Fiktion Amerikanske romaner Artikler du kan lytte til Donna Tartt Klassikere Prisbelønnede romaner

Hun skriver romaner i verdensklasse. Stillidsen af Donna Tartt vandt Pulitzer-prisen

Hun skriver romaner i verdensklasse. Stillidsen af Donna Tartt vandt Pulitzer-prisen

Skal vi læse artiklen højt for dig?

Husk at slå cookies til for at afspille.

Stillidsen af Donna Tartt var på alles læber ved udgivelsen i 2013. Nu findes den i en flot luksusudgave. Har du læst den Pulitzer-vindende roman? Bliv klogere på romanen og dens gådefulde forfatter.


Forfattere som Donna Tartt (f. 1963) findes der kun ganske få af. Hendes blot tre romaner i løbet af sin 25 år lange karriere som forfatter har imponeret anmeldere og skabt røre i litterære kredse verden over. I 2013 skrev hun Stillidsen, vinder af en Pulitzer-pris og (muligvis) årets største – og mest omdiskuterede – roman.

Enigmaet Donna Tartt

Donna Tartt (f. 1963) giver kun sjældent interviews. Faktisk kan der gå år − ja, sågar årtier − imellem, at hun udtaler sig til pressen. Allerhelst vil hun nemlig være i fred for at kunne fokusere på det, som betyder mest for hende: at skrive.

“Hvis ikke jeg arbejder, er jeg ikke lykkelig. Sådan er det. For mig er mit arbejde en forudsætning for at være lykkelig.” − Donna Tartt

Allerede i en tidlig alder viste Donna Tartt en enorm interesse samt et usædvanlig talent for litteraturen. Som femårig skrev hun sit første digt, og da hun var 13 år gammel fik hun en sonnet trykt i et literært tidskrift.

I 1992 romandebuterede Donna Tart som 28-årig med den mere end 500 sider lange Den glemte historie. Inden udgivelsen blev hun udråbt som litterært geni, og romanens øjeblikkelige succes kastede hende ind i rampelyset. Og hun afskyede det.

“Jo mere, jeg taler om mine bøger, jo mere falsk føles det, og jo længere væk kommer jeg fra den egentlige sandhed.” – Donna Tartt

Siden sin debut har Donna Tartt levet et tilbagetrukket liv langt fra offentlighedens granskende blik og i stedet helliget sig sit arbejde. Det er blevet til yderligere to romaner, nemlig Den lille ven i 1992 og Stillidsen i 2013. Ganske usædvanligt er der altså gået et årti mellem hendes udgivelser.

Men det er også kun få forfattere, der skriver med en pertentlighed som Donna Tartt. Hver eneste roman nedfældes først på papir i sirlig håndskrift, kommentarer tilføjes ved systematisk brug af farvekoder, hvorefter hele romanen skrives ind og gennemrettes på computeren af flere omgange.

Donna Tartt siger selv, at hun ikke har mere end fem romaner i sig. At skrive er nemlig tidskrævende – særligt hvis man er så perfektionistisk og ambitiøs, som hun er.

Hun skriver romaner i verdensklasse. Stillidsen af Donna Tartt vandt Pulitzer-prisen

Stillidsen. En uforglemmelig roman om et undseeligt maleri

Inspirationen til den Pulitzer-vindende Stillidsen fik Donna Tartt efter et besøg i Amsterdam i 2003. Allerede inden sin rejse, vidste hun, at hendes næste roman skulle omhandle et barn, der var besat af et maleri. Da Donna Tartt så flamske Carel Fabritius’ maleri Stillidsen, vidste hun, at hun i billedet med guldfinken lænket til sin pind havde fundet det perfekte omdrejningspunkt for sin historie.

Dermed var scenen sat for Donna Tartts 800 sider lange dannelsesroman Stillidsen. Romanen følger 13-årige Theo Decker, der på mirakuløs vis overlever en eksplosion på Metropolitan Museum of Art i New York. Den eneste anden overlevende, Theo møder, er en ældre mand, der insisterer på, at Theo tager Fabritius’ maleri og passer på det.

Rodløs og fortabt vandrer Theo gennem livet og det amerikanske samfund; fra New Yorks overdådige Park Avenue til underverdenens misbrugssamfund og kriminelle miljø. Maleriet, som også er Theos eneste minde om sin mor, er med ham hvert et skridt af vejen, men efterhånden som dets værdi går op for ham, bliver det en tung byrde.

Stillidsen er en uforglemmelig odyssé gennem New Yorks smalle sidegader og på tværs af hele Amerika. Med stærke karakterer og et fængslende sprog er romanen et sælsomt og intellektuelt drama om sorg, kærlighed, identitet og skæbne.

En på alle måder overvældende bog.

Artiklen “Donna Tartt: ‘If I’m not working, I’m not happy'” (The Telegraph, 9. december 2013) danner grundlag for nærværende artikel.Det skrev anmelderne om Stillidsen:

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ “En stor amerikansk roman … skinner med en dyb og fængende glød” – POLITIKEN

★★★★★★ “Monumentalt mesterværk af en roman … Bogen indeholder simpelthen alt, hvad kan ønske sig af stor, stor litteratur” – BERLINGSKE

★★★★★★ “En født nyklassiker med en medrivende handling, enormt sprogligt overskud og generøs detaljerigdom” – JYLLANDS-POSTEN

“Mesterlig trolddom … Tartt skriver som en drøm” – WEEKENDAVISENStillidsen

Hun skriver romaner i verdensklasse. Stillidsen af Donna Tartt vandt Pulitzer-prisen

Gribende dannelsesroman og en uforglemmelig odyssé gennem Amerika. Roman blev præmieret med Pullitzerprisen.

Theo Decker er 13 år, da han overlever en eksplosion på et kunstmuseum i New York, mens hans elskede mor omkommer.

Ved ulykken kommer han i besiddelse af et værdifuldt kunstværk fra 1600-tallet.

Han bærer det eftertragtede maleri med sig igennem sin ungdom, og efterhånden trækkes han ind i kunstens kriminelle og dødsensfarlige underverden.

Du kan købe Stillidsen i en ny flot udgave online, fx på Saxo eller i din nærmeste boghandel.Har du læst Donna Tartts andre anmelderroste romaner?


Den lille ven

Den lille ven, Donna Tartt, amerikansk roman, amerikanske romaner,

Hos familien Cleve taler man om alt. Alt undtagen Robin.

Familien var i færd med at forberede middagen til Mors dag den skæbnesvangre dag for tolv år siden: Charlotte kaldte på barnet, men Robin kom ikke. Det var nabokonen, der opdagede ham – hængende kvalt ude i haven.

De uklare omstændigheder omkring drengens død kaster tunge skygger over slægten, og familiemedlemmerne lever en søvngængeragtig tilværelse. Lige indtil Robins yngre søster Harriet på egen hånd beslutter at undersøge de mystiske omstændigheder ved storebrorens død.

Med sin afdækning af en families længsel og sorg har Donna Tartt skrevet en ambitiøs og atmosfærefyldt sydstatsroman fyldt med indsigtsfulde, nuancerede portrætter. Den lille ven er en skræmmende skildring af det at vokse op og forstå menneskers overlevelsesmekanismer.

Du kan købe Den lille ven online her eller i din lokale boghandel.


Den hemmelige historie

Den hemmelige historie, Donna Tartt, amerikansk roman, amerikanske romaner,

Den 19 år gamle Richard Papen kommer ind i en elitær og eksklusiv kreds af græskstuderende på et college i Vermont. De er rige, unge og skruppelløse.

De bliver ledet af en mystisk lærer og dyrker den klassiske græske kultur og begynder at føre studierne over i virkeligheden i dionysiske orgier. Et gammelt ritual bringes brutalt til live med fatale konsekvenser.

Venskaber, moral og underbevidshedens gode og dårlige sider er blandt emnerne i Donna Tartts imponerende psykologiske gyser om en forbrydelse og dens konsekvenser.

Du kan købe Den hemmelige historie online her eller i din lokale boghandel.


Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.