Aktuelt Anden verdenskrig Fagbøger

John Carr: Min far dræbte en nazist som 13-årig, flygtede og skjulte sin jødiske identitet – selv for os

John Carr: Min far dræbte en nazist som 13-årig, flygtede og skjulte sin jødiske identitet – selv for os

John Carr har brugt det meste af sit voksenliv på at stykke sin fars utrolige historie sammen. De lange samtaler har været terapeutiske – både for far og søn. Nu har han skrevet Flugten fra ghettoen, den sande historie om sin fars flugt gennem et krigshærget Europa med nazisterne i hælene.


Som 12-årig fik John Carr sit livs chok.

Hans far, Henry Carr, var ikke polsk katolik, som han ellers altid havde sagt. Han var jøde og var flygtet til England fra en ghetto i Polen efter den nazistiske invasion. Hans virkelige navn var Chaim Herzmann.

”Ingen af os anede det, heller ikke min mor. Det var endda lykkedes ham at snyde en katolsk præst og blive gift i en kirke,” fortæller John Carr.

LÆS OGSÅ: Flugten fra ghettoen. Den utrolige historie om drengen der undslap nazisterne

Efterhånden som John Carr blev ældre, voksede hans behov for at lære sin fars gådefulde baggrund at kende. I barndommen havde de ikke haft et tæt forhold – Henry Carr havde været en streng, distanceret og utilregnelig far.

John Carr, Flugten fra ghettoen
Henry Carr aka. Chaim Herzmann i 1946. Privatfoto

”Derfor var det et forsøg på en slags selvmedicinering, da jeg begyndte at dykke ned i hans livshistorie. Jeg havde brug for at finde ud af, hvad der havde gjort ham til den mand, han var – og til så dårlig en far.”

Så John Carr begyndte at stille sin far spørgsmål. Samtalerne endte med at strække sig over to årtier, fra midten af 70’erne og op i 90’erne, hvor Henry Carr døde.

“Det var meget smertefuldt for ham at tale om krigen. Han mistede jo stort set hele sin familie under Holocaust.”

– John Carr

”I starten var han meget modstræbende med at tale om sin fortid. Det var nok både, fordi han skammede sig over, at han havde løjet for os alle sammen. Men det var også meget smertefuldt for ham at tale om krigen. Han mistede jo stort set hele sin familie under Holocaust,” fortæller John Carr.

Bag fjendens linjer

I 1940 dræbte den 13-årige Chaim Herzmann en nazistisk vagt i den polske ghetto i Łódź for at redde sin brors liv. De var på vej ud af ghettoen for at stjæle mad, da Chaims lillebror pludselig sad fast i et pigtrådshegn.

De blev opdaget af en tysk vagt, der straks løftede sit gevær for at skyde broderen. Chaim havde kun få sekunder til at handle, og før han vidste af det, havde han stukket vagten ned med en kniv.

Det blev startskuddet til hans vanvittige flugt gennem Europa.

LÆS OGSÅ: Nye bøger på vej: Se vores liste med kommende bøger

Han flygtede over hals og hoved mod Sovjetunionen. Men han blev nødt til at ændre kurs, da hans rejsefæller blev slået ihjel af sovjetiske granater ved grænsen. I stedet tog han mod vest og endte ved et uheld i Berlin i hjertet af det nazistiske rige.

Det var alt for farligt at opholde sig der, og snart rejste han ind i det besatte Frankrig, hvor han forelskede sig for første gang. Til sidst nåede han til Storbritannien gennem Gibraltar, hvor han efter lange afhøringer fik lov til at kæmpe på allieret side mod tyskerne.

John Carr, Flugten fra ghettoen
Ghettoen i Lodz. På skiltet står der: “Jødisk beboelseskvarter. Adgang forbudt.”

”Jeg kunne aldrig have gjort, hvad min far gjorde. Det ville have været farvel og godnat for mig,” siger John Carr med et grin.

LÆS OGSÅ: 20 fascinerende romaner om 2. verdenskrig

Ifølge John Carr var hans far gjort af et helt særligt stof.

”Hårdfør, opfindsom, hurtig på aftrækkeren – det var min far. De kvaliteter, blandet med en god portion held, var, hvad der fik ham ud af ghettoen.”

Og netop heldet var ofte på Chaims side. Undervejs på hans flugt blev han flere gange reddet af fremmede – også hvor han mindst ventede det.  

”Han mødte mange gode tyskere på sin flugt. Det var jo heldigvis ikke alle i Tyskland, der var jødehadende nazister under Anden Verdenskrig.”

“Hårdfør, opfindsom, hurtig på aftrækkeren – det var min far.”

– John Carr

Der var den tyske soldat Walther, som inviterede Chaim ind i sit hjem og gav ham en Hitler Jugend-uniform på, så han kunne gå under radaren i Berlins gader. Og den tyske militærlæge, der hjalp ham med at flygte, da han kom til at tale jiddisch på et fransk hospital, mens han stadig var halvt bedøvet efter en operation.

LÆS OGSÅ: 14 stærke fortællinger om at være på flugt

”Det er vigtigt, at unge tyskere bliver mindet om, at det ikke var alle i deres bedsteforældres generation, der var nazister. Min far faldt aldrig i den fælde at skære et helt folk over én kam. For ham var det alle nazister, der var røvhuller – ikke alle tyskere,” siger John Carr.

John Carr: Min far dræbte en nazist som 13-årig, flygtede og skjulte sin jødiske identitet – selv for os
Henry Carr som soldat i Berlin, 1945.

Helende samtaler

De mange samtaler mellem John og Henry Carr endte med at blive terapeutiske for dem begge.

”For mig var det vigtigt at lære min far bedre at kende. For ham var det terapeutisk at tale om alle de traumer, han havde båret rundt på alene i så mange år,” siger John Carr.

LÆS OGSÅ: Danskerne tog afsted med De hvide busser: ”Det var med livet som indsats”

Faktisk skete der en mærkbar forandring i Henry Carr, da han besluttede sig for at være ærlig om sin fortid.

“Min far blev jøde igen. Han begyndte at hvile i sig selv, fordi han ikke levede på en løgn længere.”

– John Carr

”Min far blev jøde igen. Han fik et skæg og blev medlem af en jødisk klub. Han begyndte at hvile i sig selv, fordi han ikke levede på en løgn længere. I bund og grund blev han et gladere menneske.”

En Holocaust-fortælling

Da John Carr begyndte at dykke ned i sin fars fortid, var det for at lære sine egen familiehistorie at kende. Men efterhånden gik det op for ham, at det ikke kun handlede om hans far – han var også ved at afdække en del af jødisk historie.

”Det her er en fortælling om Holocaust og jødernes frygtelige oplevelser under nazismen. Selvom jeg er opvokset i den katolske tro og i dag er ateist, føler jeg et ansvar som søn af en Holocaust-overlever for, at de her historier aldrig bliver glemt,” fortæller han.

LÆS OGSÅ: 20 historiske romaner til din læsning

John Carr understreger, at hans fars historie er noget helt særligt. Men han er sikker på, at der findes mange historier derude, der er lige så unikke, men som vi aldrig får en chance for at høre.

“Som søn af en Holocaust-overlever føler jeg et ansvar for, at de her historier aldrig bliver glemt.”

– John Carr

”Mange Holocaust-overlevere oplevede så voldsomme ting, at de aldrig fortalte nogen om dem. Og der er også det store antal mennesker, der nåede 99,9 procent af vejen til sikkerhed, men som blev stoppet ved den allersidste forhindring. Deres oplevelser kommer vi heller aldrig til at kende,” siger han.

LÆS OGSÅ: 17 bøger der gør dig klogere på anden verdenskrig

Derfor håber han, at han med sin fars fortælling kan repræsentere de mange jødiske historier, der aldrig er blevet fortalt.

”Med den antisemitisme og Holocaust-benægtelse, som stadig florerer, føler jeg en slags moralsk forpligtelse til at fortælle min fars historie.”


Flugten fra ghettoen

Flugten fra ghettoen

En ægte, gribende fortælling om en 13-årig jødisk dreng ved navn Chaim, som flygter gennem et Europa i krig med nazisterne i hælene. Forfatteren er søn af Chaim, som efter krigen ændrede navn til Henry Carr, og John Carr har genskabt sin fars utrolige historie.

I begyndelsen af 1940 bor Chaim Herszman sammen med sin familie i den jødiske Lódz-ghetto i Polen. En dag bliver han nødt til at dræbe en tysk vagt for at redde sin lillebror. Det øjeblik sender ham på et utroligt eventyr gennem fjendens linjer. Chaim undslipper granater og geværild ved den russiske grænse, finder ly hos en tysk familie i Rhinlandet, bliver forelsket i det besatte Frankrig, bliver taget til fange i Spanien, bliver afhørt som en potentiel tysk spion i England og ender med at kæmpe for den britiske hær.

Du kan købe Flugten fra Ghettoen online, eller i din nærmeste boghandel.