Aktuelt Fagbøger

Pernille Oldgaard dumpede matematik, men har succes som finansiel rådgiver

Pernille Oldgaard Moneymum

Pernille Oldgaard mistede sin mor som 23-årig og dumpede i matematik på handelsskolen. Hun har brugt alt for mange penge som ung, men i dag har hun godt styr på hverdagsøkonomien og succes som finansiel rådgiver.


“Jeg betaler ikke 1600 kr. for et par bukser.” Det var det korte svar, Pernille Oldgaard fik af sin mor, da hun som 12-årig brændende ønskede sig et par Diesel-jeans. “Så tjener jeg dem selv!”, var Pernilles svar, og mange timers avisuddeling på byens længste rute blev omsat til de højtønskede jeans. Pernille Oldgaard lærte, at hvis man vil have noget, så bliver man nødt til at arbejde for det.

I dag er Pernille Oldgaard finansiel influencer og økonomisk mentor under navnet moneymum.dk. Pernille startede virksomheden Moneymum i 2020, hvor hun rådgiver privatpersoner om deres økonomi, og hun rådgiver også via instagramprofilen @moneymum.dk

Rester til aftensmad

Midlerne var begrænsede i opvæksten, hvor Pernille Oldgaard boede alene med sin mor i en lille treværelses lejlighed, og moren knoklede som kantineleder for at få råd til den privatskole, som det blev prioriteret, at Pernille gik på.

“Når jeg ser tilbage, er det tydeligt for mig, at det forløb var med til at forme mig. Jeg fandt ud af, at hvis jeg tjente mine egne penge, kunne jeg købe det, jeg ville,” siger Pernille Oldgaard, som altid har haft flere fritidsjobs ved siden af uddannelsen.

Aftensmaden var ofte rester, som Pernilles mor havde med hjem fra kantinen, og moren var meget sparsommelig. Hun brugte aldrig sit dankort til andet end at hæve kontanter til ugens forbrug og cyklede ofte for at spare på benzinforbruget. Klassekammeraterne på privatskolen havde andre vilkår.

“Jeg spejlede mig i min omgangskreds, som alle havde velhavende forældre. For mig, der boede alene med min mor, der først arbejdede i en kantine og siden blev langtidsledig, var det vigtigt at vise verden, at jeg kunne klare mig selv og få det samme som alle andre.”

Pernille Oldgaard flyttede på eget initiativ hjemmefra allerede som 17-årig, og hendes mor havde heldigvis lært hende at klare sig selv.

“Jeg har lært, at det ikke handler om de kort, du får på hånden. Det handler om, hvordan du spiller dem.”

Mistede mor som 23-årig

Pernille Oldgaard mistede sin mor, som døde af hudkræft efter et kort sygdomsforløb, da Pernille var 23. Hendes far boede 250 kilometer væk med sin nye familie. Pernille reagerede ved at eftertragte de materielle værdier – hun købte en dyr bil, festede løs i weekenderne og var meget ambitiøs på arbejdet i Nordea. Her gik hun efter at blive filialdirektør, hvilket hun blev fem dage før sin som 26-års fødselsdag.

“Jeg kunne ikke holde ud, hvis folk skulle have medlidenhed med mig og se på mig som en, det var synd for. Jeg ville vise, at jeg godt kunne klare mig selv,” siger Pernille, som i den periode følte sig alene og lidt fortabt og “havde brug for at polstre sig”.

“Jeg måtte ikke gå i stå. Jeg havde brug for, at folk kendte mig for noget andet, end at min mor var død.”

Pernille Oldgaard tjente godt som filialdirektør, cirka 55.000 kr. om måneden, og hun brugte flere penge på garderoben i den periode. Skulle hun til et vigtigt møde på jobbet, kunne hun finde på at købe en Ralph Lauren-skjorte, som kostede over 1000 kr. Bilen blev opdateret med en helt ny Audi.

“Man skulle kunne se, at det var mærkevarer. Forbrug blev en måde at stive mit selvværd af på,” siger Pernille.

Slut med statussymboler og karriereræs

Glæden ved den fine filialdirektør-titel varede dog ikke så længe. Efter et år blev Pernille degraderet i en omstrukturering. Det fik hende til at indse, at arbejdet og titlen ikke er det vigtigste. Det kan man hurtigt miste igen.

“Jeg lærte, at arbejde ikke er det vigtigste, for uanset hvor meget man gør, og hvor hurtigt man løber, kan man altid blive valgt fra. Og jeg lærte, at hvis jeg ikke har tid til mig selv og ikke har et liv ved siden af mit arbejde, så er det faktisk ikke alle pengene værd.”

Erkendelsen blev i sidste ende til virksomheden Moneymum, hvor Pernille Oldgaard rådgiver andre til en sund hverdagsøkonomi. Nu havde hun lært, at det ikke handlede om at blive rig og få råd til statussymboler. “En sund økonomi handler om at bruge de penge, du tjener, klogt, så du får mest muligt ud af dem og kan realisere de helt store drømme, du har.”

For Pernille ændrede drømmen sig, det var et mål at få succes som selvstændig, men en velfungerende familie var lige så vigtigt et mål, og i dag forsøger Pernille altid at lægge arbejdet fra sig, når hendes børn er hjemme.

LÆS OGSÅ: Har du styr på budgettet? Lær at lægge et realistisk og overskueligt budget med den nye bog Overblik af finansrådgiver Pernille Oldgaard

Sparede en million op

Det var slut med at tage dumme økonomiske valg for Pernille Oldgaard, der ikke længere havde behov for at stive selvtilliden af med mærketøj og dyre biler. I stedet satte Pernille et nyt mål; hun ville se, hvor meget hun kunne spare op i løbet af tre år. Sammen med manden Nicolai sparede hun en million op, og når man spørger hende, hvad der var sværest at give afkald på i den periode, er svaret: “Ikke noget!”

Pernille og hendes mand fandt ud af, at de ikke manglede noget, bortset fra rejserne, som blev sparet væk i de tre år. Det var især madbudgettet, Pernille Oldgaard og hendes mand fandt ud af, at de kunne spare mange penge på uden de store afsavn. De lavede madplaner og spiste rester fra dagen før i stedet for at købe takeaway, og de fandt ud af, at de alligevel ikke havde den store glæde ved at bruge mange penge på takeaway.

I dag køber Pernille Oldgaard aldrig mærketøj. Hun går efter tøj, der passer ind i basisgarderoben, men det skal være i så god kvalitet, at det kan holde længe. Makeupprodukter bliver kun skiftet ud med nyt, når produktet er brugt op. ALT bliver købt på tilbud, og Pernille har en god regel, der stopper impulskøb. Hun må ikke købe noget, før hun har tænkt over det i 48 timer.

Pernille Oldgaard har en svaghed for dansk design i indretningen, så hun kan godt finde på at spare op til lidt dyrere designmøbler, men kombinerer dem med budgetvenlige møbler.

Handler ikke om at være god i matematik

Det er vigtigt for Pernille Oldgaard at vise unge mennesker, som har svært ved matematik i skolen, at man sagtens kan blive god til økonomi og fx ende som finansiel rådgiver.

“Det er vigtigt, at de ser, at det at kunne knække koden med økonomi ikke handler om at være god til tal”, siger Pernille, som understreger, at man bare skal kunne de mest basale ting for at kunne få styr på økonomien, og at man jo altid kan bruge lommeregneren.

Det vigtige er at tracke sine udgifter og holde øje med, hvad man bruger penge på. Og så kan det gøre en stor forskel, at man allerede i de unge år bliver økonomisk bevidst. Det håber Pernille Oldgaard, at hendes bog Overblik – alt, du skal vide om hverdagsøkonomi kan hjælpe med.

“Det er den bog, jeg selv har savnet. Hvis jeg havde haft den viden, da jeg var yngre, havde jeg haft en endnu sundere økonomi i dag.”

Pernille Oldgaard håber, at hun kan lære sine egne børn at blive økonomisk ansvarlige og så økonomisk uafhængige, at de kan få den bedste start på livet og skabe en god økonomisk bund tidligt. Hun vil dog sørge for, at de ikke skal arbejde helt så meget og så tidligt, som hun selv gjorde, hvor hun havde tre jobs samtidig med skolen, hvilket gik ud over karaktererne.

“De skal arbejde, til de er 75, de behøver ikke starte, når de er 15.”

LÆS OGSÅ: Har du styr på din økonomi? Få 5 gode råd til hvordan du kan styrke din økonomi her.


Læs mere om bogen: Overblik – alt du skal vide om hverdagsøkonomi

Pernille Oldgaard dumpede matematik, men har succes som finansiel rådgiver

Alt, hvad du skal vide om hverdagsøkonomi – og det er ikke svært, alle kan lære det. Pernille Oldgaard, som er finansiel rådgiver, giver en hjælpende hånd til alle, der har det svært med deres økonomi. Dem, der synes, det er uoverskueligt at lægge et budget, som har svært ved at holde det, eller som zoner ud, når de tekniske begreber kommer på banen.

Som oftest handler en usund økonomi mere om følelser end om matematik og regneark. Mange undgår nemlig at tage stilling til økonomien, fordi de ikke orker at se deres egne vaner i øjnene. De vaner, som mange gange efterlader kontoen tom sidst på måneden. Men vaner kan ændres, og med Pernilles gode råd i baghovedet vil du snart kunne se forskellen på din bankkonto. 

Pernille fortæller også om de økonomiske valg, hun selv har truffet: de gode, de dumme og de virkelig sjove. Vi har nemlig alle truffet forkerte økonomiske valg, og det er der ingen grund til at skamme sig over. Men vi skal gerne lære af dem og træffe bedre valg næste gang. Det hjælper den her bog med.

Du kan købe Overblik online hos fx Bog&idé eller i din nærmeste boghandel