Klassikere Pia Søltoft

Vil du læse Søren Kierkegaard? Her er de to værker, du skal starte med ifølge Kierkegaard-forsker Pia Søltoft

Vil du læse Søren Kierkegaard? Her er de to værker, du skal starte med ifølge Kierkegaard-forsker Pia Søltoft

Søren Kierkegaards samlede værker fylder en god meter i reolen og kan virke overvældende af omfang, hvis man betragter de mange bogsider. Derudover er han kendt for at være vanskelig at læse, så selv forskere strides om den rigtige måde at forstå den store danske filosof på.


Så hvor skal man begynde, hvis man gerne vil stifte bekendtskab med Kierkegaard? Pia Søltoft, der er præst og har brugt store dele af sit liv på at forske i, skrive og tale om Kierkegaard, guider her til to værker, man kan begynde med, hvis man selv vil give sig i kast med Søren Kierkegaard.

Vil du læse Søren Kierkegaard? Her er de to værker, du skal starte med ifølge Kierkegaard-forsker Pia Søltoft
Pia Søltoft, foto: Huset Mydtskov


Kritisk og komisk

Jeg synes, man skal begynde med Enten-Eller fra 1843, der er Kierkegaards første pseudonyme værk. Det er en stor bog i to bind, hvor første del er æstetikerens optegnelser, anden del etikerens breve. Jeg synes, man skal indlede sin læsning med den tekst, der hedder “Diapsalmata”, som står i første del af Enten-Eller og er en række småudsagn om livet, der er både kritiske og komiske og let tilgængelige.

Så skal man gå videre i samme bind med teksten “Vexel-Driften”, som er morsom, men også har alvorlige undertoner og sagtens kan læses som en ironisk hentydning til vores egen travle tid.

Læs langsomt, læs højt

Og så skal man selvfølgelig læse en af talerne i Kjerlighedens Gjerninger, der er fra 1847. Bogen består af 18 taler, der skal læses langsomt, og det kan også hjælpe, at man læser dem højt for sig selv.

Jeg synes, man skal begynde med den første tale “Kjerlighedens skjulte Liv og dets Kendelighed paa Frugterne”. Her beskriver Kierkegaard, hvordan kærligheden udgør en grundlæggende trang i ethvert menneske men også, hvordan vi som oftest narrer os selv for kærlighed ved at opstille en række kriterier, som er selvopfundne og som vi vil have, at dem vi elsker, skal  honorere. Vi laver med andre ord et kærlighedsregnskab i stedet for at give os hen og tro på kærligheden.

Det smukkeste dansk

Kierkegaard skrev det smukkeste dansk og selv om han til tider er svær, har vi danskere netop det fortrin, at vi faktisk uden problemer kan læse ham på originalsproget og ikke behøver at ty til oversættelser eller lære os et fremmedsprog, som mange udlændinge gør, for at kunne læse Kierkegaard. Hans værker er umiddelbart tilgængelige for os og det ville da være synd, at snyde sig selv for den oplevelse det er, at lade sig inspirere og danne af en af vor tids største tænkere!

Både Enten-Eller og Kjerlighedens Gjerninger er i øvrigt udgivne som selvstændige paperback-udgaver og kan fås i enhver boghandel, så der er ingen grund til at holde sig tilbage!


Er du nysgerrig på at læse mere om Søren Kierkegaard?

Hvis man vil læse mere Kierkegaard og gerne vil have Pia Søltoft med som formidler, så er der flere muligheder. Hun har skrevet fem bøger, der alle er læsninger og fortolkninger af den store danske filosof set fra forskellige perspektiver.

Find en komplet liste over hendes bøger her: Bliv klogere på den verdenskendte filosof med Pia Søltoft.


Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.