Bent Haller Biografier Blandede bøger Danske romaner Romaner om 2. verdenskrig

Kom tættere på Bent Hallers imponerende forfatterskab

Bent Haller forfatterskab

Bent Haller er blandt Danmarks mest elskede og produktive forfattere. Han har skrevet alt fra romaner til børne- og ungdomsbøger, og hans værker har både vundet priser og er blevet filmatiseret. Læs mere om hans imponerende forfatterskab her.


Bent Haller (1946) er født i Bangsbostrand ved Frederikshavn. Han er forfatter til mange kendte og elskede romaner for både børn, unge og voksne, der har indbragt ham adskillige priser.

Bent Haller forfatterskab

Med et omfattende forfatterskab bag sig, skriver Haller på tværs af genrer og emner. Kendetegnende for Bent Haller er dog, at han bruger sine egne erfaringer i sine værker, som fx i sin nyeste bog Det man skriver.

LÆS OGSÅ: Bent Haller: Jeg kunne ikke have skrevet romanen, mens min mor levede

Samtidig skriver forfatteren tit om skæve eksistenser og er måske især kendt for sine børnebøger. Han har skrevet flere børnebøger, der efterfølgende er blevet filmatiseret bl.a. Fuglekrigen, Fredsaberne, Blåfolket og Kaskelotternes sang (Samson og Sally). Bent Haller har desuden modtaget adskillige priser, heriblandt Kulturministeriets Børnebogspris 1978, Skriver-prisen, Nordisk Børnebogspris, Silas Prisen og Ordkraft-prisen.

LÆS OGSÅ: Bent Haller om sin debut: I pressen blev jeg beskyldt for at lede en kloak gennem Danmark

Bent Hallers debutroman, Katamaranen, var også en bog skrevet til børn- og unge – og det var ligeledes en bog, der vandt en pris, om end den også skabte en ophidset debat. Da opfølgeren, Sabotage, udkom, blev den endda censureret.

Jeg er en af de få forfattere herhjemme, som har prøvet at blive forbudt.

Bent Haller til BOG.DK

Heldigvis blev Bent Haller ved med at skrive – og senere, da nuancerne begyndte at vinde frem i den offentlige debat, kunne han endelig bare gøre det, han nu gør bedst: skrive. Det er vi glade for, da vi i dag har glæde af mere end hundrede af Bent Hallers værker.

I nedenstående liste kan du komme tættere på Bent Hallers udgivelser hos Lindhardt og Ringhof.

Er du nysgerrig på at læse flere bøger fra Bent Haller, kan du finde alle hans værker på de danske biblioteker.


Udvalgte bøger fra Bent Hallers forfatterskab

Det man skriver

Det man skriver, Bent Haller,

Da Bent Haller rydder op på sit loft, finder han en kasse med dagbøgerne fra sine teenageår.

Dagbøgerne åbner til et skatkammer af minder – i lige så høj grad på grund af alt det, der ikke står i dem.

LÆS OGSÅ: Bent Haller: Jeg kunne ikke have skrevet romanen, mens min mor levede

Det man skriver er et portræt af Bent Hallers møde med sit yngre selv, som var opfyldt af rastløshed, længsel og store drømme.

Det er fortællinger om at tomle sig ud på eventyr, at ligge i telt og få besøg i sin sovepose, såvel som at finde sin vej i livet.

Du kan købe Det man skriver online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Når krigen slutter

Når krigen slutter, Bent Haller, Anden Verdenskrig, historisk roman

Når krigen slutter er en rørende fortælling af Bent Haller om livet under og efter Anden Verdenskrig.

Romanen følger Edith, der er i tjeneste hos mejeristen i Frederikshavn, da krigen bryder ud. Fra den ene dag til den anden skal det lille samfund vende sig til en ny virkelighed dikteret af besættelsesmagtens luner.

Edith gør dog sit bedste for at fortsætte livet, som om intet var hændt. Men da hun taber sit hjerte til den østrigske soldat Helmut, kan hun ikke længere ignorere virkelighedens vilkår.

For hvad skal der ske med Edith og Helmut, når krigen slutter?

Du kan købe Når krigen slutter online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Abelone på Bangsbo

Abelone på Bangsbo

Abelone på Bangsbo er en farverig og underholdende roman, der finder sted på godset Bangsbo i Nordjylland. Et sted, hvor alt kan ske: affærer, intriger, dueller, selvmord og spøgeri.

Bangsbo er tilflugtssted for en lang række af 1890’ernes kunstnere, såsom Herman Bang og Betty Nansen. Da Abelone kommer til huset, suger hun det hele til sig og mærker suset fra den store, nye verden for første gang – og hun bliver særligt betaget af Herman Bang.

Romanen er inspireret af faktiske begivenheder og overleverede erindringer fra Bent Hallers oldemor.

Du kan købe Abelone på Bangsbo online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.