Fagbøger Jamie Oliver Mad og drikke

Jamie Oliver: ALT-I-EN-kogebogen er mit bidrag til at gøre dit liv nemmere

© 2021 Paul Stuart Jamie Oliver med stegepande

INTERVIEW |Jamie Oliver går tilbage til det helt enkle i sin nye kogebog ALT-I-EN. Kogebogen har over 100 opskrifter med nemme retter, der kan laves i en enkelt pande eller gryde, så du sparer på opvasken.


Englands mest populære kok, Jamie Oliver, gør det nemt at få aftensmaden på bordet i en ruf og uden en masse opvask. Alle retter i den nye kogebog ALT-I-EN er nemlig tilberedt kun i en enkelt pande, gryde eller et fad.

ALT-I-EN er mit bidrag til at forsøge at gøre livet lidt mere simpelt, når der skal god mad på bordet uden at gå på kompromis med smagen. Bogen handler nemlig om at hjælpe dig til at planlægge dine ugentlige indkøbsture, så du helt uden stress kan kaste dig ud i knaldgode retter og den lækreste mad, uanset årstid eller om det er hverdag eller weekend. Den handler med andre ord om at gøre dit liv nemmere.” (Jamie Oliver, uddrag fra ALT-I-EN)

LÆS OGSÅ: Jamie Oliver: De bedste kogebøger fra verdens mest berømte tv-kok

Slut med stabler af opvask

Jamie Oliver er kendt over hele verden og har gennem 20 år inspireret millioner af mennesker til at lave velsmagende og familievenlig mad med opskrifter, der ikke er alt for komplicerede.

Kogebogen ALT-I-EN har Jamie dedikeret til sin kone Jules, som er fan af lækre retter, der kun kræver et minimum af opvask. Han vil ikke afsløre, hvem der tager opvasken hjemme hos dem, men han vil godt løfte sløret for, at Jules ikke er fan af opvask, og det er derfor, bogen er dedikeret til hende.

Over 100 nemme one pan- og one pot-opskrifter

I ALT-I-EN byder Jamie Oliver på over 100 nemme opskrifter på hverdags- og weekendretter med et minimum af ingredienser med masser af smag. Mange af opskrifterne er også budgetvenlige, da halvdelen af retterne i bogen er billige at lave, og de fleste ingredienser kan købes i et almindeligt supermarked.

Der er pastaretter, grøntsagsretter, kyllingeretter, æggeretter, burgere og toasts, fiskeretter, kødretter og et kapitel dedikeret til kager og desserter. Det er mad, hvor alle kan være med, og der er også tænkt på vegetarerne.

Bagt citron-cheesecake med kiksebund, flødeost og hindbær. Foto: David Loftus

Jamie og familien har ligesom mange andre travle familier skulle vænne sig til, at der igen var stress og jag med at få styr på maden, da verden åbnede op igen, og man ikke længere gik derhjemme hele dagen. Der er ikke mangel på hverdagskaos hjemme hos Jamie og Jules, hvor der er et rend af sulte teenagebørn og deres venner, som kræver mad på bordet.

Jeg håber, at jeg med denne her kogebog kan være med til at minde folk om, at madlavning ikke behøver være kompliceret.

Jamie Oliver

“Processen med at skabe opskrifterne til denne her bog mindede mig om, hvor tit vi kommer til at over-komplicere ting, og hvis jeg skal være ærlig, så blev jeg også selv udfordret til at gå til det hele på en ny måde,” fortæller Jamie Oliver i forbindelse med lanceringen af ALT-I-EN-kogebogen.

Hurtig måde at lave lækre pastaretter på

Pasta pander-kapitlet er et godt eksempel på, hvordan Jamie Oliver fik nye ideer, da han satte den begrænsning op, at han kun måtte bruge en enkelt pande eller gryde til at tilberede retten i. Det er Jamies favorit-kapitel, fordi det er sådan en hurtig og simpel måde at lave lækre pastaretter på.

”Det var en åbenbaring for mig selv og jeg tror, at mange på samme måde vil opleve, at det er meget brugbare opskrifter,” understreger Jamie Oliver.

I kapitlet er der noget til alle pastaelskere, der ikke gider bruge for meget tid i køkkenet, men godt vil sætte velsmagende, hjemmelavet mad på bordet. Der er opskrifter på pasta med røget laks, pasta med peberfrugt og balsamico, carbonara med svampe, pappardelle med salsiccia, hvidløg og persille og mange andre lækre retter, hvor det enkle, få ingredienser og meget lidt opvask er kodeordet.

Jamie Oliver med en af de pastaretter, som han er blevet glad for at tilberede i en pande. Foto: Paul Stuart 2021

LÆS OGSÅ: Jamie Oliver: At være sammen føles vigtigere i år end nogensinde før

Kylling i mange forklædninger

En anden familievenlig favorit, som der er mange opskrifter på i ALT-I-EN, er kylling. Det er kyllingeretter, som er nemme at tilberede, men med masser af smag og ofte et eksotisk twist, som overrasker og løfter retten.

Som fx de asiatisk-inspirerede retter saftig tahin-kylling, miso-kylling med søde kartofler, lime, forårsløg, sesam og soja, kylling med knust citrongræs, teriyaki, hvidløg, ingefær og risnudler. Det hele står og simrer i samme gryde eller fad, så man ikke skal lave separat tilbehør.

Jamie Oliver er fortaler for, at man godt må bruge smagsgivere eller “snydeingredienser” som mangochutney, currypastaer, teriyakisauce, miso og pesto, som mange tit har stående i køleskabet eller på køkkenhylden i forvejen: “De højner smagen og sparer enormt meget tilberedningstid,” forklarer Jamie i ALT-I-EN-kogebogen.

Inspiration til enkel hverdagsmad

Jamie sammenligner ALT-I-EN med den meget populære 5 ingredienser-kogebog, fordi begge kogebøger hylder den helt enkle men samtidig lækre, hjemmelavede mad.

“Med 5 ingredienser var jeg gladelig overrasket over, at den appellerede til så mange mennesker, fra studerende til amatørkokke og erfarne foodies, som alle ville have inspiration til den enkle hverdagsmad. Jeg synes, ALT-I-EN kan noget af det samme, så jeg er spændt på at se, hvordan folk tager imod den,” siger Jamie Oliver om den nye kogebog, der udkommer 15. september.

Læs mere om Jamie Oliver og hans kogebøger udgivet hos Lindhardt og Ringhof her


Om ALT-I-EN-kogebogen

I Alt i en finder du over 100 nemme hverdagsretter, der tilberedes i 1 pande, bradepande eller gryde. Det er alt fra pastaretter, grøntsagsretter, kyllingeretter, æggeretter, burgere & toast, fiskeretter, kødretter, mad til flere dage, til lækre kager og desserter.

Jamie Olivers opskrifter er kendetegnet ved, at han ikke gør tingene sværere end nødvendigt. Alle kan være med, og alle kan finde masser af inspiration i bogen.

Mængden af ingredienser er minimeret, og kan alle fås i almindelige supermarkeder. Der er mange vegetariske retter, og en del af kødretterne er forsynet med et vegetar-alternativ.

Du kan købe Alt i en online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Andre kogebøger af Jamie Oliver

Sammen – mindeværdige måltider på den nemme måde

Jamie Oliver ved om nogen, hvor dejligt der er at lave mad til mange. Kærligheden til det har han nu samlet i en kogebog.

Oven på corona-krisen er Jamie Oliver nu ude med Sammen, der er fyldt med nemme opskrifter man kan lave til mange mennesker. Udover det indeholder kogebogen tips og gode råd til planlægningen af arrangementer, hvor man kan samle sine tætteste og nyde hinandens selskab.

“Måske er maden også bare en god undskyldning for at samle de mennesker, vi holder af.” – Jamie Olive

Du kan købe Sammen online, eller i din nærmeste boghandel.


7 nye måder – nem hverdagsmad med råvarer du kender

Jamie Oliver, 7 nye måder

Oplever du ofte, at du tit tyer til at købe de samme madvarer og lave de samme retter? Så er 7 nye måder oplagt til dig!

LÆS OGSÅ: Jamie Oliver: De bedste kogebøger fra verdens mest berømte tv-kok

I bogen har Jamie Oliver udvalgt 18 hyppigt brugte råvarer, hvor han til hver enkelt råvare kommer med 7 forslag til nye måder at bruge dem på. Retterne er nemme, har masser af smag, og alle ingredienser kan købes i de gængse velassorterede supermarkeder.

Du kan købe 7 nye måder online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Grønt – nemme & velsmagende retter til alle

Jamie Oliver, Grønt, grøn kogebog

Grønt er Jamie Olivers lækre kogebog med nemme og smagfulde retter uden kød til alle dagens måltider.

Det er den perfekte kogebog til dig, der enten vil leve helt vegetarisk eller blot vil eksperimentere med et par kødfrie dage om ugen.

Med bogen får du masser af inspiration til, hvordan du skifter de vante produkter ud med nye, og hvordan man via årstidens råvarer også kan få økonomien til at hænge sammen, uden at gå på kompromis med smagen.

Du kan købe Grønt online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Ser det som min fornemmeste opgave at sprede læseglæde og dele stærke læseoplevelser med andre læseheste. Det gør jeg som en del af presseteamet hos Lindhardt og Ringhof og i min fritid, hvor bogstakken på mit natbord er faretruende høj. Har en fortid som bogopsætter, journalist, kulturredaktør og kommunikations- og pressekonsulent og har altid valgt arbejdspladsen nøje efter, om jeg kunne dele min store kærlighed til bøger og kultur.