Fiktion Indefra Knud Romer Lydbøger Thomas Korsgaard

Stemmen er det vigtigste. Sådan bliver en lydbog til

Stemmen er det vigtigste. Sådan bliver en lydbog til

Der er noget intimt ved at få læst en bog højt og valget af stemmen er den vigtigste beslutning, når en bog bliver til lydbog.

Lydbogens popularitet er i disse år stigende. Med en smartphone i lommen er det nemt altid at have en bog med sig, og udvalget af lydbøger er større end nogensinde. Fælles for dem alle er, at stemmen i øret skal fænge. 

Hvem skal indtale bogen?

Den vigtigste overvejelse i tilblivelsen af en lydbog er beslutningen om hvem der skal indtale bogen.

Beslutningen om hvem der skal indtale bogen tages i lydbogsredaktionen, men sker i dag ofte i samarbejde med forfatteren. Nogle forfattere indlæser selv deres bøger, hvilket især virker godt, når det er personlige fortællinger som fx Thomas Korsgaards En dag vil vi grine af det samt Knud Romers Kort over paradis.

”Stemmen er utrolig vigtig. Indlæseren har stor betydning for, om brugerne til- eller fravælger en lydbog.  Selv om vi hver især har vores præferencer, er de fleste enige om, at smaskelyde, læspen og forkert udtale af fremmedord er noget af det mest irriterende at høre på. Og så er især de dybe kvinde- og mandestemmer populære”, siger lydbogsredaktør hos Lindhardt og Ringhof, Astrid Skov.

For det meste udvælges indlæseren blandt forlagets store skare af dygtige, professionelle indlæsere. Her kan man altid finde det rigtige match, uanset om man leder efter en ung, klar og let stemme til en børnetitel, eller måske en dyb, blød og mørk stemme til en historisk roman.

Mange fortrækker at det er samme stemme der indtaler alle bøger i samme serie det kan være krimier eller slægtskrøniker, hvilket kan give udfordringer hvis der er tale om en serie der strækker sig over mange år som eksempelvis Wilbur Smiths Courtney-serie, hvor første bog udkom i 1964 og den næste udkommer i maj 2019. Andre vil gerne have samme indlæser til alle bøger i et forfatterskab, hvilket også kan give lidt udfordringer, men især ved genudgivelser holder forlaget gerne fast i en stemme til det hele, når først man har fundet den helt rette.

LÆS OGSÅ: Den rigtige vibe – med Thomas Korsgaard i lydbogsstudiet

Stemmen er det vigtigste. Sådan bliver en lydbog til
Thomas Korsgaard i lydstudiet.

Kunsten at indtale en lydbog

En god oplæser finder rytmen og stemningen i teksten og gør historien levende på en måde der stadig giver lytteren plads til at danne sine egne billeder. Det er ganske enkelt et håndværk at indlæse en bog. Mange af de oplæsere som Lindhardt & Ringhof bruger til at indtale lydbøger, er derfor ofte skuespillere, journalister, professionelle speakere eller musikere.

Selve processen kan variere. De fleste indlæsere sidder helt alene i studiets lydtætte boks og styrer selv teknikken. Andre har en stemmeinstruktør eller en tekniker i et lokale ved siden af, som guider indlæseren samt styre teknikken.

Det tager længere tid at indtale en lydbog og redigere den end man måske lige regner med. Faktisk tager det mellem 4-6 uger at lave en lydbog, alt efter bogens sideantal. En tommelfingerregel er, at det tager cirka dobbelt så lang tid at indtale en bog, som den tid den ender med at vare.

Smagsprøve: Hør de første 5 minutter af en lydbog her

Vidste du…

  • at ud over de skønlitterære bestsellere, er det især genrelitteratur som romance (blandt andet Barbara Cartland), krimi, erotik og selvhjælpslitteratur, der er populært på lydbog.
  • at lastbilchauffører udgør en stor gruppe af lydbogsbrugere.
  • at børn og unge kan lytte til bøger på et højere niveau end de kan læse på print.
  • at en lydbog kan være godt selskab, hvis man føler sig alene.
  • at den længste lydbog, vi har udgivet varer 31 timer og 44 minutter.
  • at den korteste lydbog, vi har udgivet, varer 3 minutter.

Steder du kan finde lydbøger

  • Saxo Premium
  • e-reolen (bibliotekernes digitale tilbud)
  • Bookmate
  • Politikenbooks
  • Mofibo
  • Lrdigital.dk – her kan man købe lydbøgerne