Blandede bøger Fagbøger

Har du styr på din økonomi? Få 5 gode råd til hvordan du kan styrke din økonomi her.

Har du styr på din økonomi? Få 5 gode råd til at styrke din økonomi fra førende eksperter her.

Det kan være svært at holde et overblik over økonomien, uanset hvor man er i livet. Vi har her samlet 5 gode råd, som kan hjælpe dig med at få overblik over hverdagsøkonomien, at komme i gang med at investere, og gøre det komplicerede overskueligt.

Der er mange følelser og bekymringer forbundet med økonomi og planlægningen heraf. Det kan være meget uoverskueligt at forholde sig til indkomst og forbrug, og endnu sværere at danne sig et overblik over, hvad pengene egentligt bliver brugt på i løbet af en måned. Det er med andre ord ikke mærkeligt, at økonomi ofte er forbundet med en mængde ængstelighed.

LÆS OGSÅ: Økonomi, opsparing og investering? Her er de bedste bøger med guides, råd og tips til penge

Heldigvis er der mange førende eksperter, der kan guide til hvordan man får en sund økonomi, uden det bliver et hovedbrud. Vi guider her med 5 gode råd til hvordan du kan styrke din økonomi, så du kan få et bedre forhold til finansering og budgettering. Der er nemlig frihed, motivation og successoplevelser at hente, når økonomi ikke bliver en slagmark. Se 5 gode råd, der kan få dig i gang her.
5 gode råd til at styrke din økonomi:

Pernille Oldgaard, der er finansiel rådgiver, står bag instagram-siden Moneymum.dk, der med over 60.000 følgere guider til at styrke hverdagsøkonomien og hvordan man får råd til sine drømme. I den nye bog Overblik gennemgår Oldgaard alle de snørklede kroge af økonomi og finansering, og demonstrerer med personlige fortællinger og en underholdende formidlende vinkel hvordan privatøkonomi slet ikke behøver være så skræmmende, som det kan fremstå. I stedet brydes mange af de ting, der kan være intimiderende – såsom skat, realkreditlån, huskøb, budgettering etc. – ned i overkommelige bidder.


Råd 1: Læg et budget – og læg dine vaner om

I Overblik fortæller Oldgaard om hvordan økonomisk sikkerhed ikke bare kræver en bevidsthed om økonomi, men også en omlægning af sine vaner.

For at skabe en sund økonomi, er det vigtigt, at man lægger et budget, der er komfortabelt og også giver plads til fremtiden. Derudover er budgettet også en god måde at få bugt med de vaner, man måske slet ikke er bevidst om man har. Et budget kræver ikke meget, men at gennemføre det kræver forpligtigelse.

LÆS OGSÅ: 15 bøger der gør dig klogere

Derfor er det vigtigt dit budget er justeret efter dit liv, indkomst, fremtidsdrømme osv. Et god budget skal være realistisk for at give pote.

Når dit budget er lagt, er det supervigtigt, at du husker at følge op på det og sikre dig, at det stemmer. Du kan lave nok så mange fine, gode budgetter, men hvis du ikke løbende holder øje med, om de passer, så kører økonomi-toget hurtigt af sporet igen.

Citat fra bogen

Oldgaard anbefaler bl.a. også en god tommelfingerregel, nemlig 48-timers reglen, der indebærer, at hvis man er ved at købe noget man er blevet draget af i et butiksvindue eller online, så giv det 48-timer for at du er helt sikker på, at det er noget du gerne vil investere i.

Der er mange måder at lægge budget, og mange apps og metoder der kan være en stor hjælp, når man vil lægge sin økonomi om. I Overblik kan du finde forskellige anbefalinger og metoder, så du kan finde den, der klæder dig og din hverdag bedst.


Råd 2: Bliv gode venner med din bank (og bankrådgiver)

Der kan være en hvis ængstelighed forbundet med mødet med banken. Det er ofte intimiderende at sætte sig ned med sin bankrådgiver og snakke f.eks. pensionsordning eller huslån. Oldgaard anerkender denne følelse og påpeger, at et ærligt og tillidsfuldt forhold til ens bank kan være med til at styrke ens økonomi.

Det er vigtigt at minde sig selv om, at en bankrådgiver ikke kun forsøger at sælge ydelser. Oldgaard har arbejdet 12 år i den finansielle sektor og påpeger, at en bankrådgiver er der også for at finde den bedste løsning til dig. Hvis man får opbygget en relation med ærlighed, så vil det også være lettere at forventningsafstemme og opbygge tillid.

Dit forhold til din bankrådgiver er en relation, og ligesom i andre både private og professionelle relationer er viden, dialog og forventningsafstemning vigtig for, at relationen bliver god.

Citat fra bogen

Det er også vigtigt at huske, at du selv har noget at forhandle med. F.eks. hvis du vil nedsænke dine renter, kan du forhandle med din bankrådgiver, hvis du sørger for at have noget at tilbyde til gengæld. Det kunne være at henvise andre kunder eller samler dine pensioner eller forsikringer hos bankens samarbejdspartner.

Smart, ikke? Hvis du går til din bank med en klar tone og en bevidsthed om, hvad du selv har af ønsker og planer for din økonomi, er det også nemmere for din bank at hjælpe dig – og herigennem kan du styrke din økonomi.


Råd 3: Opret en Fuck-You konto

Stifterne bag investeringsfællesskabet Female Invest har udgivet 2 bøger, der lærer dig at investere og komme i kontakt med de aspekter af økonomi, der kan virke intimiderende. Især investering kan virke utroligt uoverkommeligt og kompliceret, med med de to guide-bøger Girls just wanna have funds og Girls just wanna have impact funds bliver du indført i investeringens verden, uden at blive tabt på vejen.

De guider også til, hvordan du får overblik over i din økonomi, nemlig ved at investere i dig selv. Det er ikke en quick-fix process, men derimod en langvarig rejse, der skal vare hele livet. Og hvis der er bump på vejen, er det vigtigste, at rejse sig igen – og forblive fleksibel.

LÆS OGSÅ: Female Invest i opgør mod økonomisk ulighed i bogen Girls Just Wanna Have Funds

Et af de råd, der optræder i Girls just wanna have funds er oprettelsen af en Fuck-You konto. Fuck-You kontoen skal opbygges over tid, så du har 3-6 måneders faste udgifter dækket. Det betyder nemlig, at du har frihed til at træffe valg, uden din økonomi bliver en klods om benet.

Din Fuck-You­ konto er en opsparing, der giver dig ultimativ frihed. Hvis du er træt af dit job og vil sige op, hvis du vil forlade din partner eller gribe en spændende mulighed, giver din Fuck-You­ konto dig mulighed for at gøre det.

Citat fra bogen

I forlængelse af, at få styr på dit budget og på dit forhold til din bank, er det vigtigt at have en solid opsparing. En opsparing medfører nemlig at du kan investere i din fremtid, ikke kun i nutiden.


Råd 4: Kom i gang med at investere!

Det gennemgående budskab fra Female Invest er selvfølgeligt at komme i gang med at investere. Investering er en stor størrelse, men i Girls just wanna have funds fokuseres der på aktier, investeringsforeninger og ETF’er. Det er nemlig fordi, de kræver små beløb at komme i gang, de er hurtige og nemme at handle, og de kan give gode afkast i det lange løb.

LÆS OGSÅ: Nej-klubben: Et opgør med kvinders karrierehæmmende arbejde

I bogen får du en gennemgang af de forskellige investeringsmuligheder, og også hvordan du bedst vælger efter din økonomi og livssituation. Det kræver i første omgang en investering af tid, som er tid godt brugt. Det er nemlig på den lange bane med til at styrke din økonomi.

Alle kan lære at investere deres penge – hvis de starter med at investere deres tid.

Citat fra bogen

Female Invest har også 5 gode råd i bogen til hvordan man får de bedste investeringsoplevelser, og i sidste ende også de største økonomiske gevinster. De fem råd er som følger:

  • Køb og behold – Hav en lang tidshorisont og sørg for at væbne dig med tålmodighed.
  • Invester drypvist – Husk du ikke behøver investere alt på en gang, da aktiemarkedet ændrer sig fra dag til dag.
  • Spredning er redning – Invester i forskellige aktier og spred det ud, så du har en diversificeret portefølje på over 10 aktier.
  • Lav dit hjemmearbejde – Du behøver ikke være ekspert, men sørg for at have en grundforståelse af hvad det er du investerer i.
  • Beslut, hvornår du vil sælge – Hvis du er en langsigtet investor bør du beslutte på forhånd, hvornår du vil sælge. Det er vigtigt ikke at blive grebet af ens følelser, når en aktie dykker eller stiger. Du kan bruge samme princip, hvis du er en investor med en kortere tidshorisont, så du ikke skal overvåge konstant.

Disse råd kan være med til at sørge for, at dit investeringseventyr bliver trygt og spændende. Investeringer har utrolig mange fordele, så det er bare at komme i gang med at benytte sig af dem.


Råd 5: Penge kan ændre verden – Sørg for dine investeringer reflekterer dine værdier

I Girls just wanna have impact funds guider Female Invest til, hvordan man kan sørge for ens økonomi også reflekterer ens værdier. Det er nemlig muligt, at lave det der kaldes “impact” investeringer, det vil sige “Investeringer, der har til formål at sætte et målbart positivt socialt og miljømæssigt aftryk på verden ud over det økonomiske afkast” – Citat fra bogen.

Når man skal sætte sig ind i hvad det er, man investere i, altså lave sit hjemmearbejde, er det også vigtigt at overveje om det man investerer i, er relevant for ens værdisæt.

Med impact investering kan investorer lade deres penge afspejle deres værdier.

Citat fra bogen

Female Invest gør det også klart, at den perfekte investering findes ikke. Der findes f.eks. ikke en investering, der er hundrede procent bæredygtig. Du bliver derfor nødt til at gå på kompromis, og prioritere det der er vigtigst for dit værdisæt og dine overvejelser.

I bogen kommer Female Invest med forskellige strategier og muligheder for, hvordan du kan tilgå at investere med disse overvejelser, og hvorfor det er så vigtigt at overveje. Du må ikke glemme, at de steder du ikke lægger dine penge er ligeså vigtige, som de steder du gør.

LÆS OGSÅ: Female Invest: Girls Just Wanna Have Impact Funds – ny guide til investering med omtanke

Økonomi og penge har en enorm indflydelse på vores verden, og selvom det selvfølgeligt er fordelagtigt at investere for privatøkonomi og for at styrke din økonomiske situation, er det altid en god ide at gøre sig overvejelser om, hvordan dine værdier stemmer overens med dine investeringer.

Når det gælder penge og økonomi er der mange overvejelser at gøre, men disse 5 råd og disse 3 bøger kan hjælpe med at guide dig til en sundere økonomi med et større overblik og en større indsigt.


Bøger nævnt i artiklen:

Pernille Oldgaard: Overblik

Har du styr på din økonomi? Få 5 gode råd til hvordan du kan styrke din økonomi her.

Alt, hvad du skal vide om hverdagsøkonomi – og det er ikke svært, alle kan lære det. Pernille Oldgaard, som er finansiel rådgiver, giver en hjælpende hånd til alle, der har det svært med deres økonomi. Dem, der synes, det er uoverskueligt at lægge et budget, som har svært ved at holde det, eller som zoner ud, når de tekniske begreber kommer på banen.

Som oftest handler en usund økonomi mere om følelser end om matematik og regneark. Mange undgår nemlig at tage stilling til økonomien, fordi de ikke orker at se deres egne vaner i øjnene. De vaner, som mange gange efterlader kontoen tom sidst på måneden. Men vaner kan ændres, og med Pernilles gode råd i baghovedet vil du snart kunne se forskellen på din bankkonto. 

Pernille fortæller også om de økonomiske valg, hun selv har truffet: de gode, de dumme og de virkelig sjove. Vi har nemlig alle truffet forkerte økonomiske valg, og det er der ingen grund til at skamme sig over. Men vi skal gerne lære af dem og træffe bedre valg næste gang. Det hjælper den her bog med.

Du kan købe Overblik online hos fx Bog&idé eller i din nærmeste boghandel
Female Invest: Girls just wanna have funds

Har du styr på din økonomi? Få 5 gode råd til hvordan du kan styrke din økonomi her.

Lær at investere med stifterne af Female Invest, og tag kontrol over din fremtid. Økonomisk frihed er en forudsætning for uafhængighed i alle livets aspekter. Igennem årtier har pengesager været forbeholdt mænd – men det er slut nu.

I denne omfattende guide giver kvinderne bag investeringsfællesskabet Female Invest dig alt, hvad du har brug for at vide som ny investor: Få styr på din økonomi, lær at investere i de ting, der betyder noget for dig, og opnå fuld uafhængighed med en Fuck You-konto. Alt sammen, mens du opbygger en solid finansiel fremtid og er med til at lukke den finansielle kønskløft. Denne danske udgave er opdateret med info om danske skatteforhold og handelskonti.

Du kan købe Girls just wanna have funds online fx hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.
Female Invest: Girls just wanna have impact funds

Har du styr på din økonomi? Få 5 gode råd til hvordan du kan styrke din økonomi her.

Efter bestselleren “Girls just wanna have funds” er stifterne af Female Invest tilbage med denne ultimative guide til, hvordan du tjener penge og samtidig gør verden til et bedre sted. 

Female Invest-trioen forklarer, hvad der kendetegner bæredygtige investeringer, og de lærer dig at vurdere, om aktier, investeringsfonde og obligationer reelt er ansvarlige, etiske og grønne, eller bare foregiver at være det. 

Med denne bog bliver du i stand til at placere dine finanser i initiativer, som både gavner din egen formue og sætter et positivt aftryk på verden – og du behøver hverken at være rig eller ekspert for at komme i gang.

Du kan købe Girls just wanna have impact funds online hos fx Bog&Idé eller i din nærmeste boghandel.