Krig og flygtningekriser kan være svære at sætte ord på, og endnu sværere at sætte sig ind i, hvis man ikke selv har oplevet det. Med disse 14 bøger, kan du komme lidt tættere på en brutal virkelighed og blive klogere på det at være menneske.
Hvad vil det egentlig sige at være flygtning? Hvad sker der med os, når mister vores hjem – og skal kæmpe os videre i tilværelsen et nyt sted? Hvilke spor trækker det gennem livet, når man har oplevet krig, ødelæggelse og forfølgelse?
Med krigen i Ukraine er de spørgsmål blevet højaktuelle, og Danmark vil med al sandsynlighed opleve en stor tilstrømning af nye flygtninge den kommende tid.
Her er 14 gribende og væsentlige beretninger – både romaner og fagbøger – om at være på flugt.
John Carr: Flugten fra ghettoen
En ægte, gribende fortælling om en 13-årig jødisk dreng ved navn Chaim, som flygter gennem et Europa i krig med nazisterne i hælene. Forfatteren er søn af Chaim, som efter krigen ændrede navn til Henry Carr, og John Carr har genskabt sin fars utrolige historie.
I begyndelsen af 1940 bor Chaim Herszman sammen med sin familie i den jødiske Lódz-ghetto i Polen. En dag bliver han nødt til at dræbe en tysk vagt for at redde sin lillebror. Det øjeblik sender ham på et utroligt eventyr gennem fjendens linjer. Chaim undslipper granater og geværild ved den russiske grænse, finder ly hos en tysk familie i Rhinlandet, bliver forelsket i det besatte Frankrig, bliver taget til fange i Spanien, bliver afhørt som en potentiel tysk spion i England og ender med at kæmpe for den britiske hær.
Anne Franks Dagbog er skrevet af den unge, jødiske pige, der måtte gå under jorden i Amsterdam i 1942. Bogen er et af de stærkeste vidnesbyrd om jødeforfølgelserne under 2. verdenskrig.
På sin 13-års fødselsdag får Anne Frank en dagbog, som hun straks tager i brug. Det bliver starten til denne gribende beretning om hendes og de øvrige beboeres liv, mens de skjuler sig i et lille baghus. Vi følger deres evige frygt for at blive opdaget, krigen, der raser lige udenfor – og ikke mindst Anne, som har sine helt egne ting at slås med.
Kun Annes far overlever krigen, og i 1947 udgiver han første gang datterens dagbog, der siden er udkommet i utallige udgaver og på alverdens sprog. Denne flotte nye udgave af bogen er med forord af Kirsten Nilsson og i ny oversættelse af Aino Roscher Kristensen.
En dansk mand stiller sig en dag i en kø på Lesbos sammen med tusindvis af andre mennesker, der vil registreres som flygtninge i Europa. Det lykkes, og som en iransk forfatter ved navn Vahid Evazi begiver han sig op igennem Europa.
Hans rejse på flugt ender i Sandholmlejren, hvor han i Danmark registreres som asylansøger, inden han sendes ud til et dansk asylcenter sammen med to hundrede andre mænd fra hele verden.
Store dele af Sverige står i flammer og må evakueres en sommer, hvor klimakatastrofen er eskaleret voldsomt og intetanende feriegæster ender som klimaflygtninge. Men på trods af dette inferno fortsætter hverdagen med ægteskabsproblemer, identitetskriser og forældreoprør, selv om det hele er ved at falde fra hinanden.
Jens Liljestrand blander temaer som miljø, global opvarmning og klimaforandringer med relationer, drama og moralske dilemmaer, så det både er skræmmende aktuelt, relaterbart og spændende som en thriller. Han spidder vores samtid på godt og ondt og beskriver almindelige menneskers liv og kampe, der fortsætter, selv om verden, som vi kender den, er ved at forsvinde.
40 år efter afslutningen på Anden Verdenskrig opsøgte forfatter og journalist Svetlana Aleksijevitj hundredvis af mænd og kvinder, der var børn i Sovjetunionen under krigen, for at bede dem beskrive krigens rædsler.
Bogen giver børnene en stemme og viderebringer hjerteskærende fortællinger om et af de mørkeste kapitler i verdenshistorien.
De sidste vidner er dermed et vigtigt bidrag til fortællingen om en krig, som ikke kun ramte datidens voksne, men i høj grad også formede eftertidens generationer.
Du kan finde De sidste vidner på dit nærmeste bibliotek.
Mich Vraa og Jesper Bugge Kold: Tre dage i april
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – JYLLANDS-POSTEN
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – FYENS STIFTSTIDENDE
❤️❤️❤️❤️ – “Stærk og rørende historie” – POLITIKEN
Tre dage i april er en rørende roman om ung kvindes rejse med bus nr. 474 gennem det udbombede Tyskland. Det er en historie om mod og opofrelse, om krigens gråzoner, om uselviskhed men i særdeleshed om at ændre sit syn på verden og på sig selv.
Krigens sidste krampetrækninger sønderriver Nazityskland i år 1945, og der venter tusindvis af danske fanger i kz-lejren Neuengamme på Folke Bernadottes hvide busser. Den unge Dagmar Valgreen har meldt sig til missionen for at redde én enkelt af dem: Den mand der har optaget hendes tanker siden han forsvandt.
Jesper Clemmensen og Thomas Albrektsen: Skibet fra helvede
Den 5. maj 1945 om morgenen, mens beboerne på Møn vågnede efter at have fejret frihedsbudskabet, blev en flodpram bugseret ind til det lille fiskerleje Klintholm Havn. Ombord på prammen var 345 fanger fra kz-lejren Stutthof, og en redningsaktion uden sidestykke tog sin begyndelse.
Her starter fortællingen om en lokalbefolkning, der ved et tilfælde blev hvirvlet ind i verdenshistoriske begivenheder og udviste et unikt sammenhold og hjælpsomhed. Og det er også fortællingen om at blive reddet fra rædsler og skulle slå sig ned i et nyt og fremmed land.
Skibet fra helvede er den bemærkelsesværdige historie om, hvordan rædslerne fra 2. verdendskrig drev i land i et lille dansk øsamfund og satte befrielsesfesten på pause. For mønboerne, modstandsfolk og lokale læger satte deres eget liv på spil og kastede sig ind i arbejdet med at hjælpe de udsultede, syge og døende kz-fanger.
Lenka og Josef møder hinanden i Prag lige inden anden verdenskrig bryder ud. De forelsker sig og gifter sig hurtigt, men de liv sammen bliver en kort stund, da de tvinges fra hinanden af krigen.
Josef sætter kurs mod New York med sin familie og vil have Lenka med, men hun bliver i Prag med sine forældre, indtil de har mulighed for at følge efter sammen. På vej over Atlanten forliser det skib, som Josef rejser med, men han overlever. Lenka kommer i koncentrationslejr, først Theresienstadt og sidenhen Auschwitz. Begge er de uvidende om, at den anden stadig er i live, men minderne om deres kærlighed hjælper dem igennem sorg og håbløshed. Et langt liv senere står de pludselig ansigt til ansigt. Skæbnen har ført dem sammen igen, fra de første lykkelige ungdomsår i førkrigstidens Prag, over nazismens skrækregime i Europa og til et nyt liv som jødisk immigrant i USA.
De elskende i Prag er historien om den første store kærlighed, om mindernes og kunstens lindrende kraft, om menneskers mod og udholdenhed i svære tider.
Afhopperne er den sande historie om Jan Rocek og hans kone, svigermor og to små drenge, der hopper over rælingen på en østtysk færge i Gedser Havn den 24. juli 1960. Familiens gode venner gjorde senere det samme, og det markerer afslutningen på årtiers undertrykkelse af to jødiske familier i Østeuropa.
Familierne havde overlevet uhyrligheder, man næsten ikke kan forestille sig: Nazisternes udryddelseslejr Auschwitz og at blive fanget bag jerntæppet i et kommunistisk Prag. Springet ud i den danske havn var deres eneste mulighed for et bedre liv – og deres foretagende lykkedes kun, fordi heltemodige danskere forhindrede den østtyske færges mandskab i at stoppe familiernes flugt.
En storslået fortælling baseret på interviews med bl.a. Jan Rocek og grundig arkivresearch.
Se en video hvor Jan Rocek beretter om hændelsen, hvor han og familien hoppede ud over rælingen på en færge i et desperat forsøg på at flygte:
Jillian Cantor: Det glemte brev
I Østrig i 1938 må den unge Kristoff overtage sin jødiske mesters arbejde. Han skal lave frimærker til tyskerne, da mesteren forsvinder under Krystalnatten.
Kristoff sætter sit liv på spil, men han hjælper også den østrigske modstandsbevægelse med at lave falske identitetspapirer til jødiske familier.
Midt i det hele forelsker han sig fuldstændigt i mesterens datter Elena. Han må finde vejen til både at redde hende og sig selv.
I 1989 i Los Angeles støder Katie Nelson på sin fars frimærkesamling og sender den til vurdering. Men til hendes store overraskelse opdager eksperten et sjældent østrigsk frimærke fra 1940’erne på et brev, der aldrig er blevet afsendt.
Katies far har Alzheimer, så for at finde svar på, hvor det mystiske brev kommer fra, må Katie tage til Berlin, hvor muren netop er faldet. Her bliver hun konfronteret med en familiehistorie fuld af lidenskab og tragedie, der går på tværs af kontinenter og generationer.
En fantastisk bog om tre kvinder, der alle er hjemsøgt af fortidens hemmeligheder. De er nemlig enker fra modstandsmænd fra Anden verdenskrig.
Kvinderne på slottet strøg til tops på New York Times bestsellerliste, da den udkom i USA sidst i marts måned i år.
Da Anden verdenskrig slutter vender tyske Marianne von Schneesingen tilbage til det forfaldne slot, hvor hun før krigen afholdt fester for den tyske overklasse. Marianne er nu blevet enke efter en modstandsmand, og hun har lovet at samle andre enker efter modstandsfolk på slottet.
Men det går hurtigt op for Marianne, at verden ikke længere er, som før krigen.
Kvinderne på slottet er en fængslende og stemningsfyldt fortælling fra en af historiens mest turbulente perioder. Romanen giver et dramatisk og nuanceret portræt af Anden verdenskrig og de menneskelige konsekvenser heraf.
Du kan finde Kvinderne på slottet som lydbog eller på dit nærmeste bibliotek.
William Styron: Sophies valg
En bestsellerklassiker om Anden Verdenskrig.
Det er sommeren 1947 i Brooklyn, New York. Den unge forfatter Stingo skriver på det, han håber bliver hans første bog.
Bogen er kraftigt inspireret af overboerne Sophie og Nathan, der skiftevis skændes og elsker højlydt. Skænderierne handler altid om den skyld, de hver især bærer på.
Som amerikansk jøde levede Nathan nemlig et trygt liv under Anden Verdenskrig, mens polske Sophie bærer på en frygtelig hemmelighed, der lod hende undslippe nazisternes dødslejre.
I en ny bog om Jutlandia tager forfatter Helle Juh gennem personlige fotos og private dagbogsnotater dig helt tæt på sygeplejerskerne, der revolutionerede nødhjælpen og hver dag kæmpede mod krigens rædsler med omsorg og kærlighed.
Mich Vraa og Jesper Bugge Kold: Pigen fra det store hvide skib
Historisk bestsellerroman af Jesper Bugge Kold (Tiden før døden) og Mich Vraa (Trilogien om Dansk Vestindien).
Den 23. januar 1951 afsejler hospitalsskibet Jutlandia fra Langeliniekajen med kurs mod Korea. Om bord er den unge, idealistiske sygeplejerske Molly Dahl, som i kraft at sit arbejde på operationsgangen på Odense Sygehus under besættelsen har stiftet bekendtskab med døden på nært hold. Men befrielsen gav også Molly tunge, personlige oplevelser med i bagagen.
I Korea har elleveårige Yun mistet alt. Mens napalmflammerne æder alt, hvad hun har kendt, flygter hun mod syd, ind midt i slagmarkens ragnarok.
For både Molly og Yun er rejsen mod Sydkorea en mulighed for at starte forfra, at få et nyt og bedre liv. Men det skal vise sig at være en lang og uforudsigelig rejse.
Krig og flygtningekriser kan være svære at sætte ord på, og endnu sværere at sætte sig ind i, hvis man ikke selv har oplevet det. Med disse 14 bøger, kan du komme lidt tættere på en brutal virkelighed og blive klogere på det at være menneske.
Hvad vil det egentlig sige at være flygtning? Hvad sker der med os, når mister vores hjem – og skal kæmpe os videre i tilværelsen et nyt sted? Hvilke spor trækker det gennem livet, når man har oplevet krig, ødelæggelse og forfølgelse?
LÆS OGSÅ: 6 stærke børne- og ungdomsromaner om flygtninge og krig
Med krigen i Ukraine er de spørgsmål blevet højaktuelle, og Danmark vil med al sandsynlighed opleve en stor tilstrømning af nye flygtninge den kommende tid.
Her er 14 gribende og væsentlige beretninger – både romaner og fagbøger – om at være på flugt.
John Carr: Flugten fra ghettoen
En ægte, gribende fortælling om en 13-årig jødisk dreng ved navn Chaim, som flygter gennem et Europa i krig med nazisterne i hælene. Forfatteren er søn af Chaim, som efter krigen ændrede navn til Henry Carr, og John Carr har genskabt sin fars utrolige historie.
I begyndelsen af 1940 bor Chaim Herszman sammen med sin familie i den jødiske Lódz-ghetto i Polen. En dag bliver han nødt til at dræbe en tysk vagt for at redde sin lillebror. Det øjeblik sender ham på et utroligt eventyr gennem fjendens linjer. Chaim undslipper granater og geværild ved den russiske grænse, finder ly hos en tysk familie i Rhinlandet, bliver forelsket i det besatte Frankrig, bliver taget til fange i Spanien, bliver afhørt som en potentiel tysk spion i England og ender med at kæmpe for den britiske hær.
Du kan købe Flugten fra Ghettoen online, eller i din nærmeste boghandel.
Anne Frank: Anne Franks dagbog
Anne Franks Dagbog er skrevet af den unge, jødiske pige, der måtte gå under jorden i Amsterdam i 1942. Bogen er et af de stærkeste vidnesbyrd om jødeforfølgelserne under 2. verdenskrig.
På sin 13-års fødselsdag får Anne Frank en dagbog, som hun straks tager i brug. Det bliver starten til denne gribende beretning om hendes og de øvrige beboeres liv, mens de skjuler sig i et lille baghus. Vi følger deres evige frygt for at blive opdaget, krigen, der raser lige udenfor – og ikke mindst Anne, som har sine helt egne ting at slås med.
Kun Annes far overlever krigen, og i 1947 udgiver han første gang datterens dagbog, der siden er udkommet i utallige udgaver og på alverdens sprog. Denne flotte nye udgave af bogen er med forord af Kirsten Nilsson og i ny oversættelse af Aino Roscher Kristensen.
Du kan købe Anne Franks Dagbog online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.
Læs mere om Anne Franks dagbog her.
Kristian Husted: Vahid
En dansk mand stiller sig en dag i en kø på Lesbos sammen med tusindvis af andre mennesker, der vil registreres som flygtninge i Europa. Det lykkes, og som en iransk forfatter ved navn Vahid Evazi begiver han sig op igennem Europa.
Hans rejse på flugt ender i Sandholmlejren, hvor han i Danmark registreres som asylansøger, inden han sendes ud til et dansk asylcenter sammen med to hundrede andre mænd fra hele verden.
Du kan købe Vahid online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Jens Liljestrand: Selv hvis alt forsvinder
Store dele af Sverige står i flammer og må evakueres en sommer, hvor klimakatastrofen er eskaleret voldsomt og intetanende feriegæster ender som klimaflygtninge. Men på trods af dette inferno fortsætter hverdagen med ægteskabsproblemer, identitetskriser og forældreoprør, selv om det hele er ved at falde fra hinanden.
Jens Liljestrand blander temaer som miljø, global opvarmning og klimaforandringer med relationer, drama og moralske dilemmaer, så det både er skræmmende aktuelt, relaterbart og spændende som en thriller. Han spidder vores samtid på godt og ondt og beskriver almindelige menneskers liv og kampe, der fortsætter, selv om verden, som vi kender den, er ved at forsvinde.
Du kan købe Selv hvis alt forsvinder online hos Bog & Idé eller i din lokale boghandel fra 25. maj
Svetlana Aleksijevitj: De sidste vidner
40 år efter afslutningen på Anden Verdenskrig opsøgte forfatter og journalist Svetlana Aleksijevitj hundredvis af mænd og kvinder, der var børn i Sovjetunionen under krigen, for at bede dem beskrive krigens rædsler.
Bogen giver børnene en stemme og viderebringer hjerteskærende fortællinger om et af de mørkeste kapitler i verdenshistorien.
De sidste vidner er dermed et vigtigt bidrag til fortællingen om en krig, som ikke kun ramte datidens voksne, men i høj grad også formede eftertidens generationer.
Du kan finde De sidste vidner på dit nærmeste bibliotek.
Mich Vraa og Jesper Bugge Kold: Tre dage i april
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – JYLLANDS-POSTEN
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – FYENS STIFTSTIDENDE
❤️❤️❤️❤️ – “Stærk og rørende historie” – POLITIKEN
Tre dage i april er en rørende roman om ung kvindes rejse med bus nr. 474 gennem det udbombede Tyskland. Det er en historie om mod og opofrelse, om krigens gråzoner, om uselviskhed men i særdeleshed om at ændre sit syn på verden og på sig selv.
Krigens sidste krampetrækninger sønderriver Nazityskland i år 1945, og der venter tusindvis af danske fanger i kz-lejren Neuengamme på Folke Bernadottes hvide busser. Den unge Dagmar Valgreen har meldt sig til missionen for at redde én enkelt af dem: Den mand der har optaget hendes tanker siden han forsvandt.
Du kan købe Tre dage i april online, eller i din nærmeste boghandel.
Jesper Clemmensen og Thomas Albrektsen: Skibet fra helvede
Den 5. maj 1945 om morgenen, mens beboerne på Møn vågnede efter at have fejret frihedsbudskabet, blev en flodpram bugseret ind til det lille fiskerleje Klintholm Havn. Ombord på prammen var 345 fanger fra kz-lejren Stutthof, og en redningsaktion uden sidestykke tog sin begyndelse.
Her starter fortællingen om en lokalbefolkning, der ved et tilfælde blev hvirvlet ind i verdenshistoriske begivenheder og udviste et unikt sammenhold og hjælpsomhed. Og det er også fortællingen om at blive reddet fra rædsler og skulle slå sig ned i et nyt og fremmed land.
Skibet fra helvede er den bemærkelsesværdige historie om, hvordan rædslerne fra 2. verdendskrig drev i land i et lille dansk øsamfund og satte befrielsesfesten på pause. For mønboerne, modstandsfolk og lokale læger satte deres eget liv på spil og kastede sig ind i arbejdet med at hjælpe de udsultede, syge og døende kz-fanger.
Du kan købe Skibet fra helvede online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Alyson Richman: De elskende fra Prag
Lenka og Josef møder hinanden i Prag lige inden anden verdenskrig bryder ud. De forelsker sig og gifter sig hurtigt, men de liv sammen bliver en kort stund, da de tvinges fra hinanden af krigen.
Josef sætter kurs mod New York med sin familie og vil have Lenka med, men hun bliver i Prag med sine forældre, indtil de har mulighed for at følge efter sammen. På vej over Atlanten forliser det skib, som Josef rejser med, men han overlever. Lenka kommer i koncentrationslejr, først Theresienstadt og sidenhen Auschwitz. Begge er de uvidende om, at den anden stadig er i live, men minderne om deres kærlighed hjælper dem igennem sorg og håbløshed. Et langt liv senere står de pludselig ansigt til ansigt. Skæbnen har ført dem sammen igen, fra de første lykkelige ungdomsår i førkrigstidens Prag, over nazismens skrækregime i Europa og til et nyt liv som jødisk immigrant i USA.
De elskende i Prag er historien om den første store kærlighed, om mindernes og kunstens lindrende kraft, om menneskers mod og udholdenhed i svære tider.
Du kan købe De elskende fra Prag online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Jesper Clemmensen: Afhopperne
Afhopperne er den sande historie om Jan Rocek og hans kone, svigermor og to små drenge, der hopper over rælingen på en østtysk færge i Gedser Havn den 24. juli 1960. Familiens gode venner gjorde senere det samme, og det markerer afslutningen på årtiers undertrykkelse af to jødiske familier i Østeuropa.
Familierne havde overlevet uhyrligheder, man næsten ikke kan forestille sig: Nazisternes udryddelseslejr Auschwitz og at blive fanget bag jerntæppet i et kommunistisk Prag. Springet ud i den danske havn var deres eneste mulighed for et bedre liv – og deres foretagende lykkedes kun, fordi heltemodige danskere forhindrede den østtyske færges mandskab i at stoppe familiernes flugt.
En storslået fortælling baseret på interviews med bl.a. Jan Rocek og grundig arkivresearch.
Du kan købe Afhopperne online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Se en video hvor Jan Rocek beretter om hændelsen, hvor han og familien hoppede ud over rælingen på en færge i et desperat forsøg på at flygte:
Jillian Cantor: Det glemte brev
I Østrig i 1938 må den unge Kristoff overtage sin jødiske mesters arbejde. Han skal lave frimærker til tyskerne, da mesteren forsvinder under Krystalnatten.
Kristoff sætter sit liv på spil, men han hjælper også den østrigske modstandsbevægelse med at lave falske identitetspapirer til jødiske familier.
Midt i det hele forelsker han sig fuldstændigt i mesterens datter Elena. Han må finde vejen til både at redde hende og sig selv.
I 1989 i Los Angeles støder Katie Nelson på sin fars frimærkesamling og sender den til vurdering. Men til hendes store overraskelse opdager eksperten et sjældent østrigsk frimærke fra 1940’erne på et brev, der aldrig er blevet afsendt.
Katies far har Alzheimer, så for at finde svar på, hvor det mystiske brev kommer fra, må Katie tage til Berlin, hvor muren netop er faldet. Her bliver hun konfronteret med en familiehistorie fuld af lidenskab og tragedie, der går på tværs af kontinenter og generationer.
Du kan købe Det glemte brev online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Jessica Shattuck: Kvinderne på slottet
En fantastisk bog om tre kvinder, der alle er hjemsøgt af fortidens hemmeligheder. De er nemlig enker fra modstandsmænd fra Anden verdenskrig.
Kvinderne på slottet strøg til tops på New York Times bestsellerliste, da den udkom i USA sidst i marts måned i år.
Da Anden verdenskrig slutter vender tyske Marianne von Schneesingen tilbage til det forfaldne slot, hvor hun før krigen afholdt fester for den tyske overklasse. Marianne er nu blevet enke efter en modstandsmand, og hun har lovet at samle andre enker efter modstandsfolk på slottet.
Men det går hurtigt op for Marianne, at verden ikke længere er, som før krigen.
LÆS OGSÅ: Jeg elskede mine bedsteforældre – også selvom de var nazister
Kvinderne på slottet er en fængslende og stemningsfyldt fortælling fra en af historiens mest turbulente perioder. Romanen giver et dramatisk og nuanceret portræt af Anden verdenskrig og de menneskelige konsekvenser heraf.
Du kan finde Kvinderne på slottet som lydbog eller på dit nærmeste bibliotek.
William Styron: Sophies valg
En bestsellerklassiker om Anden Verdenskrig.
Det er sommeren 1947 i Brooklyn, New York. Den unge forfatter Stingo skriver på det, han håber bliver hans første bog.
Bogen er kraftigt inspireret af overboerne Sophie og Nathan, der skiftevis skændes og elsker højlydt. Skænderierne handler altid om den skyld, de hver især bærer på.
Som amerikansk jøde levede Nathan nemlig et trygt liv under Anden Verdenskrig, mens polske Sophie bærer på en frygtelig hemmelighed, der lod hende undslippe nazisternes dødslejre.
Du kan købe Sophies valg online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Helle Juul: Jutlandia – Krig, kald og kærlighed
De fleste kender hospitalsskibet Jutlandia fra sangen af Kim Larsen, men de færreste kender den fulde historie om de danske sygeplejersker ombord.
De var med deres kyndige behandling af mange tusinde ofre med til at redde menneskeliv under Korea-krigen.
LÆS OGSÅ: På høje tid at få dem frem i lyset. Helle Juhl fortæller om sygeplejerskerne på Jutlandia
I en ny bog om Jutlandia tager forfatter Helle Juh gennem personlige fotos og private dagbogsnotater dig helt tæt på sygeplejerskerne, der revolutionerede nødhjælpen og hver dag kæmpede mod krigens rædsler med omsorg og kærlighed.
Du kan købe Jutlandia – Krig, kald & kærlighed online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Mich Vraa og Jesper Bugge Kold: Pigen fra det store hvide skib
Historisk bestsellerroman af Jesper Bugge Kold (Tiden før døden) og Mich Vraa (Trilogien om Dansk Vestindien).
Den 23. januar 1951 afsejler hospitalsskibet Jutlandia fra Langeliniekajen med kurs mod Korea. Om bord er den unge, idealistiske sygeplejerske Molly Dahl, som i kraft at sit arbejde på operationsgangen på Odense Sygehus under besættelsen har stiftet bekendtskab med døden på nært hold. Men befrielsen gav også Molly tunge, personlige oplevelser med i bagagen.
I Korea har elleveårige Yun mistet alt. Mens napalmflammerne æder alt, hvad hun har kendt, flygter hun mod syd, ind midt i slagmarkens ragnarok.
For både Molly og Yun er rejsen mod Sydkorea en mulighed for at starte forfra, at få et nyt og bedre liv. Men det skal vise sig at være en lang og uforudsigelig rejse.
Du kan købe Pigen fra det store hvide skib online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Har du brug for mere inspiration til din læsning? Se også 5 anmelderroste romaner du ikke må gå glip af
Andre læste også: