Danske romaner Fiktion Indefra Maren Uthaug

Maren Uthagu udvalgt til Danmark Læser

Maren Uthagu udvalgt til Danmark Læser

Den 23. april fik mindst 20.000 danskere mulighed for at få ”Og sådan blev det” af Maren Uthaug helt gratis. Bogen blev nemlig udvalgt af Kulturministeriet til at være en af fem bøger, der skulle uddeles ud af varme, frivillige hænder på Danmark Læser-dagen d. 23. april 2015. Alle danske forlag havde mulighed for at indstille titler til projektet. Lindhardt og Ringhof lagde en håndfuld af vores bedste danske romaner i puljen og fik Og sådan blev det med i kampagnen, der er sat i verden for at få flere danskere til at læse mere skønlitteratur. Læs mere om projektet på danmarklaeser.dk

Rapperen Fresco deler bøger og rim ud på Strøget, i anledningen af Danmark Læser 2015.
Rapperen Fresco deler bøger og rim ud på Strøget, i anledningen af Danmark Læser 2015.

Og sådan blev det er Maren Uthaugs debutroman. Du kender måske bedre Maren Uthaug fra hendes galgenhumoristiske hverdags-streg i bl.a. Politiken og på Marens Blog. Vi tror, at du også vil kunne lide hendes lidt mere alvorlige side 🙂

Romanen handler om den samiske pige ”Risten” der flytter fra Nordnorge til Sønderjylland, hvor hendes far har fået en ny kæreste. Risten efterlades med mindet om hendes samiske familie og en gruppe nye venner, ikke mindst den vietnamesiske bådflygtning Niels, der bor i familiens kælder.

Risten og Niels har deres helt egen verden som de voksne ikke kan se, med hemmeligheder, underjordiske væsner, onani, overvægtige hunde og en magisk ring. Ristens sønderjyske papmor er ikke ligefrem begejstret og gør sit bedste for at normalisere tilstandene i hjemmet selvom hendes egne neuroser i nogen grad spænder ben for normaliteten.

Som voksen forsøger Risten at genfinde sit samiske ophav – og familiehemmelighederne tager en uventet drejning.

Da bogen udkom, blev den øjeblikkeligt nomineret til debutantprisen, og året efter repræsenterede Maren Uthaug Danmark på den internationale debutant-festival i Kiel. Det kom der et venskab med den ukulele- og tværfløjtespillende franskmand Luke Smoke ud af.

Kom du for sent til boguddelingen – eller vil du hellere eje den rigtige udgave (!) af bogen, så kan de købes på Marens Blog eller hos din boghandler.

Er lige nu stærkt optaget af boganbefalinger: Hvor får vi dem fra, hvem lytter vi mest til, hvornår får vi den der trang til at få fat i en en bestemt bog straks? Hvor læser vi, hvornår, hvorfor, hvordan? Er dagligt glad for forlagets fantastiske redaktører og ikke mindst forfattere, der udtænker, skriver og redigerer bøger, vi ikke vidste vi ville komme til at elske. Er også født 1977, bor på Amager med mange reoler, en mand og to børn.