Indefra

Aldrig mere udsolgt: print on demand

Aldrig mere udsolgt: print on demand

Proppen ryger af flasken, og måneders skriveproces forløses, når den bog du som forfatter har arbejdet på i måneder eller år, pludselig er i vores hænder og på boghandlerens hylder. Ligeså stor glæden er hos forlag og forfatter, når en ny bog antages og udkommer, ligeså frustrerende er det, når salget på et tidspunkt går i stå og det ikke længere er muligt at lave nye udgaver og oplag og dermed lagerføre bogen. Derfor gik vi i det digitale team på Lindhardt og Ringhof i november 2014 i gang med at udgive forfatternes bagkatalog som Print on Demand.

På Lindhardt og Ringhof er vi stolte af at være det første danske forlag, der gør en indsats for, at de titler, der ikke længere er i tryk, bliver tilgængelige for alle Danmarks nuværende og kommende generationer af engagerede læsere. Vores mål er, at alle titler altid skal være mulige at købe både på print og som e-bog.

Print on Demand betyder, at bogen først produceres, når den bliver købt, hvorefter den sendes af sted til modtageren. Det ved vi – men for kunden der bestiller bogen online eller hos boghandleren er der ingen forskel.

I praksis forgår det således, at jeg som redaktør for Print on Demand-udgivelserne udvælger titlerne fra forlagets arkiv, i samarbejde med redaktører, bibliografilister o. lign. Når jeg skriver ”udvælger”, så er det fordi vi skal starte et sted. Men ingen bog er for smal eller for bred til at blive genudgivet som Print on Demand. I dag tilbyder vi alle vores forfattere at så snart en titel udgår af ordinært print, gør vi den tilgængelig on demand (med forbehold for billedtunge værker, da trykudgifterne simpelt hen ville overstige enhver realistisk salgspris).

Når forfatter og forlag har indgået aftale om Print on Demand-udgaven af bogen, gør vores produktionsteam filerne klar til tryk og sender dem videre til trykkeriet. Derefter sættes titlen til salg på danske portaler som f.eks. saxo og bogportalen.

Når en køber – det kan være en privatperson, et bibliotek eller en boghandel – køber en Print on Demand-titel, produceres det bestilte antal eksemplarer og sendes til modtageren, der få døgn efter bestillingen er foretaget, står med en smuk softcover-udgave oplagt til gaver, undervisningsbrug eller til ren nydelse ved læselampen eller på strandpromenaden. Fysisk er bogen i samme kvalitet som kom den fra et ordinært trykt oplag. Og med en udsalgspris på mellem 199,95 og 299,95 er der ikke tale om en billigbogsudgave.

Vi oplever i dag en tilfredsstillende efterspørgsel på vores Print on Demand-titler fra både private købere og boghandlere. Selv glæder jeg mig til at kunne give en af Johannes Møllehaves ellers totalt udsolgte titler til min morfar, Stig Dalagers historiske romaner til mine forældre og selv gå om bord i Gretelise Holms krimier – for blot at nævne et par af de titler, vi allerede har i produktion.

Print on Demand kan og skal ikke erstatte de ordinære oplag, men er en service til jer forfattere og jeres læsere, der sikrer at værker, der ellers kun ville findes på biblioteker og i antikvariater, forbliver i salg.

Ingen bøger fortjener at dø, og jeg er stolt af at kunne være med til at give Lindhardt og Ringhofs udgivelser det evige liv, de fortjener.

 

Mona Munck-Lindblom

 

… og hov, nu glemte jeg jo helt at fortælle, at L&R tillige udgiver en lang række prisvindende, skandinaviske forfattere på tysk i Tyskland som Print on Demand via vores internationale forlagsimprint SAGA Egmont. Skriv til os hvis du vil vide mere om Saga eller Print on Demand på mml@lrforlag.dk