Biografier

John Faxe. Manden, der skrev dansk fodboldhistorie med et kraftfuldt højrebensskud

John Faxe. Manden, der skrev dansk fodboldhistorie med et kraftfuldt højrebensskud

EM-helten fra 92’ John Faxe Jensen fortæller for første gang historien om sin karriere. Faxe er fyldt med anekdoter fra Brøndby, Arsenal og det danske fodboldlandshold. Og så afslører John Faxe en EM-hemmelighed, han har holdt på gennem 30 år.

John Faxe Jensen bragede ind i dansk fodboldhistorie med et kraftfuldt højrebensskud til 1-0 mod Tyskland i EM-finalen i 1992. Men hans karriere bød på meget mere end det, og hans selvbiografi er fortællingen om mere end 30 år i professionel fodbold.

Ligesom på fodboldbanen skåner John Faxe Jensen ikke sig selv, men giver et ærligt indblik i både de opture og skuffelser, der har været undervejs i karrieren.

En lussing fra Adams

For kedeligt har det aldrig været. Tværtimod tager han læseren med tilbage til en tid, hvor fodbold var farverigt, hårdtslående og fyldt med skøre personligheder. Som anfører og klublegende Tony Adams, der havde spillet over 300 kampe for Arsenal, da han gave John Faxe en syngende lussing i minutterne op til hans debutkamp for Arsenal:

”Han bankede tre gange på klublogoet med kanonen på højre bryst. Så kiggede han for første gang rigtigt på mig og tog fat i kraven på min trøje.

LÆS OGSÅ: Til dig der elsker sport. 16 gode bøger om alt fra fodbold til Formel 1

Come on, JJ,” sagde han. Og så stangede han mig en ordentlig lussing med højre hånd. Jeg var fuldstændig overrumplet. Det var ikke bare et venligt tjat på kinden, men en vaskeægte lussing, der sved og efterlod et gedigent rødt mærke.”

Lussingen fik John Faxe til at fokusere på andet end sine nerver, og Tony Adams viste sig at være en fantastisk fyr, der gav den alt, hvad han kunne for både holdet og sine medspillere. At Tony Adams så fortsatte med at give den fuld skrue på pubben – og senere måtte i behandling for sit alkoholmisbrug – er bagsiden af en af de mange medaljer, John Faxe fortæller ærligt og åbent om i bogen.

Knopperne først og vaseline på øjenbrynene

Selvom John Faxe allerede havde været omkring Bundesligaen som spiller for HSV, hvor hård styrketræning og kolde bade var en fast del af træningen, var de store bøtter med vaseline på sidelinjen i Premier League alligevel noget, han ikke havde oplevet før. Det var jo ikke boksning, han havde tegnet kontrakt på. Eller?

”I Danmark var jeg vant til vandflasker på sidelinjen, men her blev de suppleret med vaseline. Det brugte vi til at smøre på øjenbrynene, ligesom boksere gør, for at undgå flækkede øjenbryn, når duellerne blev lidt for vilde inde på banen.”

LÆS OGSÅ: John ‘Faxe’ Jensen fortæller humoristisk om Tonys lussing og Vinnies underbukser. Tyvstart din læsning af Faxe her

Han lærte også af Arsenals daværende manager George Graham, hvordan du tackler med strakt ben, så du rammer modstanderens skinneben – og dermed sparer dit eget.

”Han havde bemærket, at jeg forsøgte at tackle bolden rent med indersiden. Men han ville have mig til at knalde ind i folk med sålen og dermed med knopperne.”

faxe, john faxe, faxe bog
“Lige efter scoringen anede jeg ikke, hvor jeg skulle gøre af mig selv. Heldigvis blev jeg hurtigt overfaldet af mine holdkammerater.” John Faxe Jensen jubler sammen med Torben Piechnik til EM-finalen i 1992.

30 minutter mod England, 30 minutter mod Sverige og 30 minutter mod Frankrig

Tilbage i 92’ blev det danske landshold i medierne hovedsageligt solgt ind som feriegæster, der holdt en kort pause fra badeferien. Og som Faxe afslører i bogen, var de selv med til at cementere myten i medierne:

”Jeg er med på, at vi gjorde vores til at skrue forventnin­gerne ned ved at joke om, at vi nok ikke var helt så klar som de andre. Jeg skulle have været på ferie på Bornholm, Richard klagede over, at han skulle have brugt sommeren på at sætte køkken op, Brian Laudrup erklærede grinende, at det ikke kun var kondivand, han havde drukket i sin ferie, der allerede var i gang.”

LÆS OGSÅ: 30 år efter EM-triumfen: I bogen Faxe fortæller John ‘Faxe’ Jensen for første gang hele sin egen historie

“Schmeichel talte om halvtykke feriedrenge – og Flemming Povlsen cementerede feriestemningen med sit berømte citat om, at vi nok skulle holde til 90 minutter. 30 minutter mod England, 30 minutter mod Sverige og 30 minutter mod Frankrig. Men sandheden er selvfølgelig, at vi tog opgaven ekstremt seriøst.”

Internt i truppen vidste alle godt, at det ikke var den fulde sandhed. De var tændte og stadig i topform efter kun få ugers pause. Så da den kaotiske start først var overstået – og forventningerne skruet helt i bund – gav de den alt, hvad de kunne. Betød det, at de inderst inde troede på, at de kunne rejse til Sverige og spille med om noget som helst?

LÆS OGSÅ: Nye bøger på vej: Se vores liste med kommende bøger

”Helt ærligt: Selvføl­gelig ikke. Ikke i starten i hvert fald, og de mange vittigheder var mest af alt en facade, der skulle tage det værste forvent­ningspres af vores skuldre. Vi var helt sikkert bange for at rejse over og blamere os selv fuldstændigt, og vi forventede, at det ville hedde tre kampe og så hjem over sundet. Men faktisk var der én, der troede på os: Richard Møller Nielsen,” som han skriver i bogen.

Hemmeligheden om de gyldne støvler

Bogen giver blandt andet svaret på, hvad ”den fingernemme skomager fra Glostrup” gjorde ved den støvle, der sad på Faxes fod, da han scorede det historiske finalemål. En hemmelighed, Faxe ikke har villet afsløre … før nu.

LÆS OGSÅ: Vild med fodbold? De bedste fodboldbøger til hele familien

Bogen er skrevet i samarbejde med Ole Sønnichsen og rigt illustreret med både billeder og citater fra spillere, der har spillet med John Faxe Jensen gennem tiden. For som hans gode ven Peter Schmeichel siger i forordet:

”Han er, på sin helt egen måde, manden i centrum af alle selskaber.”


Faxe – Den ramte jeg sgu lige i røven

John Faxe. Manden, der skrev dansk fodboldhistorie med et kraftfuldt højrebensskud

Faxe – Den ramte jeg sgu lige i røven … er en fortælling om John “Faxe” Jensen, der bragede sig ind i dansk fodboldhistorie med et kraftfuldt højrebensskud til 1-0 mod Tyskland i EM-finalen i 1992. 

Men hans karriere bød på meget, meget mere end det. 30 år i professionel fodbold, ni danske mesterskaber med Brøndby IF, Årets Spiller i Danmark i 1987 og meget, meget mere er en del af Faxes vilde historie.

Bogen er rigt illustreret med forord af Peter Schmeichel, interviews med bl.a. Michael Laudrup og Steve Bould – og en helt særlig hilsen fra forsvarslegenden Tony Adams.

Du kan købe Faxe online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.