Bøger til unge Børnebøger CarlsenPuls Young Adult-romaner

En ud af fem danske unge læser aldrig skønlitteratur

En ud af fem danske unge læser aldrig skønlitteratur

Selvom udbuddet af børne- og ungdomsbøger vokser, er antallet af unge læsere på tilbagetog. Som forælder kan du spille en aktiv rolle i at skabe gode læsevaner for dit barn.


I 2018 kunne man i Bog- og Litteraturpanelets årsrapport læse, at danske unge læser mindre. Der bliver færre af dem, der læser skønlitteratur ugentligt eller oftere, mens andelen af unge, som aldrig læser skønlitteratur, er stigende. Faktisk læser hver femte dansker i alderen 15-19 år aldrig skønlitteratur.

Denne tendens stemmer – desværre – overens med unges læsevaner hos vores naboer i Norge. En ny norsk undersøgelse viser, at en fjerdedel af nordmændene mellem 15 og 25 år ikke læser bøger, som ikke er skolerelaterede.

What’s in it for me?

Forklaringerne på den negative udvikling i unges læsevaner skal findes flere steder. Blandt andet peger de norske unge på travlhed som en væsentlig grund til, at læsning bliver nedprioriteret. Samtidig giver sociale medier og streamingtjenester bøgerne kamp til stregen om de unges opmærksomhed.

Og mange unge – og voksne for den sags skyld – spørger måske sig selv om, hvad de egentlig skal bruge skønlitteratur til? Her er svarene heldigvis også mange.

Skønlitteratur åbner døre til nye verdener, ny viden, opfattelser og mennesker – og fordybelse i en god bog kan give et tiltrængt pusterum i virvaret af information, notifikationer og skærme. Nye undersøgelser peger nemlig på, at læsning mindsker stress.

LÆS OGSÅ: Ny forskning: Læs en god bog og bliv et bedre menneske


Hvad kan du gøre som forælder?

Det kan være svært at vurdere, hvor meget man skal blande sig i sit barns læsevaner. Noget, der bliver endnu sværere, jo ældre og mere selvstændig barnet eller den unge bliver.

Men det er vigtigt, at du som forælder bliver ved med at opmuntre din teenager til at læse – både for at træne læsefærdighederne og for at få de mange gode læseoplevelser, litteraturen kan byde på.

Ifølge Camilla Lund, lærer og bibliotekar, er det allerbedste, man kan gøre, at statuere et godt eksempel. Hvis du viser dine egne gode læsevaner og din glæde ved at læse, vil læsning virke som en naturlig del af hverdagen.

Samtidig kan det også være gavnligt aktivt at opmuntre din teenager til at læse. Her gælder det dog også om, at du ikke presser for meget på, hvis din teenager i perioder ikke gider at læse, da læsning ellers kan blive forbundet med noget negativt.

Få flere gode råd til at styrke læselysten fra Camilla Lund i artiklen Sådan motiverer du din teenager til at læse


Dét skal din teenager læse

Der findes få ting, der kan slukke læselysten så effektivt som en kedelig bog. Derfor giver vi her fire forslag til bøger, som er så spændende og medrivende, at de forhåbentligt giver din teenager lyst til at læse flere bøger.

Til dem der vil have nervepirrende mysterier

Echo Ridge, Karen M. McManus, En af os lyver, YA, spændende ungdomsbog, pageturner

Echo Ridge er en by med mange hemmeligheder. Ellerys moster forsvandt derfra som 17-årig, og for blot fem år siden blev byen landskendt, da årets homecoming queen blev myrdet.

LÆS OGSÅ: Fem grunde til hvorfor du skal læse Echo Ridge

Ellery kender alt til hemmeligheder. Hendes mor har dem, hendes bedstemor har dem. Og efterhånden som Ellery lærer mere om Echo Ridge, står det klart: Alle skjuler noget. Men hemmeligheder kan være farlige – og de fleste er ikke gode til at holde på dem. I Echo Ridge er det bedst at holde sine hemmeligheder for sig selv …

Du kan købe Echo Ridge online her eller i din lokale boghandel.Til dem der vil læse hæsblæsende science fiction

Knivens stemme, Patrick Ness, Chaos Walking, fantasy, YA, sci-fi,

Prentisstown er ikke en by som alle andre. Her kan alle nemlig høre hinandens tanker i en overvældende og endeløs strøm af Støj.

LÆS OGSÅ: Bogen du (måske) har ventet på i 10 år

En måned før den fødselsdag, der vil gøre Todd til en mand, opdager han sammen med sin hund Manchee (hvis tanker, Todd også kan høre – om han vil det eller ej) et område med total stilhed. De opdager, at byen, hvor privatliv er umuligt, gemmer på en forfærdelig hemmelighed. En hemmelighed så grusom, at Todd og Manchee må flygte, hvis de vil gøre sig håb om at overleve …

Knivens stemme er første bog i trilogien Chaos Walking af YA-mesteren Patrick Ness. Til fans af The Hunger Games, Divergent og Maze Runner.

Du kan købe Chaos Walking – Knivens stemme online her eller i din lokale boghandel.Til dem der elsker en gribende og realistisk historie

Kære Evan Hansen, Val Emmich, Steven Levenson, Benj Pasek, Justin Paul,

Evan har altid følt sig alene, men da hans brev til sig selv havner i de forkerte hænder, bliver han pludselig trukket ind i en families sorg over tabet af deres søn, og nye muligheder åbner sig. Pludselig har den angstramte Evan et nyt formål. Han er selvsikker, og han går viralt. Alle dage er fantastiske. Indtil alt truer med at falde sammen, og han bliver konfronteret med sin værste fjende: Sig selv.

LÆS OGSÅ: Filmrettighederne er solgt – Kære Evan Hansen kommer som film

En hvid løgn fører til store sandheder i denne varme coming-of-age-fortælling om sorg, autenticitet og kampen for at høre til i en tid med hurtige forbindelser og dyb isolation.

Du kan købe Kære Evan Hansen online her eller i din lokale boghandel.Til dem der er vilde med fantasy

Kragens kald, Leigh Bardugo, YA, fantasy, Six of Crows,

Det kriminelle geni Kaz har en drøm om at lede Ketterdams underverden, men han er ung og savner de andre banders respekt. Derfor påtager han sig en livsfarlig opgave, som ingen af de kriminelle vil røre ved. Til missionen sammensætter Kaz et højst usædvanligt hold af mindre respektable forbrydere fra underverdenen.

LÆS OGSÅ: Six of Crows kommer på Netflix

Kaz og hans lille hold er de eneste, der står mellem verden, som de kender den, og den enorme trussel, som de skal forhindre i at udfolde sig. Hvis de altså ikke slår hinanden ihjel først …

Six of Crows er en hæsblæsende serie, der har toppet New York Times’ bestsellerliste.

Du kan købe Kragens kald online her eller i din lokale boghandel.