bøger om flygtninge og krig

Når børn og unge spørger om krig og flygtninge, er det ofte noget, vi voksne ville ønske, at de slet ikke skulle bekymre sig om.


Det kan være svært at sætte ord på, hvad der i sker omkring verden, men levende billeder af krig og flygtninge møder børn og unge mange steder. Hvad der sker i verden og i Danmark? Hvad vil det sige at være flygtning?

LÆS OGSÅ: 14 stærke fortællinger om at være på flugt

Her har vi samlet 7 fantastiske bøger til børn og unge, der på forskellig vis fortæller medrivende historier og giver et vigtigt indblik i krig og dens følgevirkninger – og som både kan gøre os klogere på os selv, hinanden og verden.

Find flere af vores gode bøger lige her.Hoppebolden

Af Tine Mynster

7 stærke børne- og ungdomsbøger om flygtninge og krig

Udenfor lejren står der børn og voksne og kaster med sten. Inde i lejren bor en ung pige med sin far og sin mor. Men ved hegnet er der en dreng med blå øjne. Som en fisk.

Han kaster ikke med sten som de andre. Han plukker blomster og giver karameller i rødt papir. Og selvom de ikke kan tale sammen, finder de alligevel et fælles sprog.

Hoppebolden er en gennemillustreret bog om det, vi har tilfælles, og det, der skiller os ad.

Fra ca. 8 år.

Du kan købe Hoppebolden online her.
I er ikke min mor

Af Frank Furu og Linda Bondestam

7 stærke børne- og ungdomsbøger om flygtninge og krig

Aysha er kommet alene til et nyt land, hvor alt er fremmed, og savnet til det gamle er stort. Men selvom hendes klassekammerater og de voksne omkring hende forsøger at trøste hende, er de bare ikke hendes mor.

En fin billedbog om, at der findes sår, som måske aldrig heler, og savn, der aldrig forsvinder. Og at det bare er sådan, det er. Bogen er skrevet i et stærkt og præcist sprog og viser gennem tekst og illustration den smerte og desperation, Aysha føler.

I er ikke min mor belyser temaet om flytningebørns vilkår, men også de mere generelle som eksempelvis sorg, afsavn og at være anderledes.

Fra ca. 4 år.

Du kan købe I er ikke min mor online eller i din nærmeste boghandel.
For enden af din pegefinger

Af Kristina Aamand

7 stærke børne- og ungdomsbøger om flygtninge og krig

For enden af din pegefinger giver et indblik i et miljø og nogle skæbner, vi sjældent hører om – eller fra.

17-årige Sheherazade føler sig klemt imellem sin mors forventninger om, at hun skal være en god muslimsk pige, og sine klassekammerater, som lever et helt andet liv. For at holde sig oven vande skriver hun fanzines om de ting, hun oplever som flygtning i Danmark, selvom hendes mor insisterer på, at hun ikke skal skrive, men være læge.

Hendes far bakker hende op, men da han bliver indlagt med hjerteproblemer, bliver det sværere for Sheherazade at holde til presset.

Så møder hun den jævnaldrende Thea, og pludselig åbner der sig en helt anden verden. Sheherazade kan ikke lukke øjnene for, at hun er forelsket, men er hun parat til at betale prisen?

Du kan købe For enden af din pegefinger, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Horisonten og sådan noget

Af Tina Sakura og illustreret af Lilian Brøgger

7 stærke børne- og ungdomsbøger om flygtninge og krig

Horisonten og sådan noget er historien om Noura, som flygter fra sit hjemland, da det er besat af ondskab. Noura møder Daimi, som hjælper hende med at finde modet til at tage tilbage og redde sin lillebror.

Selvom Noura betyder lys, er mørke det eneste, hun kan huske. Hun kan ikke huske, hvorfor hun har sejlet rundt i en mystisk ubåd, eller hvor hun kommer fra. Men da Noura møder Daimi, begynder hun at huske.

De rejser af sted mod horisonten og savnet og magien. Men vil mod virkelig være nok, når de står over for grusomheden selv?

Du kan købe Horisonten og sådan noget online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.

LÆS OGSÅ: “Krig og sorg er en del af livet – derfor er det vigtigt, at det findes i bøgerne.” Tina Sakura om Horisonten og sådan noget
Drengen i den stribede pyjamas

af John Boyne & illustreret af Olivers Jeffers

drengen i den stribede pyjamas, krig, flygtninge, børnebøger

En enestående historie i en enestående indpakning

Berlin, 1942: Da Bruno en dag kommer hjem fra skole, opdager han, at hans ting er ved at blive pakket ned. Hans far er blevet forfremmet, og familien må flytte til et nyt hus langt, langt væk, hvor der hverken er nogen at lege med eller noget at lave.

Et højt hegn strækker sig så langt øjet rækker, og afskærmer ham inde fra de underlige mennesker i horisonten.

Men Bruno møder alligevel en anden dreng, som lever et helt anderledes liv, og deres møde bliver til et venskab, der har frygtelige konsekvenser.

Denne internationale bestseller har rørt millioner af læsere verden over, og er nu tilgængelig i en smuk luksusudgave med illustrationer af den anerkendte Oliver Jeffers.

Fra ca. 11 år.

Du kan finde Drengen i den stribede pyjamas her
Valget

af Sarah Engell

valget, sarah engell, ya, young adult, ungdosmbog, ungdombsbøger

Hvor meget ville du ofre for at hjælpe en fremmed?

18-årige Xenia er godt på vej til at blive frontfigur for Etisk Parti, hvor hun både kan få indfriet egne ambitioner og forhåbentlig gøre den forskel i verden, som hun brænder så meget for.

Men da hun møder en lille pige, der er flygtet alene til Danmark, bliver hun sat i et svært dilemma, for det viser sig hurtigt umuligt at vælge både succes og samvittighed. Situationen spidser til, og tidspunktet, hvor hun må træffe et valg rykker tættere på.

Valget er en intens og eksistentiel beretning om de gange i livet, hvor man bliver konfronteret med nærmest umulige valg. Valg, som kan have store konsekvenser for både én selv og for andre mennesker.

Fra ca. 13 år.

Du kan finde Valget her og læse et uddrag af bogen her

LÆS OGSÅ: Q&A med Blixenpris-modtager Sarah Engell: “At skrive Valget var en kraftprøve”
Hvor solen skinner om natten

Af Annie Bahnson

hvor solen skinner om natten, Annie bahnson, krig, flygtning, flygtninge

Vi jagter alle friheden. Men frihed ser forskellig ud, alt efter øjnene der ser.

Pigerne Freddy og Lulu rejser til Grækenland, da de er blevet studenter. De længes efter nogle ugers frihed, inden det nye studieliv med nye forpligtelser skal begynde – i hvert fald for Freddy, hvis far allerede er i gang med finde lejlighed til hende og lægge planer for hele hendes fremtidige liv.

Et helt andet sted i verden begiver Habib sig ud på en farefuld færd over Middelhavet. Han må ud af Syrien, så han ikke bliver en del af Assads hær, og hans kurs er sat mod Danmark, hvor han håber at blive genforenet med sin kæreste, Jamil, som også er flygtet fra det regime, hvor homoseksualitet er en dødssynd.

På en græsk ø krydses deres spor – og de næste uger vil vise dem alle, at frihed ser forskellig ud, afhængig af, hvem der stræber efter den.

Fra ca. 13 år.

Du kan finde Hvor solen skinner om natten her og læse et uddrag af bogen her.


Du kan også læse om Anne Franks dagbog.