Børnebøger Carlsen

Hyldestbog til prutten: Alt du skal vide om de ildelugtende gasser

Hyldestbog til prutten: Alt du skal vide om de ildelugtende gasser

Vidste du, at en prut i gennemsnit bliver sendt af sted med 9,5 km/t? Og at mennesker i gennemsnit prutter 14 gange i døgnet? Og var du klar over, at man faktisk godt kan tænde ild til en prut?

For at belyse et af de mest fascinerende og oversete områder af menneskekroppen, nemlig prutten, har P. Ruth Jørgensen udgivet Bogen om prutter. Som P. Ruth Jørgensen selv fortæller, “så har prutten været min tro følgesvend i mange år. Derfor fortjener den en bog, så dette er min hyldest til min bedste ven: prutten.”

I Bogen om prutter gives der derfor svar på alt, hvad der er at vide om prutter, lige fra berømte pruttemestre til fup og fakta om stinkerne. Samtidigt har P. Ruth Jørgensen krydret bogen med opskrifter på gasskabende mad, gåder, vitser, quizzer, spil og en masse andre sjove aktiviteter. Kort sagt er Bogen om prutter en bog i prutternes tegn!

Bogen om prutter, P. Ruth Jørgensen, prut, prutter

Er du nysgerrig efter at lære mere om prutter? Nedenfor kan du læse mere om, hvad du gør, hvis uheldet er ude.

Når uheldet er ude

Alle har prøvet det: En prut melder sin ankomst. Desværre sker det altid i de værst tænkelige situationer, når der er helt, helt stille. Det kan være i klassen, når der er diktat, på arbejdet under et møde eller i kirken lige før præsten siger: “Amen.” Og det er pinligt. Meget pinligt. Alle kigger, nogle rykker væk, og andre begynder at grine og pege.

Hvis nu uheldet er ude, så er det godt at have en nødplan til at aflede folks opmærksomhed. Her får du hele fem forslag til, hvad du kan gøre for at komme ud af den pinlige situation.

1. Jokeren

Lige så snart prutten har lydt, råber du højt: “Hvem trådte på en and?” Folk vil (sandsynligvis) grine og dermed glemme, at det, som lige kom fra dig, ikke var så behageligt.

2. Udpegeren

Du holder dig for næsen og rykker væk fra din sidemand, som overtager skylden. Er der en hund til stede, kan du også pege på den. Er der en papegøje til stede, så peg ikke på den. Ingen tror på, at en papegøje kan prutte så højt.

3. Hostet

Denne kræver hurtighed. Lige så snart du fornemmer, at uheldet er ude, så overdøver du prutten med et host. Du kan vælge at overdøve din prut med andre lyde, eksempelvis ved at “tabe” ting eller lukke døre. Brug din fantasi.

P. Ruth Jørgensen, Bogen om prutter, prut, prutter

4. Ballesprederen

Læg vægten på den ene balle, og glid til den anden side. På denne måde spreder du ballerne og bingo: den lydløse prut.

5. Den ærlige

Den sidste er enkel og svær men sikrer, at pinligheden overstås hurtigt: Du indrømmer. Rejs dig op, kig rundt og sig: “Jeg beklager meget, men jeg kom til at prutte. Jeg prøvede at holde den inde, men det gik ikke. Undskyld, venner.” (Du kan også bare blive siddende og sige: “Sorry!”) Alle vil forstå din situation, nogle vil måske grine lidt, men de vil hurtigt tænke på noget andet.

Vil du (eller dit barn) vide mere om prutter?

Så er Bogen om prutter af P. Ruth Jørgensen ideel! Bliv klogere på prutter på alle leder og kanter med denne bog, som samtidigt er god underholdning for store og små.

Til slut ønsker vi blot at viderebringe en af P. Ruth Jørgensens favorit pruttevitser:

“Prutter er som børn. Man elsker sine egne, men kan ikke udstå andres”

Og det kan der jo være noget om.


Bogen om prutter af P. Ruth Jørgensen

prut, prutter, P. Ruth Jørgensen, Bogen om prutter

Du kan købe Bogen om prutter af P. Ruth Jørgensen online her eller i din lokale boghandler.

Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.