Claus Meyer | Meyers Madhus Kogebøger med sund mad Mad og drikke Vegetarkogebog

Klimavenlig hverdagsmad: Lækre boller i karry fra Meyers grønne proteiner

Meyers grønne proteiner

Meyers grønne proteiner byder på en række af grønne, klimavenlige og lækre opskrifter til hverdagsmad med de bedste råvarer fra sæsonerne og fyldt med mættende proteiner. Her får du en af opskrifterne fra bogen på boller i karry med æblekompot og brune ris.


Vil du også gerne omlægge dine traditionelle madvaner for at spise mere klimavenligt? Mindre plads til rødt, altså kød, betyder mere grønt. Men hvor skal vi få nærende og mættende proteiner fra uden kød?

Der findes heldigvis rigtig mange forskellige råvarer fra planteriget som er rige på proteiner – og som ikke mindst er utrolig velsmagende! Meyers grønne proteiner indeholder flere end 150 opskrifter med massevis af grønne proteiner – fx i form af svampe, kikærter, linser og bønner, alt sammen med den gode smag i centrum.

LÆS OGSÅ: Vil du spise mere grønt? Her er 7 tips til at bygge det perfekte måltid op

Uanset om du er vegetar, eller bare har et ønske om at udvide båndbredden i dit grønne køkken, så får du garanteret glæde af opskrifterne fra Meyers grønne proteiner. Her får du en opskrift fra bogen på de lækreste boller i karry.



Boller i karry med æblekompot og brune ris

Forlægget her er Meyers klassiske opskrift på boller i karry, hvor karrysaucen laves med æbler og fløde og så friskes lidt op med friskrevet ingefær og æbleedikke. Hvis du gør dig umage med konsistensen på bollerne, som er baseret på perlebyg og brune linser, vil selv inkarnerede kødspisere nikke anerkendende.

Meyers grønne proteiner

Ingredienser

4 personer

LINSEBOLLER

  • 75 g groft poleret perlebyg
  • 200 g brune linser
  • 1 løg
  • 1 fed hvidløg
  • 20 g svampepulver (laves ved at blende fx shiitake, karljohan eller blandede skovsvampe til fint pulver)
  • 50 g rismel
  • 1 tsk. frisk timian
  • 0.5 tsk. stødt allehånde
  • 0.5 tsk. friskrevet muskatnød
  • 2 spsk. citronsaft
  • 20 g revet ingefær
  • 1 tsk. salt
  • 0.5 tsk. peber
  • 1 håndfuld hakket persille

KARRYSAUCE

  • 1 løg
  • 1 æble
  • 40 g smør
  • 1 spsk. karrypulver
  • 40 g mel
  • 1 dl æblemost
  • 5 dl grøntsagsbouillon (gerne hjemmelavet og tilsat en anelse miso)
  • 1 dl fløde eller sødmælk
  • 1/2 tsk. sukker
  • 2 spsk. æbleeddike
  • 3 cm ingefær
  • salt og peber

ÆBLEINGEFÆRKOMPOT

  • 1 kg æbler
  • 150 g sukker
  • 4 dl vand
  • 150 æblecidereddike
  • 1 tsk. salt
  • 30 g friskrevet ingefær

DESUDEN

  • 200 g brune ris

Fremgangsmåde

Æbleingefærkompot

Skræl æblerne, skær dem i kvarter, og fjern kernehusene. Skær dem i små tern. Kom æbleternene i en gryde sammen med de andre ingredienser, og kog i 20-25 minutter, til æblerne koger ud. Lad kompotten køle af, og opbevar den i en lukket beholder i køleskabet.

Linseboller

Udblød linserne i rigeligt koldt vand natten over. Hæld vandet fra. Kog perlebyggen i rigeligt letsaltet vand i ca. 20 minutter.

Pil løg og hvidløg, og riv dem fint. Blend løg, hvidløg, brune linser, svampepulver, rismel, timian, allehånde, muskat, citronsaft, ingefær, salt, peber og persille i 2-3 minutter. Blend de kogte korn med de sidste 30 sekunder. Form linsefarsen til store kugler i valnøddestørrelse, læg dem på en bageplade, og sæt dem i ovnen ved 150° i 15 minutter.

Brune ris
Kog de brune ris i rigeligt, letsaltet vand i 30 minutter. Si vandet fra risene i en sigte, kom dem tilbage i gryden, og lad dem trække i 10-15 minutter.

Karrysauce
Hak løg og æble groft. Kom begge dele i en pæn størrelse gryde sammen med smørret, og rist dem glasklare – det tager 4-5 minutter. Tilsæt karry og mel, og rist et par minutter mere. Hæld æblemost, grøntsagsbouillon og fløde i sammen med sukkeret og æbleeddiken, og rør godt igennem. Lad det simre i 10-12 minutter uden låg, til æblerne er helt møre. Riv ingefæren fint, og kom den i saucen. Smag til med salt og peber, og justér sødmen med lidt æbleeddike.

Varm linsebollerne i karrysaucen, og server med æblekompot og ris.



Meyers grønne proteiner

Meyers grønne proteiner, Claus Meyer, Meyers madhus

Vil du spise mere klimavenligt? En af de største udfordringer ved at spise klimavenligt er at finde nye proteinkilder til at erstatte kødet. I Meyers grønne proteiner får du intet mindre end 120 opskrifter med proteinrige ingredienser som bælgfrugter, korn, svampe og blødgrøntsager.

Inspirationen er hentet fra alverdens kulinariske køkkener som Italien, Mexico, Marokko og Indian, hvor det at bruge planterigets proteinrige ingredienser er en selvfølge.

LÆS OGSÅ: Hvilke kogebøger af Claus Meyer og Meyers Madhus mangler du i din samling?

Foruden at være klimavenlige er bogens opskrifter – som i de andre Meyer-kogebøger – naturligvis både mættende og velsmagende, selv for de mest inkarnerede kødspisere.

Du kan købe Meyers grønne proteiner online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.