Kategori: Bent Haller

Foto: Henning Bagger Scanpix

Bent Haller (f. 1946) er en dansk forfatter, grafiker og maler, der er født i Frederikshavn. Siden hans debut i 1976 har han skrevet over 100 bøger for voksne såvel som børn, og flere af hans bøger er blevet filmatiseret og lavet til teaterstykker.

Bent Haller har vundet flere litterære priser for sine værker. Dette inkluderer blandt andet Kulturministeriets Børnebogspris 1978, Nordisk Børnebogspris, Silas-Prisen og Ordkraft-prisen. Derudover er han blevet tildelt Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.

bedste historiske bøger

Bent Hallers bøger: Et imponerende forfatterskab

Forfatteren Bent Haller er en af de mest anerkendte og produktive forfattere, som vi har herhjemme. Han henvender sig til flere målgrupper ved at skrive på tværs af emner og genrer, og dermed har han et omfattende forfatterskab. Bent Haller skriver nemlig både romaner til børn, unge og voksne. 

Et kendetegn for Bent Haller er, at han bruger sin egen livserfaring i sine bøger. Det gælder særligt i børnebøgerne. Af kendte børnebøger står Bent Haller bag bøger som:

  • Kaskelotternes sang
  • Fuglekrigen
  • Fredsaberne
  • Blåfolket

Ovenstående titler er desuden nogle af de værker, der er blevet filmatiseret. Bent Hallers debutroman med titlen Katamaranen er en bog skrevet til børn og unge. Det er en af de bøger, der har vundet en pris. Den skabte dog en del debat i medierne. Og da opfølgeren, Sabotage, udkom, blev den faktisk censureret.

Læs også Bent Haller som sin debut: I pressen blev jeg beskyldt for at lede en kloak gennem Danmark

Heldigvis satte det ikke en stopper for Bent Hallers forfatterskab. Han formåede at forklare nuancerne af sin bog, som bevirkede, at flere havde forståelsen for Bent Hallers skrivning. Lindhardt og Ringhof har udgivet en række af bøger af den danske forfatter. Du kan læse mere om nogle af disse værker i nedenstående afsnit. 

Abelone på Bangsbo er en farverig og underholdende roman

Bogen Abelone på Bangsbo er en særdeles underholdende roman. Hovedpersonerne befinder sig på godset kaldet Bangsbo, der er beliggende i Nordjylland. Her kan alt ske. Udfordringer som affærer, dueller, selvmord og spøgeri. 

Godset er et tilflugtssted for kunstnere fra 1890’erne såsom Herman Bang. Da kvinden Abelone træder ind over dørtrinnet, bliver hun væltet omkuld af stemningen og særligt Herman Bang. Romanen trækker på faktiske hændelser samt erindringer fra Bent Hallers oldemor.

Læs også Kom tættere på Bent Hallers imponerende forfatterskab

Sange fra Skarnbøtten 

I denne roman kaster Bent Haller lys over et komplekst venskab. Hovedpersonerne Jørgen og Poul er diametrale modsætninger. Jørgen er enebarn og en sær og indadvendt dreng, der er vokset op i en privilegeret og kultiveret familie. Poul derimod er mere rodløs, ekstrovert og har masser af charme. 

Jørgens forældre tager Poul til sig, som om det var deres egen søn. Dermed kommer Jørgen til at leve som en form for skyggebarn – i skyggen af Poul. Det skaber en central konflikt i romanen, som kommer til at følge dem i livet. 

Det man skriver

Bent Hallers roman: Det man skriver handler om forfatteren selv. Rent faktisk er det et portræt af Bent Haller og mødet med sit yngre jeg. Den yngre Bent Haller var kendetegnet ved at være rastløs, føle længsel og have store drømme. 

For at skrive denne bog, har Bent Haller været en tur på loftet for at rydde op. I Bent Hallers oprydning fandt han en kasse med dagbøger fra sin ungdom. I bogen er der fortællinger om at drage på eventyr og finde sin vej i livet. 

Læs også “Den slags kunne man få bank for i Frederikshavn” – interview med Bent Haller

Når krigen slutter

Romanen Når krigen slutter er en fortælling, der kryber ind under huden på den fleste. Den handler om livet under og efter Anden Verdenskrig. Pigen Edith er i tjeneste hos mejeristen i Frederikshavn, da de tysker tropper indvarderer Danmark. Nu er alt forandret. Det lille samfund skal vænne sig til en helt ny verden, hvor besættelsesmagten dominerer. 

Edith forsøger at leve tilværelsen, som hun hidtil har gjort – inden krigen brød ud. Dog forelsker hun sig i den østrigske soldat ved navn Helmut, som gør, at hun ikke længere kan ignorere krigen. 

Bent Haller: At skrive er at leve

Bent Haller kaster ihærdigt sine hænder over tastaturet hver dag i timevis – dog undtaget i weekenderne, hvor hustruen Alice tvinger ham til at holde fri fra skriveriet. Han elsker mandag morgen, for der kan han omsider komme i gang med han store passion: At skrive. 

Det er mere end 50 år siden, at Bent Haller debuterede med sit forfatterskab. De fleste har stiftet bekendtskab med Bent Haller i deres folkeskoletid. Han har produceret så mange bøger, at han ikke kender det præcise antal. 

”Jeg skriver hver dag, det har jeg gjort i 50 år. Jeg står op klokken 6.15 og sætter mig ind på mit arbejdsværelse, fuldstændig som om jeg stemplede ind på en fabrik. Det er jo ikke alt, der kan bruges, men når man arbejder på den måde, så bliver det da til noget efterhånden. Allerede fra jeg var 15-16 år, griflede jeg løs. Det er jo en form for mani. En slags skrivegalskab,” fortæller Bent Haller. 

Det forholder sig således, at Bent Haller ikke har den store interesse i sine bøger, når de først er færdige. Han lever i nuet og har fuldt fokus på den bog, han skriver på lige nu. Desuden er der altid en ny bog, han arbejder med. 

Bent Hallers liv foregår nærmest som et urværk, som han selv kalder det. Han står op og skriver, han tager til træning, spiser frokost, går en tur i skoven, skriver igen, laver mad, skriver igen og nyder aftenen med sin hustru Alice. Sådan ser langt de fleste af forfatterens dage ud. Der er ingen tvivl om, at Bent Hallers største interesse her i livet er at skrive.

Læs også Bent Haller skriver for at leve: Mandag er en pragtfuld dag!

Vil du læse mere omkring Bent Haller og måske selv blive inspireret til at skrive? Så kan du gennemgå vores indlæg omkring den produktive og anerkendte forfatter her på siden.