læs med din teenager, ungdomsbøger, young adult-bøger, samlæsning, bøger til teenagere

Gode tips fra Camilla Skov Lund, der fra sit arbejde som lærer og skolebibliotekar både ved hvor vigtig læsningen er, men også hvad vi som forældre kan gøre for at få vores skønne teenagere igang med at læse (igen). Og ja, du skal også igang selv, hvis det skal virke…

Af Camilla Skov Lund, lærer og skolebibliotekar 

Masser af forældre overvejer ikke, at de skal – eller overhovedet kan – spille en aktiv rolle, når det drejer sig om at opmuntre deres teenager til at læse. Nogle tror ikke, at de kan gøre en forskel, og nogle tror ganske enkelt ikke, at opmuntring eller deltagelse er nødvendig.

Men du kan helt sikkert gøre en forskel, og der er i den grad brug for dig!

Forældre til teenagere får ofte følelsen af at blive lukket helt ude fra deres liv. Det kan være svært at håndtere, når du i så mange år har været den vigtigste person i deres hverdag. Kommunikation er helt afgørende, og det er meget lettere at kommunikere med sin teenager, når man laver noget sammen, og faktisk kan læsning hjælpe jer begge igennem disse år. Læsning kan fungere som en bro fra det liv, som I havde sammen, før puberteten satte ind, og til den lidt vanskeligere hverdag med en teenager i huset.

Mange børn har gode erindringer om læsning sammen med deres voksne, og læsning er derfor en følelsesmæssig støtte, som giver minder om tryghed og opmærksomhed.

Sådan læser I

Du kan være meget involveret i din teenagers læsning og også deltage aktivt i den. Sæt tid af til læsningen, og læg alle elektroniske devices væk (hvor realistisk er det at forvente og håbe, at teenageren læser, hvis mobilen ligger lige foran?) Du skal sikre dig, at det ikke kommer til at se ud som om, du holder øje med din teenager – du skal i stedet vise, hvor gerne du selv vil læse og er interesseret i bogen. Dette gælder især for samlæsning.

Parallellæsning

Læs hver jeres bog, men på samme tid. Snak om bøgerne og fortæl hinanden, hvad I har læst. Hvis din teenager anbefaler dig en bog, så sørg for at få den læst! Tag imod muligheden for at dele oplevelsen og nyd den nye dynamik.

Samlæsning

En endnu stærkere bro skabes ved samlæsning. Læs den samme bog samtidigt! Aftal at vente på hinanden. Samlæsning kræver to eksemplarer af samme bog. Forær f.eks. din teenager sit helt eget eksemplar – og lån selv dit på biblioteket.

Rigtig mange ungdomsbøger kan også give voksne virkelig gode læseoplevelser. Du får et indblik i det komplicerede og krævende teenageliv, og når I læser disse bøger sammen, får I et værktøj til at diskutere emner og konflikter. Via fiktionen får I lidt afstand, og det forhindrer, at det bliver for personligt. At læse om andre unge og deres liv, kan hjælpe jer begge godt igennem teenagetidens udfordringer.

Samlæsning kan også være højtlæsning, hvor I skiftes til at læse højt for hinanden. Dette fungerer typisk bedst med yngre teenagere.

Anspor de gode læsevaner

Det allervigtigste er, at du engagerer dig på alle måder, du kan. Opfør dig altid, som om al læsning er helt naturlig. Vær et godt eksempel og vis, hvor meget du nyder at læse. Hvis din teenager i en periode overhovedet ikke gider læse, så fortvivl ikke. Du skal ikke presse eller brokke dig, men bliv ved med at opmuntre med let hånd.


“Jeg ved ikke, hvad jeg skal læse…”

Ud over udfordringen med at have tid og finde en rutine for læsning er en af teenagernes største klager, at det er svært at finde noget at læse. De har brug for din hjælp! Og her er hjælp fra os…

Ravnenes Hvisken

teenager, læsning, læsetips, ungdomsbøger, samlæsning

Super spændende fantasy-trilogi for 14-årige og opefter – også for voksne. I serien er fantasy, nordisk mytologi og krimi forenet på den mest fascinerende måde

Den 17-årige Anne genoplever fortiden og ser et gammelt og brutalt mord på en ung rødhåret pige. Morderen har desuden skåret et runetegn i pigens ryg. Snart begynder en stribe af mord på rødhårede piger på egnen, og runetegnet er ridset i dem alle. Ane er lige startet i gymnasiet, og nu opdager hun, at hun er omgivet af nye venner med mystiske kræfter, der har forbindelse til de gamle nordiske guder

Du kan finde Ravnenes hvisken 1 som lydbog eller på dit nærmeste bibliotek. 

Diabolik

teenager, læsning, læsetips, ungdomsbøger, samlæsning

Star Wars møder Hunger Games møder Caligula med et stærkt drys kærlighed. En spændende, barsk, men også romantisk science fiction-bog for 14-16-årige samt voksne

En diabolik er en genetisk skabt humanoid dræbermaskine, der er ekstremt funktionel og hensynsløs. Den unge senatordatter Sidonia er vokset op med en sådan dræbermaskine, Nemesis, der skal beskytte hende til enhver tid. Den magtgale kejser i det galaktiske Imperium har erfaret, at Sidonias far er indblandet i et planlagt oprør. Derfor skal Sidonia sendes til hoffet og bo der som et gidsel. I stedet sendes diabolikken Nemesis afsted forklædt som Sidona og oplært til at optræde og opføre sig som hende.

>> Køb Diabolik her.

Hjertet er et organ

teenager, læsning, læsetips, ungdomsbøger, samlæsning

Stærk og uafrystelig dansk ungdomsroman, som vil blive læst af unge fra ca 15 år – og forhåbentlig også af deres voksne. Sarah Engell er en af de mest populære danske forfattere blandt de unge – måske netop fordi hun tør tage nogle (uhyggeligt) akutelle emner op.

Lucca går i 1.g, og indtil for nylig var hun en af de dygtigste elever. Nu er hun på vej til at gå under i et selvdestruktivt helvede af cutting og regler, der skal straffe hende for de følelser, hun for alt i verden vil holde skjult.. Lucca har en hemmelighed, som truer med at ødelægge hendes perfekte liv, og mens hun kæmper for at holde sandheden skjult, bliver hun forelsket. I en pige.

>> Køb Hjertet er 1 organ her.

Magnus Chase og de nordiske guder

teenager, læsning, læsetips, ungdomsbøger, samlæsning

Kombination af sjov og spænding – nu med nordisk mytologi! Et moderne fantasy eventyr og underholdning i topklasse. Serien om Magnus Chase og de nordiske guder kan læses fra 12 år

Magnus har været hjemløs siden sin mors dramatiske død 2 år tidligere. Få dage før sin 16 års fødselsdag, får han kontakt til sin fjerne onkel, som fortæller ham, at hans ukendte far er en af de nordiske guder, og at han nu skal skaffe et bestemt sværd tilbage. Et sværd som mange andre også vil have fat i, men kun Magnus har retten til det. Efter en vild kamp i Bostons gader dør Magnus, men reddes af en valkyrie og vågner op i Valhal. Herefter starter en lang rejse rundt i de 9 mytologiske verdener med det vigtige formål: at forhindre Ragnarok og at sværdet falder i de forkerte hænder.

>> Køb Kampen om sommersværdet her og Thorshammer her.

Og så drukner jeg

Sådan motiverer du din teenager til at læse

En stærk og medrivende roman, der går helt tæt på den stress og det forventningspres, danske unge møder i dag. Her fortæller forfatter Ditte Wiese om den 18-årige Josephine, der langsomt krakelerer – og om sit ønske om at gøre op med karakterræs, pres og perfektionisme.

Hvis ikke du præsterer perfekt, er du en taber! Sådan tænker den 18-årige Josephine, der forsøger at være ligeså perfekt og dygtig som sine venner. Hun har lagt en plan for sit liv. Hun har valgt en fornuftig uddannelse, den rigtige kæreste og den korrekte diæt. Det er godt, og det er perfekt. Men der er noget, der sitrer i hende. Små bølger af noget forkert, der presser på og holder hende vågen. Det borer sig ind i hendes hjerne og larmer. Får hende til at glemme ting. Glemme at trække vejret.

>> Køb Og så drukner jeg … her eller hos din lokale boghandler

Chaos Walking

Image result for chaos walking trilogien dansk

YA-mesteren Patrick Ness har skrevet den hæsblæsende trilogi Chaos Walking. Bøgerne er oplagt læsning til alle fans af The Hunger GamesDivergent og The Maze Runner

I denne barske fantasyfortælling kommer læserne på en vild og nervepirrende rejse, hvor en ung fyr bliver nødt til at aflære alt, hvad han ved, for at finde ud af hvem han virkelig er. Filmatiseringen af trilogien rammer de danske biografer i 2021 med bl.a. Mads Mikkelsen og Tom Holland (Spiderman) i de bærende roller.

Du kan læse det allerførste kapitel af Knivens stemme lige her. 

>> Køb Chaos Walking 1 – Knivens stemme her

Solen er også en stjerne

teenager, læsning, læsetips, ungdomsbøger, samlæsning

Ny bog fra forfatteren til #1 New York Times bestselleren Alt eller intet.

Romantisk, filosofisk og tankevækkende læsning. En dejlig og vedkommende bog til både unge og voksne,

Natasha og Daniel kunne ikke være mere forskellige. Med deres meget forskellige stemmer og syn på livet og ikke mindst kærligheden skiftes de til at fortælle, hvad der skete på den skæbnesvangre dag i New York, da de mødtes og fik ændret deres liv for altid.

>> Køb Solen er også en stjerne her.