Børnebøger Fiktion Halfdan Rasmussen

Halfdan Rasmussen – fra alvorlig voksenlyrik til muntre børnerim. Læs om den folkekære digters liv og forfatterskab

Halfdan Rasmussen

Alle kender Halfdan. Den berømte digter er især kendt for sine muntre rim og remser, der i et halvt århundrede har domineret den børnelitterære scene og opnået klassikerstatus. Generationer af børn er vokset op med Halfdan Rasmussens bogstavdigte ABC, og både børn og voksne har i mange år glædet sig over digterens sproglige påfund og finurligheder.

Men selvom Halfdan Rasmussen er udpræget mest kendt for sine fornøjelige børnerim – hvor ordet tager sig selv på ordet, og hvor det bedste forsvar mod tordenvejr er en lynlås til at låse lynene fast – findes også en anden og mindre kendt side af digteren.

En side, der især kommer til udtryk i hans tidligste digte, hvor Halfdan som ung idealist barskt og alvorligt skildrer sine oplevelser fra efterkrigstiden, om menneskelig uret og civilisationskritik. 

Til denne tidlige voksenlyrik fandt Halfdan Rasmussen inspiration i sit eget levede liv. Han lærte nemlig selv i en tidlig alder, hvad social ulighed betød. Halfdan blev født under 1. verdenskrig i et arbejderhjem på Christianshavn, og her voksede han op under trange kår.

LÆS OGSÅ: Fem ting du måske ikke vidste om Halfdan Rasmussen

Vokset op i 1930’ernes krisetid

Allerede som 14-årig stoppede han i skole og måtte hjælpe med at forsøge sin familie ved at tage småjobs rundt omkring. I samme periode begyndte han at søge mod litteraturen og stiftede her bekendtskab med lyrikken og opdagede, at han i særlig høj grad kunne spejle sig i tidens arbejderdigtning.

Ikke længe efter begyndte Halfdan selv at skrive politiske digte, der udsprang af hans tilhørsforhold til socialismen. De handlede om de svageste i samfundet, om social uretfærdighed og om depressionen og besættelsens pessimisme.

Op gennem 30’erne blev en række af dem trykt i det syndikalistiske ugeblad Arbejdet, og entreen i dette blad lagde grundstenene til hans senere vidtrækkende forfatterskab. Selvom forfatterskabet skulle vise sig senere at ændre retning og overvejende byde på sjove rim og remser, lagde Halfdan aldrig alvoren længere væk end lige under underfladen.

Halfdans tidlige voksenlyrik

Den alvorlige voksenlyrik skinner igennem i Halfdan Rasmussens debut. Han udkom nemlig i 1941 med digtsamlingen Soldat eller Menneske, der er præget af civilisationskritik og blodig alvor. Halfdan debuterede altså under anden verdenskrig med en titel, der netop skildrer den splittelse, mennesket oplever i en krigshærget tid.

Titlen forholder sig til soldaten på den ene side, og mennesket på den anden, og titeldigtet beskriver de to som modsætninger, der strides i den enkelte.

Selvom digtene var alvorlige, kunne man allerede tidligt fornemme Halfdans talent for at skrive muntert. Gemt i vers om krig og om arbejderklassens hårde vilkår, ses linjer med enderim og rytme, der trods seriøse tematikker, afspejler et håb og en idealisme.

Samme idealisme fik også Halfdan til at gå aktivt ind i modstandskampen mod besættelsesmagten. Han skildrede sin vrede og modstand mod nazismen i digte, der under krigen blev udgivet i den illegale antologi Der Brænder en Ild (1944), og da krigen var slut, blev samlet i digtsamlingen Digte under Besættelsen (1945).

LÆS OGSÅ: Halfdan Rasmussen. Mød manden bag den ikoniske ABC og mange flere uforglemmelige rim og remser

En uovertruffen mester i sjove rim, remser og ordkløveri

Det er dog som sagt ikke voksendigtningen, man husker Halfdan Rasmussen bedst for. For ligesom offentligheden, opdagede han også selv, at det var i hans børnerim, at hans sproglige talent i sandhed foldede sig ud.

I børneremserne fik han lov til at give slip og lege med sproget på den mesterlige måde, netop han kan. Ordene bobler i takt med humøret i Halfdans fortryllende leg med sproget, der i alle hans rim holdes sammen i træfsikre vers med knivskarpe enderim.

Hans unikke børnerim bliver nærmest umulige ikke at huske, elske og lære udenad. De sjove digte emmer af allitteration, bogstavleg og finurlig opfindsomhed.

Halfdan skriver om Lirum i Virum og Larum i Farum, han skriver om at købe frikadeller i Fru Hansens kælder, og han skriver om Børge, der har Bennys brændende bukser på. Og han gør det hele med stor succes pakket ind i hans fantasifulde sproghumor og med barnet for øje.

Hos Halfdan er barnet i centrum

Netop det barnlige blik har en særlig plads i den folkekære digters forfatterskab. Alle de gode tekster er set fra børnenes perspektiv, og de afspejler den barnlige uspolerede tilgang til livet.

Halfdan formår at ramme den barnlige ånd til perfektion i sit ordvalg og sine budskaber, der er formidlet eftertænksomt og nærmest fortvivlende præcist.

Hele forfatterskabet bærer tydeligt bræg af, at Halfdan var en livsklog mand med en dyb forståelse for mennesker. Hans tekster taler til os, når vi læser dem, og hans mestren af sproget sætter ham i en kategori for sig. En kategori, som alle kender, og hvor ingen er i tvivl om, hvem forfatteren er, når man læser eller reciterer et af hans digte.

En langvarig og mærkbar ændring

Rasmussens børnerim var ikke kun sjove at læse højt i selve øjeblikket, men har faktisk haft en afgørende og central rolle i hele børnelitteraturens historie. De lagde sig nemlig ind i en strømning i samtiden, der kom til at ændre synet på børnelitteratur radikalt.

I 1967, samme år som Halfdans ABC udkom, udkom også fire andre vigtige titler, der startede et børnelitterært nybrud. Det drejede sig om Ole Lund Kirkegaards Lille Virgil, Flemming Quist Møllers Cykelmyggen Egon, Cecil Bødkers Silas og den sorte hoppe og Benny Andersens Snøvsen.

Hver for sig og tilsammen revolutionerede de fem nye udgivelser synet på børneopdragelse, og de frisatte alle barnet som et individ, der skulle have lov til at være barn, være fjollet og være fantasifuld.

Nøjagtigt som formen og ordene er det hos Halfdan Rasmussen.

Selvom Halfdan Rasmussen døde i 2002, er hans bøger stadig aktuelle. Tosserier, ABC og Børnerim optræder hyppigt på ønskelisten til juleaften eller barnedåb, og sange som ”Rapanden Rasmus” og ”Mariehønen Evigglad” synges fortsat af glade børn i daginstitutioner og i hjemmene i dag.

Til at skrive denne artikel er brugt artikler om Halfdan Rasmussen fra Forfatterweb, Litteratursiden, Wikipedia og Dansk Biografisk Leksikon.




Find bøger af Halfdan Rasmussen herunder

Halfdans ABC

Halfdans Abc, Halfdan rasmussen, børnebog, abc, forlaget carlsen, carlsen, nostalgi

Den folkekære forfatter Halfdan Rasmussen og den ligeså folkekære tegner Ib Spang Olsens alfabet er en smuk bog, som er kendt og elsket af børn i mange generationer.

Det er en vaskeægte klassiker, som siden 1967 har lært danske børn (og voksne), hvor sjovt det er at lege med sproget.

Hvert bogstav har en finurlig remse, og tegningerne er søde og sjove.

Fra ca. 2 år.

Du kan købe Halfdans ABC online her eller i din nærmeste boghandel

Mariehønen Evigglad

Halfdan Rasmussen, Mariehønen Evigglad, børnebog, børnebøger, rim og remser, remser til børn, børnerim, børneremser

Folkekære Halfdan Rasmussen står også bag rim-bogen Mariehønen Evigglad, der ligesom Halfdans ABC er flot illustreret af Ib Spang Olsen.

Udover skønne rim og remser, der helt sikkert nok skal frembringe smil på læberne, er der også en medfølgende CD med 14 sange på.

Fra ca. 2 år.


Du kan købe Mariehønen Evigglad online eller i din nærmeste boghandel.