CarlsenPuls Bøger til unge Ditte Wiese Lydbøger til børn Prisbelønnede romaner Young Adult-romaner

En udpræget relevant og original fortælling – Og så drukner jeg … er årets ungdomsroman

og så drukner jeg, ditte wiese, mofibo, bogpris, ungdomsbog, ungdomsbøger, ya, young adult

Mofibo er en streamingtjeneste for e- og lydbøger, som Netflix er det for film. Med over 150.000 bøger er der noget for enhver smag med alt fra bestsellers, prisbelønnede krimier og ikke mindst populære young adult-bøger. For første gang i år hylder streamingtjenesten forfatterne og deres indlæsere, heriblandt årets ungdomsroman.


Og så drukner jeg … er årets ungdomsroman

Det var lytterne, der stemte forfatter Ditte Wiese og indlæser Mathilde Eusebius i finalen til Mofibos store lydbogspris, Mofibo Awards, i kategorien Årets ungdomsbog. Blandt de nominerede var også Lene Dybdahl og Ida-Marie Rendtorff. En del af begrundelsen for vinderen af årets ungdomsroman lød således:

“Ditte Wiese har begået en udpræget relevant og original fortælling, der rammer de unge, hvor de er. Den er også relevant for deres forældre. Med andre ord, den er autentisk og i øjenhøjde med sin målgruppe … Mathilde Eusebius åbner teksten for os, og billederne strømmer os i møde. Hun skaber en god rytme med knivskarp, nærmest elegant karaktertegning: Vi er aldrig i tvivl om hvor vi er, hvornår og hvem vi hører. Mathilde har en fantastisk empati med historien.”

LÆS OGSÅ: Ditte Wiese om FOMO: Jeg er pissebange for at gå glip af livet

At lægge sit hjertebarn i andres hænder

Mofibos store lydbogspris hylder ikke kun forfatteren for det litterære arbejde, der blevet leveret, men i lige så høj grad den indlæser, som har givet bogen en stemme, og det påpeger Ditte Wiese også: “Mofibo Awards er en pris, der anerkender det kæmpe arbejde, jeg har lagt i at skrive og Mathilde har lagt i indlæsningen – det er guld værd at vide, at andre sætter pris på det vi laver.”

“For mig har det også betydet rigtig meget, at prisen også går til indlæseren. Det er en stor ting at lægge sit hjertebarn i hænderne på en anden, som uanset hvor nøgterne de prøver at være, altid vil gøre noget ved ens tekst. Mathilde lægger det fineste ekstra lag på Josephines historie. Hun løfter det op til det medie en lydbog er, men hun giver også fortællingen sit eget præg uden at overtage – og det mener jeg faktisk skal honoreres! Udover at prisen er en rar anerkendelse, så kan den også hjælpe med at få historien endnu længere ud og få mere fokus på noget af alt det, som unge lever i.”

At være lydbogsindlæser er et ensomt arbejde

Men hvordan er det så egentligt at arbejde med lydbøger? Til det fortæller Mathilde Eusebius følgende om arbejdet med Og så drukner jeg … :

“For mig er det en meget vigtig og dejlig anerkendelse at have vundet Mofibo Awards. Det at indlæse lydbøger er et ret ensomt arbejde, hvor man træffer de fleste beslutninger om formidlingen selv, hvor man sidder alene i et lydstudie og trykker ‘start/stop’, og hvor man – synes jeg – har et stort ansvar for at formidle en forfatters hjertebarn. Det betyder meget for mig, at jeg får lov til at formidle så mange gode historier – og det er utrolig skønt at blive anerkendt for sit arbejde.”

LÆS OGSÅ: Syv fun facts om Og så drukner jeg …

“Arbejdet med at indlæse Og så drukner jeg … var krævende, fordi jeg gerne ville ramme den rigtige balance mellem alvor og humor, som bogen rummer. Jeg blev ramt af bogen, og jeg husker, at jeg fik højere og højere puls, jo længere jeg kom i bogen. Jeg skrev faktisk til Ditte på Instagram undervejs og fortalte, at jeg syntes, at hendes bog var meget spot on og at det var en vigtig fortælling. Jeg kunne genkende mange af tematikkerne, og jeg er utrolig stolt over at have lagt stemme til Josefines fortælling.”Lyt til et uddrag af bogenEn hudløs fortælling om en ung piges sammenbrud

Og så drukner jeg, ditte wiese, provinspis, forventningspres, prestige, perfektionisme, angst, eksamen,

Hvis ikke du præsterer perfekt, er du en taber! Sådan tænker den 18-årige Josephine, der forsøger at være ligeså perfekt og dygtig som sine venner. Hun har lagt en plan for sit liv. Hun har valgt en fornuftig uddannelse, den rigtige kæreste og den korrekte diæt. Det er godt, og det er perfekt.

Men der er noget, der sitrer i hende. Små bølger af noget forkert, der presser på og holder hende vågen. Det borer sig ind i hendes hjerne og larmer. Får hende til at glemme ting. Glemme at trække vejret. Hun kan slet ikke få luft, men hun tør ikke råbe om hjælp. For hvis ikke hun kan alting, er hun jo ingenting.

Du kan købe Og så drukner jeg … online, fx hos saxo.com eller hos din lokale boghandler. Læs også et uddrag af bogen her.

Se bogtrailerenAndre bøger af Ditte Wiese

En bog om at finde et ståsted, når man er i frit fald

Provinspis, Ditte Wiese, YA, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger

Ida lider af en alvorlig omgang bøhlandsblues. Der sker absolut INTET i det hul, hun bor i. Alle er som levende døde, der bare gør det, som alle andre gør.

Drømmer om det, som alle andre drømmer om. Det er kun weekenderne, der giver kedsomheden modspil, og den kaster Ida sig grådigt over i en tåge af sex, sprut og stoffer.

Hun må væk. Ud. Bort. Provinsen er som kviksand: jo mere Ida kæmper imod, jo mere bliver hun trukket ned i et bundløst hul. Hvad gør man, når der er så meget at kæmpe imod? Når den største fjende … er en selv?

Du kan købe Provinspis online, fx hos saxo.com eller hos din lokale boghandler. Læs også et uddrag af bogen her.