Inspirationslister og guides Fiktion

10 stærke fortællinger du skal læse

10 stærke fortællinger du skal læse

Leder du efter en roman, der vil gribe dig om hjertet og holde dig fanget i timevis? En roman, hvor du savner hovedpersonen efter sidste side er vendt? Så kan vi anbefale disse 10 stærke fortællinger.

Se de stærke fortællinger her

Thomas Korsgaard: Man skulle nok have været der

Thomas Korsgaards anmelderroste bøger om Tue byder på en stærk fortælling om en drengs opvækst i en familie i underskud. Trilogien startede med Hvis der skulle komme et menneske forbi og fortsatte med En dag vil vi grine af det. Den fuldendes nu med sidste bind Man skulle nok have været der.

Thomas Korsgaard, Man skulle nok have været der, En dag vil vi grine af det, Hvis der kommer et menneske forbi, bøger af Thomas Korsgaard

Vinder af De Gyldne Laurbær.

Tue bor ikke længere hjemme – ja, faktisk bor han slet ingen steder, da han er blevet smidt ud af sin lejlighed på Frederiksberg.

Nu aner han ikke, hvor han skal tage, for han kan i hvert fald ikke tage hjem til Skive og sin voldelige far. I stedet flakker han rundt på gaden, indtil han en dag møder pigen Victoria, som lever et ganske andet liv end han selv.

Man skulle nok have været der er tredje bog om Tue, som vi mødte første gang i Hvis der skulle komme et menneske forbi. En rammende fortælling om at stå udenfor fællesskabet og drømme om at finde hjem.

Du kan købe Man skulle nok have været der online, fx hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Tara Westover: Oplyst

Det er en grund til at Oplyst bliver ved med at være en læserfavorit og at den har modtaget en stjerneregn af fænomenale anmeldelser. I Oplyst fortæller Tara Westover om sin helt unikke barndom. Det er en fortælling om at være mønsterbryder og om at finde sin egen plads i verden.

Oplyst

Tara Westover havde en anderledes barndom end de fleste. Som den yngste i en børneflok på syv voksede hun op i Idahos bjerge med forældre, der var stærkt troende mormoner og nærede stor mistillid til al form for offentlig indblanding.

Men Tara satte aldrig spørgsmålstegn ved sit liv. Ikke før en af hendes brødre brød ud fra den tætsammenvævede familie og kom på college, hvorefter Tara besluttede sig at gå samme vej. Hun var 17 år, da hun første gang modtog undervisning. I dag har hun en ph.d. i historie fra University of Cambridge og har ingen kontakt til sine forældre.

Tara Westovers gribende erindringsroman Oplyst er en øjenåbnende roman, som er blevet anbefalet af både Barack Obama og Bill Gates.

Du kan købe Oplyst online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Kate Elizabeth Russell: Min mørke Vanessa

Den samfundsaktuelle roman Min mørke Vanessa byder på et forfriskende indspark i #metoo debatten. Det er en særdeles tankevækkende læseoplevelse, som bliver hos læseren længe efter sidste side er vendt.

Min mørke Vanessa

Som blot 15-årig indleder Vanessa Wye et forhold til læreren Jacob Strane. Han er 42, men trods aldersforskellen er deres forhold baseret på kærlighed.

LÆS OGSÅ: Det 21. århundredes svar på Lolita. Smuglæs i Min mørke Vanessa

Da Jacob Strane sytten år senere bliver anklaget for overgreb af en tidligere elev, er Vanessa chokeret.

For hende er der nemlig ingen tvivl: Jacob Strane var hendes første, store kærlighed.

Men efterhånden som sagen ruller, bliver hun tvunget til at granske fortiden: Hvem forførte hvem? Hvor meget ville hun selv forholdet? Er hun også et offer?

Du kan købe Min mørke Vanessa online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Ane Riel: Harpiks

Ane Riels anmelderroste roman Harpiks fik tildelt den fornemme pris Glasnøglen som Nordens bedste spændingsroman. Det er en pris, man normalt associerer med krimier, selvom Harpiks faktisk ikke er en krimi. I stedet er det en roman, der portrætterer en anderledes familie og byder således på helt unik læseoplevelse. Ane Riel er romanaktuel igen til sommer med Urværk.
Steffen Jacobsen: Detox

Steffen Jacobsen er kendt for bedstsælgende højtoktane krimier. Men i denne indsigtsfulde, stærke og anmelderroste roman, dykker han ned i sindets mørke afkroge, der er et psykologisk portræt af en ung kvinde med eskalerende angst.

Detox, Steffen Jaobsen, skønlitteratur, dansk roman

En kraftfuld fortælling om en ung kvindes kamp mod angst.

Annes tilværelse er for nyligt blevet vendt på hovedet af hendes fars og søsters død. I et forsøg på at bearbejde sorgen forskanser hun sig i familiens sommerhus, men her overmandes hun af en voldsom, kvælende angst.

Efterhånden får Anne svært ved at skelne mellem virkelighed og paranoia, og hun finder samtidigt ud af, at der var meget, hun ikke vidste om sin far …

Steffen Jacobsen er mest kendt for sine krimier men begår sig også inden for romangenren, bl.a. med den historiske roman Da blev jeg Døden.

Du kan købe Detox af Steffen Jacobsen online, fx på Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel
Rakel Haslund-Gjerrild: Alle himlens fugle

Alle himlens fugle er en dystopisk roman. Det er den smukke fortælling om en ung kvinde, som har overlevet en katastrofe, men mistet den eneste, hun har kendt, og nu – uden nogen at tale med – også er ved at miste sit sprog.

Rakel Haslund-Gjerrild er desuden romanaktuel med den anmelderroste roman Adam i Paradis, som tager afsæt i kunst og kultureliten i København i begyndelsen af 1900-tallet.

Alle himlens fugle, dystopi, Rakel Haslund-Gjerrild

Skraldet flyder omkring husene, og gaderne er oversvømmet. En ukendt katastrofe har lagt landet øde, og fuglene på himlen er det eneste, der fylder en ung kvindes liv. Dem og den daglige overlevelse.

Hun er forladt og uden andre mennesker begynder ordene at forsvinde for hende. Og uden sprog bliver verden stadig sværere at fastholde.

I romanen Alle himlens fugle skriver Rakel Haslund-Gjerrild poetisk om ensomhed og længsel, om hav, vind og fugle.

Samtidig skriver hun om et af de værste skrækscenarier, man kan forestille sig: At være den eneste overlevende i en forladt verden.

Du kan købe Alle himlens fugle online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Walter Tevis: Dronninggambit

Queen’s Gambit tog verden med storm, da den udkom som miniserie på streamingtjenesten Netflix. Faktisk blev det den mest sete miniserie på Netflix overhovedet, og dermed en af de største successer på streamingtjenesten. Bogen bag serien, om et vidunderbarn, som kæmper med alkoholisme og afhængighed, udkom faktisk for første gang i 1983. Nu foreligger den fantastiske dannelsesroman, Dronningegambit igen.

Dronninggambit

Bogen bag den ultrapopulære Netflix-serie Queen’s Gambit!

Da otteårige Elizabeth Harmon bliver forældreløs anbringes hun på et børnehjem.

Hun er en intelligent, men stille pige, der holder sig for sig selv. Indtil hun en dag møder børnehjemmets pedel igang med et spil skak.

Med det samme bliver Beth fanget af spillet, hvor hun for første gang i sit liv, føler sig i fuldstændig kontrol.

Beths evner bringer hende hurtigt mod toppen af en mandsdomineret verden, men som succesen vokser, begynder hendes indre dæmoner at tage over.

Du kan købe Dronninggambit online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Jesper Bugge Kold og Mich Vraa: Pigen fra det store hvide skib

Jesper Bugge Kold og Mich Vraas historiske roman om Jutlandia, har været på toppen af bestsellerlisterne siden udgivelsen i januar. Historien byder på et gribende portræt af den danske sygeplejerske Molly, der med mange ar på sjælen, stiger ombord på skibet der sætter kurs mod Koreakrigens rædsler.

Mich Vraa, Jesper Bugge Kold, Pigen fra det store hvide skib, Jutlandia, Koreakrigen

Historisk bestsellerroman af Jesper Bugge Kold (Tiden før døden) og Mich Vraa (Trilogien om Dansk Vestindien).

Den 23. januar 1951 afsejler hospitalsskibet Jutlandia fra Langeliniekajen med kurs mod Korea. Om bord er den unge, idealistiske sygeplejerske Molly Dahl, som i kraft at sit arbejde på operationsgangen på Odense Sygehus under besættelsen har stiftet bekendtskab med døden på nært hold. Men befrielsen gav også Molly tunge, personlige oplevelser med i bagagen.

I Korea har elleveårige Yun mistet alt. Mens napalmflammerne æder alt, hvad hun har kendt, flygter hun mod syd, ind midt i slagmarkens ragnarok.

For både Molly og Yun er rejsen mod Sydkorea en mulighed for at starte forfra, at få et nyt og bedre liv. Men det skal vise sig at være en lang og uforudsigelig rejse. 

Du kan købe Pigen fra det store hvide skib online, fx på Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Nicholas Evans: Hestehviskeren

Der er sikkert en del, der vil nikke genkendende til titlen, og ja det er bogen bag storfilmen Hestehviskeren. Bogen, der er skrevet af den amerikanske forfatter Nicholas Evans, har udviklet sig til at blive en elsket nyklassiker med over 20 millioner solgte eksemplarer. Nu foreligger den skønne roman igen i paperback og som e-bog.

10 stærke fortællinger du skal læse

Gå ikke glip af denne vidunderlige ny-klassiker, som nu forefindes i en ny, dejlig paperback-udgivelse

Efter en alvorlig rideulykke, der mærker både datter og hest, begiver Annie Graves sig på en rejse tværs over USA for at opsøge hestehviskeren Tom Booker.

Det bliver et møde, der ændrer alt. I Rocky Mountains storslåede natur får Annie et nyt blik på kærligheden.

Kærligheden til datteren, som hun har svigtet i sit karriereræs. Men også den store, besættende kærlighed til et andet menneske.

Du kan købe Hestehviskeren online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Alex Schulman: Overleverne

Svenske Alex Schulman har skrevet en vidunderlig og stærk international gennembrudsroman om tre brødre og en smertelig familiehistorie. I Overleverne dykker Schulman ned i barndommens minder – og ikke mindst: i spørgsmålet om, hvordan man som voksen tolker sine barndomsminder. Læs mere om bogen her.


Leder du efter flere stærke fortællinger som du kan læse? Læs også 5 anmelderroste romaner du ikke må gå glip af

stærke fortællinger

Jeg er hende, der sammenfatter inspirationslister her på Bog.dk. Brug for en anbefaling af en god bog? Tag et kig på et af de +100 boglister, som jeg har skruet sammen her på sitet!