Anden verdenskrig Fagbøger

Flugten fra ghettoen. Den utrolige historie om drengen der undslap nazisterne

Flugten fra ghettoen. Den utrolige historie om drengen der undslap nazisterne

En gribende, sand fortælling om en 13-årig jødisk dreng, der flygter gennem et krigshærget Europa med nazisterne i hælene.


Flugten fra ghettoen er historien om drengen Chaim og hans ukuelige vilje til at overleve. Bogen er skrevet af Chaims egen søn, John Carr, der har genskabt sin fars historie ud fra øjenvidneberetninger, arkivmateriale og samtaler med faren senere i livet.

LÆS OGSÅ: Danskerne tog afsted med De hvide busser: ”Det var med livet som indsats”

Året er 1940. Den 13-årige Chaim Herszman bor i en jødisk ghetto med sin familie byen i Łódź i Polen. Forholdene er forfærdelige, og drevet af sult begynder den unge Chaim at tage på ekspeditioner ud i den omkringliggende by for at finde mad.

Flugten fra ghettoen, John Carr
Łódź i Polen under den nazistiske besættelse.

“Tro mig, dette er en storslået, sand historie.”

– Ken Follett, forfatter til Jordens søjler og Giganternes fald

Men nazisterne bevogter ghettoen døgnet rundt, og en dag går det helt galt. Chaim dræber en tysk vagt for at redde sin lillebrors liv. Det øjeblik ændrer hans livsbane for altid og sender ham på en vanvittig flugt gennem det besatte Europa.

LÆS OGSÅ: 14 stærke fortællinger om at være på flugt

John Carr, Flugten fra ghettoen
Chaim Herzmann i London, 1946. Privatfoto

“En i høj grad læseværdig fortælling om mod og udholdenhed overfor tilsyneladende uoverstigelige odds.”

– Kirkus Reviews

Chaim rejser først mod Sovjetunionen, men må vende om, da hans rejsefæller bliver dræbt af sovjetiske granater ved grænsen. Han ender ved et uheld i Berlin, hjertet af det nazistiske rige, hvor han går under radaren ved at have en Hitler Jugend-uniform på.

Han flygter videre til det besatte Frankrig, hvor han forelsker sig for første gang. Til sidst når han Storbritannien gennem Gibraltar og får efter lange afhøringer lov til at kæmpe mod nazisterne på allieret side.


Flugten fra ghettoen

Flugten fra ghettoen

En ægte, gribende fortælling om en 13-årig jødisk dreng ved navn Chaim, som flygter gennem et Europa i krig med nazisterne i hælene. Forfatteren er søn af Chaim, som efter krigen ændrede navn til Henry Carr, og John Carr har genskabt sin fars utrolige historie.

I begyndelsen af 1940 bor Chaim Herszman sammen med sin familie i den jødiske Lódz-ghetto i Polen. En dag bliver han nødt til at dræbe en tysk vagt for at redde sin lillebror. Det øjeblik sender ham på et utroligt eventyr gennem fjendens linjer. Chaim undslipper granater og geværild ved den russiske grænse, finder ly hos en tysk familie i Rhinlandet, bliver forelsket i det besatte Frankrig, bliver taget til fange i Spanien, bliver afhørt som en potentiel tysk spion i England og ender med at kæmpe for den britiske hær.

Du kan købe Flugten fra Ghettoen online, eller i din nærmeste boghandel.