Fiktion Indefra

Jeffrey Archer: Afpresningsinterview med en kernelæser

Jeffrey Archer, Pas på hvad du ønsker dig, Clifton-krøniken, Hvor der er vilje

Min mor læser Jeffrey Archer med en hastighed, der imponerer mig. Men hvad er det ved Archers episke slægtsroman, der i den grad har fanget hende?

For nogle måneder siden måtte min mor, Karen Ravn, holde sengen en rum tid – og som alle ved, så er det eneste, der rigtig virker i den situation: en god bog.

Jeg fandt et lille udvalg af gode bøger frem, som jeg selv har læst og elsket, og fortalte og anbefalede dem varmt.

Og så havde jeg en enkelt bog med, som jeg ikke selv havde læst: første bog i en familiekrønike i syv bind. Jeg ved, at hun ikke er meget for de meget lange serier, så jeg tænkte, at det måske var lidt et long shot.

Hvornår kommer næste bind i Jeffrey Archers familiesaga?

Der gik 2-3 dage fra mit besøg. Så spurgte hun til bind 2. En lille uge efter havde hun mere styr på, hvornår bind 3 udkom, end jeg havde.

I månederne op til bind 4 spurgte hun til den jævnligt. Hun skulle lige sikre sig, at udgivelsesdatoen holdt. Og det hele gentog sig, da bind 5.

Min mor læser meget. Men jeg har alligevel aldrig været ude for, at hun har vist den slags interesse for en bog – endsige så lang en bogserie. Så hvad ER det med den her krønike – for ja, det er Jeffrey Archers Clifton-krønike, det drejer sig om – der i dén grad har fanget hende? Det har jeg sat mig for at finde ud af.

Heldigvis har jeg fundet et effektivt middel til at sikre hendes medvirken…

Jeffrey Archer, Pas på hvad du ønsker dig
Sms fra Gyrith til Karen. Foto: Gyrith Ravn

Mor, hvad er det ved Jeffrey Archer, der i den grad har fanget dig? Du er jo helt besat af den her bogserie!

Man bliver bidt af, hvordan de to familier, bøgerne handler om, klarer sig. Og bøgerne er godt skrevet, meget læsevenlige med forholdsvis korte kapitler.

Og så gør han jo noget genialt, den forfatter: han slutter bøgerne et sted, hvor man absolut ikke KAN slutte!! Hvad sker der nu, hvordan klarer de det…

Han har fundet en måde at holde os læsere fast. Vi må bare læse næste bind også, og næste, og næste…

Og det smitter! Svigerinden blev gjort opmærksom på 1. bind. Det tog ikke lang tid før hun spurgte, hvornår 4. bind udkom….

Men syv bind! Så lange serier plejer du ikke at orke. Holder den kadencen?

Altså: Jeg kan godt lide at læse slægtsromaner, og da jeg fik første bind vidste jeg ikke, at der ville komme SÅ mange efterfølgere. SÅ mange er jeg normalt ikke tilhænger af – men det har faktisk ændret sig med denne her serie. Og jeg må sige, at indtil videre holder de kadencen.

Hvad er det for en slags historie – hvad minder den om?

Det er svært at sige, men det er vel noget i retning af Downton Abbey eller Matador. Bøgerne følger en arbejderfamilie og en adelsfamilie, som på helt tilfældig vis kommer tæt på hinanden, på godt og ondt, med konflikter mellem nogen af medlemmerne og velvilje mellem andre. Rigtig godt og medrivende koncept, kan du nok fornemme på læseiveren!

Er det de samme karakterer, man følger? Og er de virkelig så spændende at de kan bære en serie på syv bind?

Ja, det er de samme to familier, man følger – igennem flere generationer. Der er mange personer at holde styr på, men der er et par ‘stamtræer’ i hver bog, så man kan checke, hvis man skulle være i tvivl om hvem, der er hvem. Og så er bøgerne skrevet på den måde, at man følger hver familie i forskellige afsnit, men stadig samtidigt, så man hele tiden er ‘med’ tidsmæssigt hos begge familier. Det gør det hele meget overskueligt.

Og altså: tiden må vise, om interessen holder helt til bind 7. Men indtil videre er jeg stadig i dén grad med – og glæder mig til at læse videre!


Jeffrey Archers Clifton-krønike består af syv bind. Samtlige syv bind er udkommet på dansk.

Læs mere om Jeffrey Archers episke slægtsroman 

Du kan købe alle bøgerne i Clifton-krøniken online her eller hos din boghandler.