Streaming af e- og lydbøger stiger markant under corona-lockdown

Siden Danmark lukkede ned den 12. marts, er streamingen af lyd- og e-bøger steget eksplosivt.

Danmark har nu været lukket ned i over to uger, og danskerne er blevet opfordret til at holde sig hjemme. Det har fået læseglade danskere til at streame lyd- og e-bøger som aldrig før. Stigningen kan mærkes hos Saga, Lindhardt og Ringhofs digitale forlag, som er Danmarks suverænt største.

”I de seneste uger har vi oplevet en enorm vækst i antal læsninger af vores lyd- og e-bøger,” siger Jeppe Branner, redaktionschef hos Saga.

Saga har haft en stigning på over 50 procent i antal læsninger sammenlignet med ugerne før coronakriseog en fordobling i forhold til samme periode sidste år. Hos eReolen, bibliotekernes onlineportal, har man også oplevet en markant vækst i antal udlån. Fra den 12. til den 24. marts er der sket en national stigning i udlån hos eReolen på 62 procent sammenlignet med udlånet i februar.

LÆS OGSÅ: Lindhardt og Ringhof satser globalt og digitalt

”I København går det endnu bedre. Her har vi under coronakrisen set en stigning på 90 procent i forhold til februar,” siger Mikkel Christoffersen, der er chefkonsulent hos eReolen.

Børnebøger hitter i hverdagene

Lyd- og e-bøger plejer at være mest populære i weekenden, men coronakrisen har vendt danskernes læsemønstre på hovedet.

”Der har været nogle solrige weekender, hvor læsningerne er faldet. Når vi så er mødt på arbejde om mandagen, er det eksploderet mellem hænderne på os,” siger Mikkel Christofffersen fra eReolen.

Det er især børnebøger, der storhitter i hverdagene under coronakrisen, fortæller Jeppe Branner fra Saga. En del af forklaringen er, at bøgerne bruges til virtuel undervisning. Men der er også en stor efterspørgsel efter bøger med Rasmus Klump, Peter Pedal og Disney.

LÆS OGSÅ: De 10 bedste bogserier på Mofibo, Storytel og Saxo Premium

”Titelvalget tyder på, at der er tale om fritidslæsning, der kan sættes på, mens forældrene skal have arbejdsro på hjemmekontoret i dagligstuen,” siger Jeppe Branner.

Mange har genfundet læseglæden

Det er ikke kun børnene, der streamer løs, mens vi skal holde os inden døre. Romaner og krimier er som altid populære, og lige nu ser det ud til, at folk har tid til at gå i dybden med nogle store læseprojekter.

LÆS OGSÅ: 10 gode lydbøger og e-bøger, du kan streame hjemmefra

”Det er nu, man får tid til at læse en murstensroman som Donna Tartts ”Stillidsen” – i hvert fald er den tilbage på lydbogs-toplisten her fem år efter udgivelsen,” siger Jeppe Branner og fortsætter:

”For os er det enormt positivt, at folk vælger at bruge nogle af de ekstra ledige timer til at læse bøger. Vi hører meget om forbruget af Netflix og YouTube, men måske viser det sig, når vi kommer ud på den anden side af denne krise, at en lang række danskere faktisk har genfundet glæden ved at læse eller lytte til en god bog.”