Skønlitteratur

Afpresningsinterview med en Jeffrey Archer-kernelæser

Jeffrey Archer, Pas på hvad du ønsker dig, Clifton-krøniken, Hvor der er vilje

Pressemedarbejder Gyrith Ravns mor er helt vild med Jeffrey Archers Clifton-krøniken. Men hvad er det ved serien, der i den grad har fanget hende?

Læs med her, hvor Gyrith Ravn prøver at finde ud af, hvorfor Jeffrey Archers Clifton-krøniken hitter – både for hendes egen mor og tusindvis af andre ivrige læsere.


af Gyrith Ravn

Min mor læser Jeffrey Archer med en hastighed, der imponerer mig. Men hvad er det ved Jeffrey Archers episke slægtsroman, der i den grad har fanget hende?

For nogle måneder siden måtte min mor, Karen Ravn, holde sengen en rum tid – og som alle ved, så er det eneste, der rigtig virker i den situation: en god bog.

LÆS OGSÅ: Storslået og medrivende familiesaga af Jeffrey Archer

Jeg fandt et lille udvalg af gode bøger frem, som jeg selv har læst og elsket, og fortalte og anbefalede dem varmt.

Og så havde jeg en enkelt bog med, som jeg ikke selv havde læst: første bog i en familiekrønike i syv bind. Jeg ved, at hun ikke er meget for de meget lange serier, så jeg tænkte, at det måske var lidt et long shot.

Hvornår kommer næste bind i Jeffrey Archers familiesaga?

Der gik 2-3 dage fra mit besøg. Så spurgte hun til bind 2. En lille uge efter havde hun mere styr på, hvornår bind 3 udkom, end jeg havde.

I månederne op til bind 4 spurgte hun til den jævnligt. Hun skulle lige sikre sig, at udgivelsesdatoen holdt. Og det hele gentog sig, da bind 5.

Min mor læser meget. Men jeg har alligevel aldrig været ude for, at hun har vist den slags interesse for en bog – endsige så lang en bogserie. Så hvad ER det med den her krønike – for ja, det er Jeffrey Archers Clifton-krønike, det drejer sig om – der i dén grad har fanget hende? Det har jeg sat mig for at finde ud af.

Heldigvis har jeg fundet et effektivt middel til at sikre hendes medvirken …

Jeffrey Archer, Pas på hvad du ønsker dig
Sms fra Gyrith til Karen. Foto: Gyrith Ravn

Mor, hvad er det ved Jeffrey Archer, der i den grad har fanget dig? Du er jo helt besat af den her bogserie!

Man bliver bidt af, hvordan de to familier, bøgerne handler om, klarer sig. Og bøgerne er godt skrevet, meget læsevenlige med forholdsvis korte kapitler.

Og så gør han jo noget genialt, den forfatter: han slutter bøgerne et sted, hvor man absolut ikke KAN slutte!! Hvad sker der nu, hvordan klarer de det …

Han har fundet en måde at holde os læsere fast. Vi må bare læse næste bind også, og næste, og næste …

Og det smitter! Svigerinden blev gjort opmærksom på 1. bind. Det tog ikke lang tid før hun spurgte, hvornår 4. bind udkom …

Men syv bind! Så lange serier plejer du ikke at orke. Holder den kadencen?

Altså: Jeg kan godt lide at læse slægtsromaner, og da jeg fik første bind vidste jeg ikke, at der ville komme SÅ mange efterfølgere. SÅ mange er jeg normalt ikke tilhænger af – men det har faktisk ændret sig med denne her serie. Og jeg må sige, at indtil videre holder de kadencen.

Hvad er det for en slags historie – hvad minder den om?

Det er svært at sige, men det er vel noget i retning af Downton Abbey eller Matador. Bøgerne følger en arbejderfamilie og en adelsfamilie, som på helt tilfældig vis kommer tæt på hinanden, på godt og ondt, med konflikter mellem nogen af medlemmerne og velvilje mellem andre. Rigtig godt og medrivende koncept, kan du nok fornemme på læseiveren!

Er det de samme karakterer, man følger? Og er de virkelig så spændende at de kan bære en serie på syv bind?

Ja, det er de samme to familier, man følger – igennem flere generationer. Der er mange personer at holde styr på, men der er et par “stamtræer” i hver bog, så man kan checke, hvis man skulle være i tvivl om hvem, der er hvem. Og så er bøgerne skrevet på den måde, at man følger hver familie i forskellige afsnit, men stadig samtidigt, så man hele tiden er ‘med’ tidsmæssigt hos begge familier. Det gør det hele meget overskueligt.

Og altså: Tiden må vise, om interessen holder helt til bind 7. Men indtil videre er jeg stadig i dén grad med – og glæder mig til at læse videre!Lyst til at læse mere?

Afpresningsinterview med en Jeffrey Archer-kernelæser

Hvor der er vilje er den første bog i Jeffrey Archers bestsellerserie Clifton-krøniken.

Harry Clifton vokser op i den fattige del af Bristol, som barn af en falden soldat og en mor, der slider for at skaffe mad på bordet til sin familie.

Harrys skæbne er klar: Ligesom sin far og sin onkel skal han arbejde på havnen. Men Harry viser sig at have et skjult talent, som skaffer ham et stipendium på en eksklusiv drengeskole og åbner dørene for et andet liv.

Samtidig går det langsomt op for Harry, at hele hans liv er bygget på en løgn. For måske er han ikke søn af Docker Arthur Clifton, som han troede, men i stedet den uægte søn af arvingen til det succesfulde Barrington Shipping Line.

Clifton-krøniken er en storslået saga om kærlighed, tab, svigt og ambitioner.

Du kan købe Hvor der er vilje online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.