Claus Meyer | Meyers Madhus Kogebøger med sund mad Mad og drikke

Prøv denne opskrift på falafel-bowl fra Meyers grønne proteiner

Meyers grønne proteiner

En falafel-bowl med bulgur, svampecreme, ristet tempeh og syltede bøgehatte? Count us in! Meyers grønne proteiner har disket op med de lækreste, grønne og klimavenlige opskrifter, som du kan lave i hverdagen – uden at gå på kompromis med hverken mæthed eller proteiner. Her får du en opskrift på en uimodståelig falafel-bowl fra bogen.


De fleste af os vil rigtig gerne få mere grønt ind i kosten og spise mere klimavenligt – men uden at maden bliver kedelig.

Heldigvis kommer Meyers Madhus os til undsætning. Opskriftbogen Meyers Grønne Proteiner er spækket med forslag til grønne måltider, hvis velsmag, kraft og dybde får selv inkarnerede kødspisere til at gå mætte og smilende fra bordet.

Med over 150 opskrifter til hele året tegnes et billede af et grønt hverdagskøkken, der ud over at være klimavenligt også er sundt for den enkelte og tilgængeligt for de fleste.

”I fremtiden skal vi hente langt flere af vores proteiner i planteriget, end vi gør i dag. Hvis vi skal lykkes med det, skal vi opnå større fortrolighed med råvarer, der i dag kun strejfer vores tallerkener, men som kan danne grundlag for en næsten endeløs række af velsmagende retter.”

– Claus Meyer i bogens forord

De proteinrige råvarer fra planteriget som bælgfrugter, korn, frø, nødder og bladgrøntsager er i centrum for opskrifterne, der både trækker på hjemlige madtraditioner og visdommen fra kendte og mindre kendte køkkener i hele verden.

LÆS OGSÅ: Claus Meyers kærlighedserklæring til hjemmelavet mad. Og ja, du kan også godt

Klar til at komme i sving med den grønne hverdagsmad? Prøv denne lækre opskrift på en falafel-bowl fra Meyers grønne proteiner.


Falafel-bowl med syltede bøgehatte, ristet tempeh, bulgur og svampecreme

Et måltid med mange velsmagende elementer. Du kan sagtens vælge og vrage – lav falaflerne, og spis dem i pitabrød. Eller lav svampecremen som dip til stegte eller rå grøntsager. Går du linen ud og laver hele pakken, får du et virkelig helstøbt og mættende måltid.

Meyers grønne proteiner

Ingredienser

4 personer

SVAMPE-FALAFEL

  • 200 g champignon
  • 2 spsk. vindruekerneolie
  • 200 g tørrede kikærter
  • 50 g kogte kartofler
  • ½ løg
  • ½ fed hvidløg
  • 3 spsk. citronsaft
  • 1 tsk. friske timianblade
  • ½ tsk. soyasauce
  • 2 spsk. svampepulver (laves ved at blende forskellige tørrede svampe)
  • 3 spsk. kikærtemel
  • 1 liter vindruekerneolie til friturestegning

SVAMPEBØNNECREME

  • 75 g tørrede hvide bønner
  • 150 g champignon
  • 1½ dl vindruekerneolie
  • 1 løg
  • ½ fed hvidløg
  • 3 spsk. citronsaft

SYLTEDE BØGEHATTE

  • 300 g bøgehatte
  • ½ dl æbleeddike
  • 50 g sukker
  • ½ dl vand

HASSELNØDDEKNAS

  • 50 g hasselnødder
  • 1 tsk. hel spidskommen

TEMPEH

  • 100 g tempeh
  • 50 g æblesirup med sort peber (se nedenfor)
  • 2 spsk. soyasauce

ÆBLESIRUP

  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1/2 liter æblemost
  • 1/4 vand
  • 30 g sukker
  • 1/2 æbleeddike
  • 1/2 tsk. sort peber
  • 5 g tomatpuré

BULGUR

  • 200 g bulgur

DESUDEN

  • ½ bundt forårsløg
  • 1 æble
  • ½ rød spidskål

Fremgangsmåde


Svampefalafel
Udblød kikærterne i koldt vand natten over eller i mindst 6 timer. Kog dem ikke. Hæld vandet fra.

Rist champignonerne ved høj varme i lidt olie, til de får farve og mister størrelse – ca. 7 minutter. Kom dem i en foodprocessor sammen med udblødte kikærter, kogte kartofler, revet løg, hvidløg, citronsaft, timianblade, soyasauce, svampepulver og kikærtemel. Krydr med peber. Blend til en grov fars. Form farsen til ovale boller med en spiseske. Varm olien op til 175°, eller til den syder godt omkring en tændstik uden svovl. Fritér falaflerne i et par portioner. De skal have 3-4 minutter. Læg dem på køkkenrulle.

Svampebønnecreme
Udblød bønnerne i koldt vand natten over eller i mindst 6 timer, hæld vandet fra, og kog dem i rigeligt letsaltet vand under låg i 50-60 minutter, til de er møre. Hæld vandet fra.

Steg champignonerne ved høj varme i lidt af olien, til de har fået godt med farve – ca. 5 minutter. Tilsæt hakket løg og hvidløg, og lad dem stege med i 2 minutter. Blend bønnerne med champignon og løg. Tilsæt resten af olien og citronsaften, mens du blender, til du har en jævn creme. Du kan evt. justere konsistensen med et par dråber vand. Smag til med salt og peber.

Syltede bøgehatte
Kog æbleeddike, sukker og vand op i en gryde sammen med lidt salt. Rist bøgehattene på en pande med olie, krydr med salt, og kom dem i den varme lage. De skal trække mindst en time, gerne natten over i køleskabet.

Hasselnøddeknas
Rist nødderne på en tør pande eller i ovnen, til de har fået farve og dufter. Hvis de har de tynde brune skaller på, så gnub dem af i et viskestykke – de behøver ikke være helt væk. Rist også spidskommenfrøene på en pande, til de dufter kraftigt. Hak de ristede nødder, og bland dem med spidskommen. Krydr med lidt salt.

Æblesirup
Hak løg og hvidløg fint, og kom dem i en gryde sammen med de andre ingredienser. Kog ved svag varme, til der er 2 1⁄2 dl tilbage – det tager mindst 30 minutter. Opbevar i en lukket beholder i køleskabet.

Tempeh
Skær tempeh i tern på ca. 1 x 1 cm, rist i lidt olie. Når de har fået en flot stegeskorpe, så tilsæt æblesirup og soyasauce og steg, til siruppen og soyasaucen er kogt ind, og har glaseret tempeh-ternene.

Bulgur
Kog bulguren i 5 dl saltet vand i 25-30 minutter. Hæld overskydende
vand fra.

Ved servering
Skær æblet i både, og snit forårsløgene fint. Snit spidskålen fint. Kom først bulgur i skålen, derefter bønnemos, fintsnittet spidskål, tre-fire falafler, syltede svampe, æbler og den glaserede stegte tempeh. Slut af med et drys hasselnøddeknas.


Meyers grønne proteiner

Meyers grønne proteiner, Claus Meyer, Meyers madhus

Vil du spise mere klimavenligt? En af de største udfordringer ved at spise klimavenligt er at finde nye proteinkilder til at erstatte kødet. I Meyers grønne proteiner får du intet mindre end 120 opskrifter med proteinrige ingredienser som bælgfrugter, korn, svampe og blødgrøntsager.

Inspirationen er hentet fra alverdens kulinariske køkkener som Italien, Mexico, Marokko og Indian, hvor det at bruge planterigets proteinrige ingredienser er en selvfølge.

LÆS OGSÅ: Hvilke kogebøger af Claus Meyer og Meyers Madhus mangler du i din samling?

Foruden at være klimavenlige er bogens opskrifter – som i de andre Meyer-kogebøger – naturligvis både mættende og velsmagende, selv for de mest inkarnerede kødspisere.

Du kan købe Meyers grønne proteiner online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.