Sundhed og livsstil

Det levende parforhold: 15 tegn på at dit forhold trænger til forandring

Det levende parforhold: 15 tegn på at dit forhold trænger til forandring

Hvad er det, der gør, at man pludselig begynder at kaste sig over børnene, computeren eller sit arbejde i stedet for kontakten til sin partner? Hvorfor løber vi tilsyneladende hele tiden ind i de samme problemer og magtkampe i vores parforhold, ligegyldigt hvor mange partnere vi end forsøger os med? Og kan problemerne løses?


Omkring 60 % af de danske familier med børn under 14 år kaster håndklædet i ringen og går i opløsning.
Vi ved som regel ikke, hvordan vi skal vende en faretruende udvikling, som for alt for mange ender med at rive kærligheden i stumper og stykker. Ofte foretager vi os derfor slet ingenting – selv når det står bøjet i neon, at parforholdet er truet, og selvom vi inderst inde godt ved, at det dyrebare imellem os er ved at forsvinde ud af vores liv som sand mellem fingrene.

Parforhold

Problemerne kan løses

Psykolog Kirsten Seidenfaden og psykiater Piet Draiby er forfattere til bogen Det levende parforhold og mener, at mange af de opløste parforhold og ægteskaber kunne leve videre – hvis ellers parret blev forsynet med ny viden og gode måder til at få ægteskabet, parforholdet og familien til at fungere. Ifølge de to parterapeuter kan problemerne faktisk løses. Det er muligt at komme fri af de gamle vaner og mønstre, der truer med at splitte mange forhold ad.

Men hvornår er det ”nu”? Hvornår det er, at I skal tage tyren ved hornene? Hvornår skal I springe ud i rent konkret at forsøge at få frodigheden og friheden tilbage mellem jer?

Vi har her samlet 15 udsagn fra Det levende parforhold. Kan du sige ja til bare et enkelt af udsagnene, så er det nu, at I skal finde ud af, hvordan I løser tingene på en ny måde.


Hvornår er det “nu”?


1. Hvis du oplever de samme sure diskussioner, selvom du prøver at gøre noget ved det.


2. Hvis du ryger ind i ”noget for noget”– samværet, og millimeterdemokratiet fylder dagligdagen.


3. Hvis du begynder at tænke på, at I ikke passer sammen, eller at du har valgt den forkerte.


4. Hvis du kan mærke, at du begynder at lægge kræfter i alt mulig andet end dit parforhold.


5. Hvis du igen og igen hører din partner bebrejde og kritisere dig for den energi, du lægger uden for parforholdet, selvom du føler, at du har forsøgt at gøre noget ved det.


6. Hvis du begynder at ”time” din aften, så du går i seng en halv time før eller efter din partner.


7. Hvis dit netværk udtaler bekymring for dit ve og vel.


8. Hvis du oplever, at du har større fortrolighed med dine venner end med din partner.


9. Hvis jeres barn ikke trives, og du og din partner har vidt forskellige holdninger til, hvordan I skal hjælpe jeres barn med dets vanskeligheder.


10. Hvis du begynder at kede dig i dit parforhold, og du prøver at puste liv i forholdet ved at være sammen med andre.


11. Hvis du står midt i utroskab og ønsker at fortsætte dit parforhold.


12. Hvis du oplever, at dit parforhold er blevet for turbulent og voldsomt, og ideerne til mere harmoni og balance er sluppet op.


13. Hvis du oplever symptomer på angst, depression og stress og ønsker at gøre andet end at tage medicin.


14. Hvis du har et misbrug, som du ønsker at komme ud af.


15. Hvis du oplever, at forskellighederne og uenighederne bliver en trussel for parforholdet.


Bare en lille gnist er nok

Måske tænker du, at netop jeres problemer ikke kan løses, eller at der ikke er håb efter mange års ægteskabelig tørke. Til det svarer forfatterne til Det levende parforhold, at ligegyldigt hvilke problemer eller hvilken alder man har, så er der masser af håb. Bare I har bevaret et minimum af gnist eller vilje til at imødegå vanskelighederne i parforholdet.

De fleste par oplever, at parforholdet på et eller andet tidspunkt går i sejtræk, at man pludselig ikke kan huske, hvorfor man en gang var så fascineret af sin partner. Irritationen indfinder sig, man begynder at hakke på hinanden og nærværet, intimiteten og lysten til at forstå hinanden forsvinder langsomt.

Det handler grundlæggende om at lære at kommunikere, så begge parter føler sig forstået og trygge – lykkes det, så vil ethvert parforhold kunne blive den legeplads og det eksperimentarium for nye, sjove og spændende fælles oplevelser, som alle par drømmer om.

LÆS OGSÅ: Faldgruber i familielivet: Er du bevidst om dine reaktionsmønstre?

Det levende parforhold


Det levende parforhold

Du kan købe Det levende parforhold her eller i den nærmeste boghandel.


Det levende parforhold
Kirsten Seidenfaden og Piet Draibys Det levende parfohold – fra konflikt til nærvær har skabt fantastiske resultater for tusindvis af danske par – både dem, der allerede var i krise og dem, der bare trængte til at støve parforholdet lidt af. Bogen er en brugsbog fyldt med praktiske anvisninger og øvelser, men alt er selvfølgelig bakket op af grundig baggrundsinformation.