Fagbøger

Faldgruber i familielivet: Er du bevidst om dine reaktionsmønstre?

den levende familie

Vi ved alle, at god kost, frisk luft, motion og en ikke-stresset tilværelse har stor betydning for både store og små. Og det er børnefamilierne de senere år blevet rigtig gode til at navigere efter. Men tænker du også over, at trivsel i parforholdet er afgørende for et godt familieliv med trygge og harmoniske børn?


Den levende familie er en bog, der ikke handler om børneopdragelse, grænsesætning eller en særlig kommunikationsform med børn – men om partnerskabets betydning for forældreskabet. Og om hvordan vi, uden at vi ved det, påvirker vores børn ud fra ufordøjede følelser i os selv.

Ifølge bogen er nogle af de måder, ufordøjede følelser kan komme i spil på, gennem reaktionsmønstre. Disse kan bl.a. træde frem, når vi oplever konflikter i parforholdet.

Læs med her og bliv klogere på, hvad dine reaktionsmønstre er.

Når overlevelsesstrategierne tager over

Frustrationer, kritik og bebrejdelser står ofte først i kø for at komme ud, når det ikke kører for os. For når ubehagelige følelser og konflikter lurer i farvandet, sættes vores overlevelsesstrategier i gang.

Hvad er overlevelsesstrategier?
Overlevelsesstrategier er dybt personlige mønstre for, hvordan vi tackler store, svære og smertelige udfordringer. De blev dannet i vores barndom for at vi som ganske små kunne begå os i en krævende og kompliceret verden. For eksempel at vi kunne gi’ lyd og blive vrede og kede af det.

Det uhensigtsmæssige med vores overlevelsesstrategier er imidlertid, at de kan aktiveres i en maskeret form resten af vores liv. Det kan være hver evig eneste gang vi møder en følelsesmæssig udfordring, når vi føler os truede, kritiserede eller bange.

I første omgang bliver vi utrygge. Men dernæst begynder vi at forsvare eller forskanse os i de overlevelsesstrategier, vi hver især har lært os som børn. I princippet benytter vi os af de samme enkle overlevelsesstrategier, som dyrene bruger.

Flugtreaktion

En af reaktionsmønstrene er en flugtreaktion. Flugt viser sig naturligvis ikke nødvendigvis ved, at vi løber skrigende ud ad døren. Flugtstrategien kan være at blive hængende på arbejdet, foran computeren eller fjernsynet eller at gøre alt for at undgå konfliktsituationer.

Flugtreaktion

Eksempel:
“Når min kone er utilfreds med min måde at være far på, føles det så ubehageligt, at hun bliver så vred og ophidset. Jeg bliver så træt – nærmest udmattet og afmægtig – af at høre på hendes bebrejdelser, at jeg til sidst rejser mig og går. Enten siger jeg, at hunden trænger til at blive luftet, eller også at jeg skal ud at løbe… så håber jeg på, at hun er blevet god igen, når jeg kommer hjem igen.”

Angrebsreaktion

Ligesom med flugtreaktionen, kan angrebsreaktionen være meget andet end et fysisk angreb. At skælde ud, kritisere eller bebrejde er andre måder at angribe på. I det øjeblik vi siger “Du er altid” eller “Du gør aldrig…” er vi faktisk i gang med et angreb, hvor vi højst sandsynligt vil blive mødt med et modangreb. “Hvad med dig selv…”

Angrebsreaktion

Eksempel:
“Min mand synes nogle gange, at jeg er for blødsøden over for vores søn, og siger, at jeg skal sætte nogle flere grænser. Jeg bliver simpelthen så provokeret af ham, og når Jonathan er kommet i seng, og vi bagefter diskuterer det, kan jeg flegne helt ud over for ham, og skælde ham huden fuld… tror han, at børn lærer noget godt af, at han skal spille diktator. Jeg bliver rasende og ked af det, og kan næsten ikke stoppe, når jeg forsvarer min søn.”

Frys/stivne reaktion

At stivne betyder, at vi “fryser til”, vi får en “lammer”, sætter alt på hold og prøver at gøre os så lidt modtagelige og synlige som overhovedet muligt. Vores følelser og reaktioner lammes, indtil faren er drevet er over. Tænk på haren, der pludselig ligger helt ubevægelig, når den føler sig truet. Som menneske virker denne overlevelsesstrategi som at tage en beskyttelsesdragt på, så vi ikke kan modtage eller mærke noget.

Frys/stivne reaktion

Eksempel:
“Min ellers søde kæreste kan nogle gange blive stiktosset på mig over min måde at opdrage vores børn på. Hun kan blive vældig aggressiv. Jeg bliver nærmest bange for hende i de situationer og tænker alt muligt. Men jeg bliver helt lammet og ved hverken, hvad jeg skal sige eller gøre for at stoppe hende. Jeg føler mig afmægtig, og trækker mig følelsesmæssigt.”

Derfor er kendskab til jeres reaktionsmønstre vigtigt

Fælles for alle overlevelsesstrategier er, at de modarbejder åbenhed, tryghed og nærhed. Og disse er byggestenene i ethvert levende parforhold og familie.

Derfor er det et kæmpe aktiv for os både som kæreste, forælder eller ven at vide noget om vores reaktionsmønstre. Om hvordan vores overlevelsesstrategier, ser ud, og hvordan vi lærer at komme ud af deres greb.

For når vi kan det, undgår vi helt automatisk, at vi lader mønstrene komme imellem os. Samtidig undgår vi at give strategierne videre til vores børn.

Det klare budskab i Den levende familie er, at det ikke er børnene, der skal forandre sig, for at børn og familie kommer til at fungere – det er forældrene.


Den levende familie

Den levende familie, Kirsten Seidenfaden, Piet Draiby, Susanne Søborg Christensen, Vibeke Hejgaard, Mette-Marie Davidsen

Familielivet! Vi kaster os ud i det med stor lyst og en masse håb og drømme om en familie fyldt med kærlighed, nærvær, trivsel og udvikling.

Men i stedet for at skabe en tryg og livfuld familie løber alt for mange af os ind i skænderier og afmagt med hinanden i hverdagen, og børn der ikke trives, uden at vi rigtig ved, hvad vi skal stille op, og hvordan vi kommer videre.

Den levende familie er en bog, der tilbyder helt nye og overraskende måder at se sit forældreskab på. Denne bog handler nemlig ikke om børneopdragelse, grænsesætning eller en særlig kommunikationsform med børn, men om hvordan vores trivsel i parforholdet er helt afgørende for et godt familieliv med trygge og harmoniske børn.

Bogen giver praktiske og konkrete redskaber til, hvordan du og din partner kan lære at kommunikere og agere på en accepterende og nærværende måde, så I skaber et klima i familien, der fremmer glæde og vækst.

Du kan købe Den levende familie online her eller i din lokale boghandel.