Fiktion Krimi

Books aren’t written, they’re rewritten

Books aren't written, they're rewritten

Steve (SJ) Watson arbejdede som audiolog, da han skrev sin prisvindende debutbog Før jeg lukker øjnene. En thriller om en kvinde der hver morgen vågner op, uden nogen erindring om sit liv. Men hvordan finder man inspirationen til sådan en bog? I et interview til The Guardian fortæller SJ Watson, hvordan han fik ideen til bogen, og om nogle af de udfordringer der kom under udformningen af bogen.

Inspiration fra virkeligheden

Watson havde hørt historien om en amerikaner, Henry Molaison, der allerede som 27-årig ved en fejloperation mistede evnen til at forme nye minder. Han døde i 2008 som 82-årig, kun med sine minder fra barndommen. Denne historie fik Watson til at tænke over, hvor vigtige vores minder egentlig er for os. Frøet for bogen var hermed sået.

At skrive uden hukommelse

At Før jeg lukker øjnene er skrevet i første person, gav Watson nogle udfordringer i at holde tråd med hvad hovedpersonen vidste eller ikke vidste på et givent tidspunkt af bogen. Han fortryder dog ikke at have gjort det, da han sj-watsonmener at fortælleteknikken har været en helt afgørende del af bogens udtryk.

Da Watson skrev bogen, blev det klart for ham, at det at skrive ikke bare var en hobby mere. Det tog et halvt år at skrive det første udkast til bogen, hvorefter han lod den ligge et stykke tid, for derefter at redigere den. Alt i alt tog det ham halvandet år at færdiggøre debutbogen. Det hårde og nødvendige arbejde ligger ifølge Watson nemlig ikke i det at skrive bogen, men i redigeringen.

”Books aren’t written, they’re rewritten” – SJ Watson

Efter bogens succes er det blevet muligt for Watson at blive fuldtids forfatter, og ikke hobby forfatter, som han var ved den første bog.

Før jeg lukker øjnene kan fås som e-bog eller lydbog.

SJ Watson har efterfølgende skrevet thrilleren Dobbeltliv, somh9788711452738 er en psykologisk thriller om de farer, som lurer på internettet, hvor ikke alle er den, de udgiver sig for at være. Det er en roman om hemmeligheder, fortidens synder, men det er også en roman om et ægteskab i krise.

Du kan købe Dobbeltliv kan som e-bog eller lydbog eller låne den på biblioteket.