De 10 mest hypede bøger i 2018

Vi har samlet en liste over nogle af de bøger, der har været omgivet af allermest hype i 2018.


Michelle Obama: Min historie

HypeMichelle Obama er en af vor tids mest ikoniske og spændende kvinder. Og hendes biografi har ubetinget være den mest hypede i 2018.

Som USA‘s førstedame – og den første afroamerikanske af slagsen – var hun med til at skabe det mest imødekommende og rummelige Hvide Hus i historien, samtidig med at hun etablerede sig som en stærk fortaler for kvinder og piger i USA og rundt omkring i verden.

Hun har været med til på afgørende vis at ændre den måde, familier stræber efter et sundere og mere aktivt liv, og hun stod ved sin mands side, da han førte Amerika gennem nogle af de mest dramatiske øjeblikke. Undervejs viste hun os et par dansetrin, sejrede i Carpool Karaoke og opdragede to døtre med begge ben på jorden på trods af en ubarmhjertig mediebevågenhed.

Find Min historie her.

LÆS OGSÅ: Da Michelle mødte Barack. Eksklusivt uddrag fra Min historie af Michelle Obama


Yuval Noah Harari: 21 ting du bør vide om det 21. århundrede

De 10 mest hypede bøger i 2018

Historiker og forfatter Yuval Noah Harari har opnået kultstatus efter udgivelsen af sine to første bøger Sapiens og Homo deus. Der var derfor masser af hype omkring denne hans tredje bog, der som de foregående dykker ned i menneskets makrohistorie.

Yuval Noah Harari udforsker i denne nervepirrende bog 21 aktuelle emner. Han undersøger, hvordan man som kollektiv og som individ kan forstå og håndtere nutidens konstante og forvirrende forandringer.

Hvordan kan vi beskytte os mod atomkrig, naturkatastrofer og ny teknologi? Hvad kan vi gøre ved fake news-epidemien eller terrortruslen? Hvad bør vi lære vores børn? Er vi overhovedet stadig i stand til at forstå den verden, vi har skabt?

21 ting du bør vide om det 21. århundrede er en udforskning af, hvad det betyder at være menneske i en forvirrende tidsalder.

Find 21 ting du bør vide om det 21. århundrede her.

LÆS OGSÅ: Sapiens-forfatter udforsker nutiden i 21 ting du bør vide om det 21. århundrede


Knud Romer: Kort over paradis

HypeDet er 12 år siden, Knud Romer udkom med sin prisbelønnede romandebut Den som blinker er bange for døden. Den selvstændige efterfølger Kort over paradis har altså været længe ventet og enormt hypet – men er også blevet tilsvarende rost og anerkendt.

Kort over paradis tager os ind det totale illusionsbrud fra barndomslandet på Falster til 90’ernes glittede reklameverden med hurtige penge og kokain. Vi møder bandeordenes mester, det parisiske kloaksystem, hemmelige biblioteker – og Knuds magiske, amerikanske ven, der vokser op på fronten af den kolde krig i Mellemøsten som søn af en CIA spion. Ingen når hjem.

12 år efter den prisbelønnede debut er Knud Romer tilbage med en omvendt dannelsesroman, og Kort over Paradis viser vejen til helvedet.

Find Kort over paradis her.

LÆS OGSÅ: Knud Romer: Man skriver en god bog ved at redigere en dårlig


Daniel Kehlmann: Tyll

De 10 mest hypede bøger i 2018Tyske Daniel Kehlmann er blandt de mest respekterede og roste forfattere i Europa lige nu. Han er kendt for sine intelligente bøger, der sprudler af humor og indsigt. I år udkom Tyll, der også fik mange anmelderroser.

Den omvandrende skuespiller, entertainer og provokatør Tyll Ulenspiegel blev født i starten af 1600-tallet.

Tylls far, der er møller, er også tryllekunstner og opfinder og i særlig grad en mand, der vækker de lokale gejsteliges vrede. Tyll bliver nødt til at flygte og får følgeskab af Nele, bagerens datter.

På sin rejse gennem et land, der er smadret af Trediveårskrigen, møder han både almindelige mennesker og store ånder. De farverige historier om de meget forskellige karakterer gør romanen til en tryllebindende fortælling om Trediveårskrigen.

Find Tyll her.

LÆS OGSÅ: “Enhver kunstner bør være en slags Tyll – robust, modig og en lille smule ond”


Hans Rosling, Anna Rosling Rönnlund og Ola Rosling: Factfulness

HypeFactfulness er en af årets mest hypede bøger. Hypen blev ikke mindre, da Bill Gates udtalte, at Factfulness er en uundværlig vejledning i at kunne tænke klart om verden, og i samme ombæring udlovede alle amerikanske collegedimittender et eksemplar.

Factfulness handler om verden, og hvordan vi kan blive bedre til at forstå den, som den virkelig er.

Når man stiller folk simple spørgsmål om globale tendenser, giver de altid de forkerte svar. Hvor mange piger går for eksempel i skole? Hvor stor vil Jordens befolkning være i 2050? Og lever størstedelen i rige eller fattige lande?

I Factfulness viser Hans Rosling sammen med Ola Rosling og Anna Rosling Rönnlund, hvorfor misforståelserne sker.

De beskriver 10 fundamentale menneskelige instinkter, som konsekvent forhindrer os i at have et faktabaseret verdenssyn.

Find Factfulness her.

LÆS OGSÅ: Factfulness: Verden er meget bedre, end du går og tror
LÆS OGSÅ: Factfulness: bekæmpelse af sortsyn og ødelæggende uvidenhed


Jeffrey Archer: Pas på hvad du ønsker dig og Mægtigere end sværdet

De 10 mest hypede bøger i 2018Jeffrey Archers Clifton-krønike har taget verden med storm, og mange læsere har svært ved at vente på nyt i serien.

I 2018 udkom hele to romaner på dansk, nemlig Pas på hvad du ønsker dig og senest Mægtigere end sværdet, der er henholdsvis fjerde og femte bog i serien, der bliver på i alt syv bøger.

Pas på hvad du ønsker dig:
Harry Clifton og hans hustru Emma styrter til hospitalet, hvor deres søn Sebastian er blevet indlagt efter en alvorlig bilulykke. Imens finder et snedigt udtænkt magtspil sted i Barrington Shipping Company.

Mægtigere end sværdet:
Da en IRA-bombe eksploderer om bord på skibet MV Buckingham på dens jomfrurejse over Atlanten, omkommer størstedelen af passagererne. Harrys kone, Emma, der er bestyrelsesmedlem i Barrington Shipping, er stærkt optaget af konsekvensene af MV Buckinghams forlis, og det skaber uro i bestyrelsen. Hun har nemlig ikke kun venner.

Find Jeffrey Archers bøger her.

LÆS OGSÅ: Læs i Jeffrey Archers storslåede slægtsroman Hvor der er vilje


Mich Vraa: Faith

De 10 mest hypede bøger i 2018Faith er det tredje og afsluttende bind i Mich Vraas triologi om Danskvestindien, en længe ventet bog, hvis modtagelse levede op til hypen omkring den.

I marts 1917 overdrages De Vestindiske Øer til USA. Faith Netlock, en ung fotograf i Charlotte Amalie, overværer ceremonien med blandede følelser.

Hun har aldrig følt sig som dansker, og hun ved, at hun aldrig vil blive amerikaner. Men magtskiftet får voldsomme konsekvenser for den unge kvinde, der er arving til Solitude-plantagen.

Faith er beretningen om hvordan Danmark vandt og efter 250 år atter mistede sin koloni i Vestindien. Men romanen er først og fremmest en handlingsmættet og intens fortælling om en stærk kvinde i et helt særligt øjeblik i historien.

Find Faith her.

LÆS OGSÅ: Mich Vraa om Faith: Gamle fotos lader mig rejse i tiden tilbage til Dansk Vestindien


Colleen Hoover: Uden håb og Altid håb

De 10 mest hypede bøger i 2018Colleen Hoover har en stor læserskare, der har ventet spændt på nyt fra hendes hånd. Og i oktober 2018 blev ventetiden forløst med miniserien Uden håb og Altid håb.

Uden håb:
Dean Holder både skræmmer og fascinerer Sky, der ikke helt ved, hvad hun skal føle for den dragende fyr med det blakkede ry. Der er noget ved ham, der får Sky til at tænke på sin egen meget smertelige fortid, som hun ellers har kæmpet hårdt for at lægge bag sig. Men det viser sig, at den mystiske Holder har haft hemmeligheder for hende, og da de bliver afsløret, påvirker det Sky i en sådan grad, at hun er forandret for altid.

Altid håb:
Mens Sky i Uden håb prøver at forstå de hemmeligheder, minder og modsatrettede følelser, Holder vækker i hende, får man i Altid håb et indblik i Holders følelsesliv og alt det, han er formet af. For det viser sig, at han er traumatiseret af et minde om en lille pige, og at han hele sit liv har forsøgt at frigøre sig fra en overvældende skyldfølelse. Han havde dog aldrig forudset, hvor hårdt det ville være endelig at møde den pige igen og finde den ro, han så desperat ønsker.

Find Uden håb og Altid håb på fx Saxo.com.

LÆS OGSÅ: Derfor SKAL du bare læse Uden håb og Altid håb af Colleen Hoover


Rupi Kaur: Solen og hendes blomster

De 10 mest hypede bøger i 2018Indisk/canadiske Rupi Kaurs digte har ramt læsere i hjertekulen verden over. Hun er blevet et kæmpe instagramfænomen, og denne hendes anden udgivelse har været omgivet af massiv hype på de sociale medier.

Debuten mælk og honning tog verden med storm og  ligger stadig på New York Times bestsellerliste to år efter udgivelsen. Solen og hendes blomster handler om sorg, om at føle sig fortabt, om at genfinde styrken, om at ære sine rødder, om kærlighed. Den er delt op i fem kapitler (visne, falde, slå rødder, vokse, blomstre) og er illustreret af Rupi Kaur selv.

Find solen og hendes blomster her.

LÆS OGSÅ: Rupi Kaur skriver digte, der får verden til at lytte


Merete Pryds Helle: Vi kunne alt

De 10 mest hypede bøger i 2018Merete Pryds Helle fik sit store og fortjente gennembrud med Folkets skønhed i 2016. I år vendte hun stærkt tilbage med den selvstændige efterfølger Vi kunne alt.

Solsorten fløjter sorgløst højt på himlen over Værløses villavejskvarterer i de tidlige 70ere. Inde i husene bag ligusterhækkene er stemningen mere trykket. Det er den i hvert fald hjemme hos Merle.

Moren er hårdt plaget af en galopperende sygdom, og af og til slår farens tålmodighed ikke til, så er han pludselig forsvundet – enten ned i flasken eller af sted på valsen.

Merles storesøster har sit at slås med, og Merle står helt alene med problemer, hun ikke er gammel nok til at løse i sine tidlige teenageår.

Solsorten letter fra tagryggen, men Merle får aldrig lov at folde sine vinger ud; den første forelskelse omgærdes af skyld og skam, venner bliver til fjender og de voksne magter ikke at være voksne.

Romanen tegner et tidsbillede af den sorgmuntre optimisme, der prægede de tidlige 70ere og minder om, at selvom man har fået råd til både parcelhus og familiebil, er det ikke sikkert, man kan alt.

Find Vi kunne alt her.

LÆS OGSÅ: Merete Pryds Helle er tilbage – Læs første kapitel af Vi kunne alt