudover få en bedre formet numse, da den ofte er flad hos den æbleformede, samt styrket balder og lår, så de får mere styrke og mere form.

Styrketræning: Vores lår og balder består af nogle store muskler. Det betyder, at når vi styrketræner disse muskler, så har det med det samme en stor indvirkning på vores stofskifte og fedtforbrænding, som øges. Så det vil altid være en god ide at træne ben og balder, når vi gerne vil ned i fedtmasse. Derudover vil der være ekstra fokus på kernemusklerne. For som jeg før har nævnt, så er det vigtigt at have stærke kernemuskler. Dog har de fleste æbleformede en tendens til at have slappe kernemuskler og have svært ved at aktivere dem, så derfor vil vi fokusere ekstra på disse, så mavens område vil blive strammet op, kropsholdningen vil blive bedre, og risikoen for skader vil mindskes.

Konditionstræning: Dyrk sportsgrene, som tvinger dig til at bruge dine kernemuskler under træningen. Som for eksempel når du går, løber, står på rulleskøjter, svømmer eller andet. Sportsgrene, hvor du kan sidde ned, skal du helst undgå, så styrketræning i maskiner samt cykling er ikke at anbefale, da du her ikke aktiverer dine mavemuskler i særlig stor grad. Lav intervaltræning, da dette ikke stresser kroppen i samme grad som lang udholdenhedstræning og er bedre for dine insulinreceptorers følsomhed, så du lettere kan holde blodsukkeret stabilt.

Pærenpære

Mål: At få mere styrke i overkroppen samt mere form på skulderpartiet samtidig med at omfang af hofte, numse og lår bliver mindre.

Styrketræning: Vi vil stadig gerne træne ben- og baldemuskler ligesom ved æbleformen, da disse er kroppens største muskler, og derfor er vigtige i forhold til at sætte gang i stofskiftet og fedtforbrændingen. Dine arme og skuldre skal have stor opmærksomhed, så vi kan få muskelmassen øget og få mere markerede og større muskler, så der ikke er så stor forskel på over- og underkrop. Men bare rolig – du vil ikke blive stor som en vægtløfter.

Konditionstræning: Dyrk sportsgrene, som aktiverer din underkrop. Løb, gåture op ad trapper og bakker, cykling, rulleskøjtning er alle gode idrætsgrene. Dyrk intervaltræning af lidt længere intervaller for at få gang i blodcirkulationen over længere tid, samtidig med at du stadig træner effektiv intervaltræning, så din kondition opnår den bedst mulige fremgang.

Bananenæble

Mål: At få styrket hele kroppen og få øget din fedtforbrænding uden at fokusere på specifikke områder på kroppen.

Styrketræning: Træn flerledsøvelser, så du får aktiveret så mange muskler som muligt under din træning. Drop de isolerede øvelser, som de æble- og pæreformede hver især skal lave.

Konditionstræning: Selvom du ikke skal tænke på at fokusere på specifikke dele af kroppen, så vil sportsgrene, hvor du aktiverer din kernemuskulatur være bedst. For jo stærkere vi får gjort vores mavemuskler, jo mere funktionel en krop får vi også. Lav intervaltræning, og lav en kombination af pærens længere intervaller og æblets kortere intervaller.

Michelle giver otte grundlæggende styrkeøvelser, som alle tre kropsformer kan lave. Du kan se dem her.

Se mere om hvordan du spiser og træner efter din kropstype i Michelles bog, Spis og træn efter din kropsform, som du kan låne på biblioteket. spisfor

Træn efter din kropsform og se resultater