Fagbøger Anden verdenskrig Historie

Antony Beevor – Verdensmester i Verdenskrigen

Antony Beevor - Verdensmester i Verdenskrigen

Hans bøger er oversat til 31 sprog og er solgt i flere end seks millioner eksemplarer. Antony Beevor skriver kyndigt og medrivende om Anden Verdenskrigs afgørende slag og øjeblikke. Mød tidens største militærhistoriker.


Af Jan Hedegaard

Det var bogen om Stalingrad (1998) og den tyske hærs helt afgørende nederlag, der blev Antony Beevors store, internationale gennembrud som militærhistoriker. Moskva havde åbnet arkiverne, og Beevor kunne for første gang fremlægge og dokumentere Stalins og Sovjets skruppelløst brutale måde at føre krig på – ikke alene overfor den tyske fjende, men også mod egne soldater.

Sir Antony, han blev adlet af den britiske dronning i 2017, blev født i et af krigen mærkbart nedslidt England, i Kensington, i december 1946. Efter endt (kost)skolegang blev han videreuddannet på militærakademiet Sandhurst, hvor han havde den legendariske militærhistoriker John Keegan (1934-2012) som lærer og inspiration, før han begyndte på sin egentlige militærtjeneste, som han aftjente i både England og Vesttyskland fra 1967. Han afsluttede sin tjeneste med rang af løjtnant i 1970.

LÆS OGSÅ: Fortidens slagmarker. Ar efter slaget om broerne præger endnu Arnhem

Som historiker og historieprofessor har han været tilknyttet både University of London og University of Kent.

“En ting er at besidde en kolossal akkumuleret viden om krigens historie, noget andet er at skrive på én gang velresearchede bøger, der som det naturligste placerer sig på alverdens bestsellerlister.”

En ting er at besidde en kolossal akkumuleret viden om krigens historie, noget andet er at skrive på én gang velresearchede bøger, der som det naturligste placerer sig på alverdens bestsellerlister, men Antony Beevor stammer fra en familie af forfattere. Både hans mor, hans mormor og oldemor var forfattere. Hertil kommer, at han er gift med forfatteren Artemis Cooper med hvem han i øvrigt har to børn. I denne skrivende familie slår han dog alle rekorder. Hans bøger er oversat til 31 sprog og er solgt i flere end seks millioner eksemplarer.

Militærhistorisk præcision

Ud over det internationale gennembrud med bogen om Stalingrad-slaget er det blevet til en række vægtige og absolut læseværdige værker om de afgørende slag og øjeblikke i Anden Verdenskrig; D-dag, Kreta, befrielsen af Paris, Ardenner-offensiven, Arnhem og det blodige slag om Berlin. Hertil kommer bogen om den spanske borgerkrig, der kan ses som en prolog til den verdenskrig, der fulgte, foruden et stort værk, Anden Verdenskrig, der uden på noget tidspunkt at miste overblikket indhegner hele krigens forløb – og ikke kun i Europa. Sidstnævnte blev af flere internationale kritikere betegnet som ”en mesterlig bedrift”.

LÆS OGSÅ: 10 lydbøger om 2. verdenskrig du kan lytte til på Mofibo, Storytel, Bookmate og Saxo Premium

Bogen om den spanske borgerkrig var oprindelig fra 1982, men blev omskrevet i 2006. Meget af opbygningen og indholdet blev bevaret, men fortælleformen fra Stalingrad blev tilføjet, og det blev også flere historiske personer og nyfundet arkivmateriale fra både russiske og tyske kilder. Det er denne opdaterede udgave, der findes på dansk.

“I modsætning til andre, der kyndigt har udlagt krigens gang, lægger Antony Beevor ydermere vægt på også at beskrive, hvordan de menige soldater og de ufrivilligt implicerede civile oplevede eller blev ofre for begivenhederne.”

Antony Beevor lægger overordnet vægt på militærhistorisk præcision, at de anvendte kilder er helt ajourførte og på også at tilføje de seneste historiske korrektioner efterhånden som flere og flere dokumenter og arkiver bliver tilgængelige samtidig med, at han aldrig taber den gode fortælling af syne.

I modsætning til andre, der kyndigt har udlagt krigens gang, lægger Antony Beevor ydermere vægt på også at beskrive, hvordan de menige soldater og de ufrivilligt implicerede civile oplevede eller blev ofre for begivenhederne.

Forbudt i Rusland og Ukraine

I forbindelse med arbejdet med bogen om det sidste, intense og blodige slag om Berlin, var Antony Beevor igen i de russiske arkiver. Desværre for sidste gang. For efter bogen om russernes besejring af Berlin står han til arrestation og fængsel, hvis han igen sætter fødderne på russisk jord. Det fortalte han for et par år siden, da han var i Danmark i forbindelse med udgivelsen af en af sine bøger.

Beevor forfalder aldrig til høfligt at underspille den russiske hærs og de russiske soldaters fremfærd dels i Stalingrad og dels da de rykkede frem mod og ind i Berlin. For mange, der kun kendte den vedtagne historie om de russiske soldaters heroisme, har der været tale om et wakeupcall. Soldaterne på begge sider led ufatteligt, men dertil kom i vidt omfang civilbefolkningens lidelser.

“Efter bogen om russernes besejring af Berlin står Beevor til arrestation og fængsel, hvis han igen sætter fødderne på russisk jord.”

Det var blandt meget andet nyt for mange at læse, at de tyske soldater brugte forældreløse russiske børn ned til seks år – både piger og drenge – til små dagligdags gøremål som f.eks. at hente vand. Som betaling fik de lidt mad – en brødskorpe eller lignende. Og på den måde undgik tyskerne de russiske snigskytter, der omvendt ikke tøvede med at skyde børnene, hvis de fik mistanke om, hvad der foregik.

At Den røde Hær trak et blodspor af voldtægter, tortur og massehenrettelser efter sig på sin vej gennem Tyskland ind til Rigskanselliet, var tilsvarende ilde hørt, selv om det længe ikke havde været nogen hemmelighed. Men ikke alene har man vedtaget en lov i Rusland, der gør det strafbart at ytre sig nedsættende eller vanærende om den russiske hær og dens bedrifter, men i august 2015 blev hans bøger forbudt og Beevor selv anklaget for at nære nazisympatier.

Man bebrejdede ham, at han ikke lænede sig tilstrækkeligt op ad den russiske historiefortælling, når han skrev om Rusland, og at han derimod beskrev russerne i stereotyper ”som taget direkte ud af den nazistiske propagandamaskine”. Det er ikke meget, man kan beskylde Antony Beevor for og slet ikke at have sympati for nazismen.

Beevor betegnede køligt forbuddet mod hans bøger som et statsligt russisk forsøg på at omskrive historien, men så sent som i januar 2018 blev hans bog om Stalingrad forbudt også i Ukraine.

“Beevor betegnede køligt forbuddet mod hans bøger som et statsligt russisk forsøg på at omskrive historien.”

Det forbavsede ham oprigtigt. “Jeg må sige, at det lyder fuldstændig overraskende,” var Beevors reaktion. ”Der er intet anti-ukrainsk i bogen overhovedet.”

Et forfatterskab der slår gnister

Det var heller ikke faldet i god jord, at Beevor afslutningsvis også beskrev, hvordan Hitlers halvt forkullede lig forblev på den anden side af Jerntæppet længe efter den stalinistiske misinformationskampagne, der havde antydet, at han kunne være undsluppet til vesten i krigens sidste timer. I 1970 besluttede Kreml at skille sig af med liget i dyb hemmelighed. Hitlers kæber blev opbevaret af SMERSH (en russisk militær efterretningsorganisation grundlagt af Stalin), mens NKVD (Ruslands indenrigs sikkerhedstjeneste) havde kraniekassen liggende. Resten af kadaveret lå længe under cementen på en russisk paradeplads i Magdeburg, indtil det i ly af mørket en nat blev gravet op, brændt helt og asken skyllet ud i byens kloakker.

LÆS OGSÅ: Med Beevor i Ardennerne

Er det for Antony Beevor gået tilbage på den russiske og ukrainske bogfront, er det omvendt blevet til talrige oplag, priser, anerkendelser og hæderbevisninger fra universiteter og historiske selskaber i resten af verden, der har forstået at værdsætte et helt enestående militærhistorisk forfatterskab, der kan slå gnister.Antony Beevor

Kommer snart: Rusland – Revolution og borgerkrig 1917-1921

Antony Beevor - Verdensmester i Verdenskrigen

Antony Beevor, den største nulevende militærhistoriker, trækker på arkiver og nyeste forskning, når han samler de mange tråde i et af de mest rædselsvækkende kapitler i moderne tid. Mellem 1917 og 1921 blev der udkæmpet en bitter og blodig borgerkrig i kølvandet på den russiske revolution i 1917 og sammenbruddet af det russiske imperium.

Terror affødte terror, som førte til stadigstørre grusomhed mod den civile befolkning. Borgerkrigen blev til en slags verdenskrig, da USA og flere europæiske lande blandede sig i konflikten.

Gennem arbejderen på gaden i Petrograd, soldaten på slagmarken og lægen på et improviseret felthospital kommer vi via øjenvidneskildringer helt tæt på krigen og dens ofre.

Du kan købe Rusland – Revolution og borgerkrig 1917-1921 online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
antony beevor bøger

Antony Beevor har udgivet flere historiske bestsellere. Han har vundet adskillige priser for sit forfatterskab, er udkommet på 30 sprog og har solgt mere end 6 millioner bøger.

Det skrev Politiken om Antony Beevors Anden Verdenskrig:

“Endnu et storværk fra den britiske militærhistoriker Antony Beevor. ‘Anden Verdenskrig’ er brillant fortalt over 900 sider, der føjer nye facetter til vores viden og har masser af atmosfæreskabende detaljer.”

Du kan købe Antony Beevors bøger her eller hos din nærmeste boghandler.