Børnebøger Carlsen Klassiske børnebøger

Fem ting du måske ikke vidste om Halfdan Rasmussen

Fem ting du måske ikke vidste om Halfdan Rasmussen

I 2015 kunne Halfdan have fejret sin 100 års fødselsdag. Han døde i 2002, 87 år gammel. Han fik et langt liv – og sikke et liv. De fleste af os kender ham fra Halfdans ABC eller andre børnerim.

Bennys bukser brændte

Børge råbte, åh!

Børge havde nemlig

Bennys bukser på.

Mange er vokset op med rimene og kan dem på rygraden, de er en del af vores kulturarv.  Det var dog ikke med børnerim, at Halfdan startede sin digterkarriere. Vidste du det? Her kommer fem ting, som du måske heller ikke vidste.

#1 – ikke kun børnerim

Halfdan udgav flere digtsamlinger og enkelte noveller, men langt fra alle var til børn. Han var dog godt klar over, hvilke af hans rim der var mest populære.

Jeg skriver sjove digte,

Jeg skriver osse triste

De første læser andre folk

Selv læser jeg de sidste.

#2 – del af modstandsbevægelsen

Det startede i 1930’erne hvor de første digte udkom, der resulterede i debutsamlingen fra 1941 Soldat eller menneske. Halfdan Rasmussen var en del af den danske modstandsbevægelse og skrev for illegale blade og antologien der brænder en ild fra 1944. At tage stilling og gøre modstand var vigtigt for forfatteren, hvilket er tydeligt i digtet Kræmmeren, der også er et af de mest voldsomme af hans digte:

Du spørger mig, hvorfor vi slås

Og hvorfor vi tror på en sag?

Min ven: af vort had og vor trods

Skal friheden fødes en dag

#3 – dømt digter

Halfdan blev idømt 14 dages hæfte for digtet Danmark 1941, der var en opsang til danskernes manglende stillingtagen under besættelsen:

Landet ligger feberstille

Spændt i krigens andet år

Stemmer taler – haarde stemmer

Kolde – nye ord

#4 – humanisten

Hvad enten Halfdan skrev til børn eller voksne, alvorligt eller humoristisk, så var budskabet om humanisme gennemgående. Begreber som ansvar, omsorg og menneskelighed går igen i alle hans digte. I soldat eller menneske er budskabet, at man må vælge om man vil lade stå til og lade kynismen vinde, eller om man vil kæmpe for humanismen:

Det banker og banker i tanke og sind.

Vær trofast –

Luk aldrig soldaten ind!

På trods af sine aktive år i modstandsbevægelsen, så var og blev Halfdan pacifist, hvilket også er synligt i mange af hans rim, både til børn og voksne.

#5 – delte kone med sin ven

Efter at blive skilt fandt Halfdan sammen med Benny Andersens ekskone, Signe Plesner. Det var dog ikke noget, der skilte de to venner. Til Halfdans 80 års fødselsdag hyldede Benny Andersen fødselaren med dette digt:

Det er tegn på uforstand

at kalde Halfdan rimsmed.

Han er sprogets havemand.

River i sit rimbed … du der mægter mangt et ord

at sætte på hver nælde:

Tak fra os! Din dåd er stor,

varmt dit verse-vælde.

 

Find Halfdans ABC med skønne sange her.

 

Halfdans Abc, Halfdan Rasmussen

Halfdan Rasmussen, Halfdans ABC,
Halfdan Rasmussen, Halfdans ABC