Bøger til unge Børnebøger Eventyr Læs let bøger

Danmarks smukkeste illustrationer

Danmarks smukkeste illustrationer

Langt borte herfra, der hvor svalerne flyver hen, når vi har vinter, boede en konge, som havde elleve sønner og en datter, Elisa.

Sådan starter H.C. Andersens eventyr De vilde svaner. Et eventyr om udholdenhed, opofrelse og mod. I Carlsens nye udgivelse med illustrationer af Lars Gabel er det klassiske eventyr nu beriget med mindst lige så smukke og eventyrlige illustrationer.

Lars Gabel modtog den 16. april Kunststyrelsens Illustratorpris for det gennemillustrerede værk. I motivationen står:

Værket fremstår overraskende og overvældende i sit sammensatte formsprog. Beskueren indfanges fra forsiden af Gabels streg, der slynger sig om svaner og prinsesser, så man associerer i retning af art nouveau-illustratorer som Alphonse Mucha og Aubrey Beardsley. Prinsessens folderige kjoler, skønne frisurer og effektfulde makeup peger til tider i retning af japansk tegnekunst og til andre tider mod klassiske tegneseriehelte og heltinder i Modesty Blaise og Prins Valiant.

Til spændingen i det visuelle udtryk føjes uhyggelige og dramatiske afbildninger af nøgne, zombie-agtige hekse med blodige, groteske kroppe. Kontrasterne afbødes og væves sammen dels i kraft af opslagenes luftige komposition med stedvis ro på den hvide side omkring tekster og illustrationer, dels i kraft af en smuk bogtilrettelæggelse, hvor indlagte sider af pergament indgår i fortællingen og bidrager til indtrykket af meget smukt illustrations- og boghåndværk.”

Copyright Lars Gabel og Forlaget Carlsen
Prinsesse Elisa og hendes elleve brødre

H.C. Andersens smukke historie handler om Elisa og hendes 11 brødre, der bliver forvandlet til svaner af en ond stedmoder. Elisa sætter alt på spil for at redde dem – selv sit eget liv. Hver nat må hun bruge på at strikke 11 brændnældebrynjer, en til hver bror, for at de kan uddrage sig den onde fortryllelse. Mens arbejdet står på, må Elsa ikke sige et eneste ord. Den gode konge, som Elsa er gift med, bliver fortvivlet, da han opdager, at Elsa hver nat sniger sig ud for at hente brændenælder på kirkegården. Måske er rygterne om, at hans dronning er en heks alligevel sande? Elsa sætter alt ind på at redde sine brødre, skønt hun står i fare for at miste sig eget liv …

Copyright Lars Gabel og Forlaget Carlsen
Elisa må med de bare hænder vikle 11 skjorter af brændenælder for at ophæve forbandelsen over de elleve brødre

Stort tillykke til Lars Gabel med prisen! Hurra!

Er lige nu stærkt optaget af boganbefalinger: Hvor får vi dem fra, hvem lytter vi mest til, hvornår får vi den der trang til at få fat i en en bestemt bog straks? Hvor læser vi, hvornår, hvorfor, hvordan? Er dagligt glad for forlagets fantastiske redaktører og ikke mindst forfattere, der udtænker, skriver og redigerer bøger, vi ikke vidste vi ville komme til at elske. Er også født 1977, bor på Amager med mange reoler, en mand og to børn.