Mangler du inspiration til, hvordan du kan gøre dine madoplevelser mere spændende? Hvad end det er bagning, julemad, nem hverdagsmad, eller mere avancerede kogebøger du søger, kan du finde det på denne liste.
Er du lige så glad for mad, som vi er? Så gå et skridt videre ind i den gastronomiske verden med en af disse kogebøger. Det behøver ikke at være besværligt at finde nye ideer til aftensmaden.
LÆS OGSÅ: Undgå madspild – sådan gør du. 10 tips til at reducere madspild og passe på klimaet
Vi har samlet en liste med 13 kogebøger der kan “spice up your life”. Det er bare om at kaste sig ud i det.
God madlavning!
Katrine og Holger Rørby Madsen: Madens verden
Her får du 100 opskrifter på aftensmad fra et af Danmarks største madsites, Madens Verden.
Du finder både deres signaturretter, lette og lyse retter med fisk eller fjerkræ, grønne retter og opskrifter hvor det hele kan tilberedes i en gryde eller i et fad, hjemmelavet fastfood og tilbehør.
Sam og Sam Clark: MORO
Sam og Sam Clark bringer smage fra det sydlige Spanien og Nordafrika ind i hverdagskøkkenet med kogebogen Moro Easy. Kendt for deres udforskende, smagscentrerede madlavning, som kun kræver få ingredienser, har de sammensat mere end 100 lækre og simple opskrifter, der er klar på minutter, og ideelle til både hverdag og fest.
Moro beskriver en kulinarisk tradition, der oprinder i de muslimske maureres erobring af Spanien i år 711, hvor de dermed bragte smagene fra Nordafrika til det sydspanske køkken. I opskrifterne kombineres intense smage og en ukompliceret tilgang til madlavning. Opskrifterne inkluderer blandt andet stegte auberginer med granatæble og pistacie, stegt havtaske med citron og koriander, og kylling med syltet citronlabneh.
Thomas Alcayaga: Mad på 20 minutter
Lær at lave god og varieret mad på 20 minutter.
I denne kogebog finder du både opskrifter, der tager kun tager 20 minutter fra start til slut, og opskrifter, der kræver en indsats i køkkenet i 20 minutter, og hvor komfuret klarer resten. Derudover finder du en række basis-opskrifter, hvor du kan lave det meste i forvejen og få retten færdig på 20 minutter, og desuden forslag til, hvordan du kan trylle med dine rester.
Thomas Alcayaga er opskriftudvikler og har madsitet madetmere. Han er desuden kendt for B.T.s Det bedste af det billigste
Meyers Madhus: Meyers Surdejsskole
Surdejsbagning er langt fra nyt i Meyers univers. Men i Meyers Surdejsskole bliver bagningen foldet ud i alle sine nuancer med en indlevende og pædagogisk indføring i de greb, der giver surdejsbrød af allerhøjeste kaliber.
Målet er at gøre drømmenes surdejsbrød tilgængeligt for alle. Brødet skal have en mørkt karamelliseret skorpe, et tyndt ’øre’, en åben og let sej krumme med store og ujævne lufthuller, en skøn aroma af korn og en let syrlighed, der bryder kornets sødme.
Claus Meyer og folkene bag bagekurserne i Meyers Madhus introducerer spændende korn- og meltyper, som først for nylig har fået plads på danske, økologisk dyrkede marker, og der øses af al den bageviden, som hele holdet har opsamlet gennem tiden.
Maria Charlotte Larsen: Velsmag – MariaLottes’ hverdagsfavoritter
Velsmag er din nye, let tilgængelige kogebog med lækker comfort food, som pifter hverdagens madlavning op.
MariaLottes hverdagsmad er nem og overskuelig, og så smager den vidunderligt! I hverdagen skal det være ukompliceret og stressfrit at gå i køkkenet, hvilket betyder simple indkøbslister og kortere tilberedningstid. Til gengæld er retterne pakket med fuldfed ost, nødder, citron, chorizo, solmodne tomater, snasket pasta og sprødstegte grøntsager, som stimulerer smagsløgene og får ens madhjerte til at banke.
MariaLottes er et stort digitalt madunivers, og i bogen får du 60 hverdagsfavoritter, hvoraf hovedparten er nyudviklede opskrifter.
Enayatullah Safi: Dhaba Walla
Dhaba Walla er de små madboder og spisehuse, du finder overalt i Indien – og på kokken Safis madsteder i Danmark.
I denne bog inviterer han os på 100 uimodståelige retter fra det indiske køkken. Der er både opskrifter på populære retter som butter chicken, dhal og lammecurry, men også på mindre kendte retter, der ikke desto mindre fortjener stjernestatus.
Det gælder blandt andet sprøde fiske-pakora, krydret oksekebab og de mange smagfulde grøntsagsretter, som Indien også er kendt for.
Jamie Oliver: Alt i en
I Alt i en finder du over 100 nemme hverdagsretter, der tilberedes i 1 pande, bradepande eller gryde. Det er alt fra pastaretter, grøntsagsretter, kyllingeretter, æggeretter, burgere & toast, fiskeretter, kødretter, mad til flere dage, til lækre kager og desserter.
Jamie Olivers opskrifter er kendetegnet ved, at han ikke gør tingene sværere end nødvendigt. Alle kan være med, og alle kan finde masser af inspiration i bogen.
Mængden af ingredienser er minimeret, og kan alle fås i almindelige supermarkeder. Der er mange vegetariske retter, og en del af kødretterne er forsynet med et vegetar-alternativ.
Louisa Lorang: Louisas billige favoritter
Med stigende priser på el, gas og fødevarer, er der brug for gode råd til, hvordan du få mest muligt ud af lidt. I denne bog viser Louisa Lorang, at god mad ikke behøver koste alverden, og at du sagtens kan få et godt måltid på bordet uden at sprænge madbudgettet.
I kogebogen er der opskrifter på grønne måltider, pasta-retter, enkle med kød og fyldige salater. Her er også masser af ideer til, hvordan du får mest muligt ud af dine råvarer.
Desuden giver Louisa dig også en række nyttige spareråd til, hvordan du kan lette madlavningsbudgettet ved at planlægge mad til flere dage, spare på el og gas og undgå madspild.
Læs mere om Louisa Lorang her.
Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsen: mummum – nemme retter på budget
I denne bog får du 100 opskrifter på nem og billig mad.
Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksøe Bentsen står bag en af Danmarks mest populære madblog Mummum.
Deres filosofi er, at der altid skal være plads til god mad, uanset om man har travlt er på SU eller blot savner inspiration til velsmagende, nem mad.
I denne bog har de samlet de opskrifter, der er ekstra gode til små madbugetter og hvis det skal være ekstra nemt.
Aarstiderne: Frø
Frø er et ambitiøst opslagsværk, som giver dig en unik introduktion til et hav af smagfulde grøntsager, urter og spiselige blomster, som du selv kan dyrke og tilberede.
Ofte begrænser udvalget af grøntsager sig til bare én af hver art, men du kan mangedoble dine muligheder, hvis du selv begynder at dyrke grøntsager i din have.
Frø, som er til alle haveinteresserede, præsenterer 350 nye og gamle grøntsagssorter fra både ind- og udland. Ni forskellige plantefamilier – alle nænsomt udvalgt efter smag, vitalitet og historie.
Du kan blandt andet læse om gulerødder, selleri og kørvel fra skærmplante-familien, om squash, agurk og melon fra græskar-familien og auberginer, tomater og chili fra natskygge-familien.
Yotam Ottolenghi: OTK Ottolenghi Test Køkken 2 – Ekstra lækkert
Extra Good Things er en hyldest til grøntsagerne. Det er mad med mellemøstlig inspiration med et twist, f.eks. kardemomme sammen med vanilje eller allehånde til tomaterne, og med et sidste touch, som kan være en syrlig salsa eller syltede urter.
Bogen handler om kreativitet og overflod, om at vælge og vrage, mixe og matche. Det er en udforskning af det specielt ottolenghiske via dressinger og saucer, olier og syltede sager, drys og sprøde islæt, salsaer og pickles, fermenter og saltkonservering og grunddesserter. Det er opskrifter på alt det ekstra, der gør en allerede god ret vidunderligt meget bedre.
Ottolenghi Test Køkken præsenterer 75 slags tilbehør og 10 desserter. Tilbehøret præsenteres i en enkelt opskrift, og der er forslag til andre retter, hvor det kan tilføje den ekstra nuance, som gør hele forskellen.
Karsten Tanggard: Sous vide håndbogen
Sous vide-håndbogen er et opslagsværk – en enkel og træfsikker guide til et velsmagende resultat for enhver råvare man kommer hjem med. I bogen finder man okse, gris, lam, vildt, fisk, fjerkræ, skaldyr, grøntsager og frugt og for hver råvare er der en gennemprøvet tid og temperatur, tips til klargøring og udskæring, fotos af resultatet, ligesom der er forslag til tilbehør og saucer.
Her er håndbogen, der viser vejen til tilberedning af over 200 råvarer. Helt enkelt og uden lange forklaringer – slå op, følg de enkle trin og server perfekt god mad!
Alt er nøje gennemprøvet af forfatteren, der i ord og billeder guider både begyndere og mere garvede.
Få en guidet tur gennem bogen her.
Yotam Ottolenghi: Smag
Mesteren af grøntsagsretter er tilbage!
SMAG er en overdådig grøn kogebog fra stjernekokken Yotam Ottolenghi, som har gjort det til sit kendetegn at forvandle grønne råvarer til innovative smagseksplosioner.
LÆS OGSÅ: Yotam Ottolenghi: Filosoffen der blev stjernekok ved et tilfælde
SMAG består af 100 vegetariske og/eller veganske måltider fordelt på enkle hverdagsretter og mere tidskrævende – men fantastiske – kreationer. Bogen henter inspiration fra alverdens køkkener og byder derfor på opskrifter som aubergine dumplings, kold avocadosuppe med hvidløgsolie, kåltacos med selleri og daddel-barbecuesauce, gnocchi med misosmør og meget andet.
Mangler du inspiration til, hvordan du kan gøre dine madoplevelser mere spændende? Hvad end det er bagning, julemad, nem hverdagsmad, eller mere avancerede kogebøger du søger, kan du finde det på denne liste.
Er du lige så glad for mad, som vi er? Så gå et skridt videre ind i den gastronomiske verden med en af disse kogebøger. Det behøver ikke at være besværligt at finde nye ideer til aftensmaden.
LÆS OGSÅ: Undgå madspild – sådan gør du. 10 tips til at reducere madspild og passe på klimaet
Vi har samlet en liste med 13 kogebøger der kan “spice up your life”. Det er bare om at kaste sig ud i det.
God madlavning!
Katrine og Holger Rørby Madsen: Madens verden
Her får du 100 opskrifter på aftensmad fra et af Danmarks største madsites, Madens Verden.
Du finder både deres signaturretter, lette og lyse retter med fisk eller fjerkræ, grønne retter og opskrifter hvor det hele kan tilberedes i en gryde eller i et fad, hjemmelavet fastfood og tilbehør.
Du kan købe Madens verden online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel fra d. 16 januar.
Sam og Sam Clark: MORO
Sam og Sam Clark bringer smage fra det sydlige Spanien og Nordafrika ind i hverdagskøkkenet med kogebogen Moro Easy. Kendt for deres udforskende, smagscentrerede madlavning, som kun kræver få ingredienser, har de sammensat mere end 100 lækre og simple opskrifter, der er klar på minutter, og ideelle til både hverdag og fest.
Moro beskriver en kulinarisk tradition, der oprinder i de muslimske maureres erobring af Spanien i år 711, hvor de dermed bragte smagene fra Nordafrika til det sydspanske køkken. I opskrifterne kombineres intense smage og en ukompliceret tilgang til madlavning. Opskrifterne inkluderer blandt andet stegte auberginer med granatæble og pistacie, stegt havtaske med citron og koriander, og kylling med syltet citronlabneh.
Du kan købe MORO online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Thomas Alcayaga: Mad på 20 minutter
Lær at lave god og varieret mad på 20 minutter.
I denne kogebog finder du både opskrifter, der tager kun tager 20 minutter fra start til slut, og opskrifter, der kræver en indsats i køkkenet i 20 minutter, og hvor komfuret klarer resten. Derudover finder du en række basis-opskrifter, hvor du kan lave det meste i forvejen og få retten færdig på 20 minutter, og desuden forslag til, hvordan du kan trylle med dine rester.
Thomas Alcayaga er opskriftudvikler og har madsitet madetmere. Han er desuden kendt for B.T.s Det bedste af det billigste
Du kan købe Mad på 20 minutter online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Meyers Madhus: Meyers Surdejsskole
Surdejsbagning er langt fra nyt i Meyers univers. Men i Meyers Surdejsskole bliver bagningen foldet ud i alle sine nuancer med en indlevende og pædagogisk indføring i de greb, der giver surdejsbrød af allerhøjeste kaliber.
Målet er at gøre drømmenes surdejsbrød tilgængeligt for alle. Brødet skal have en mørkt karamelliseret skorpe, et tyndt ’øre’, en åben og let sej krumme med store og ujævne lufthuller, en skøn aroma af korn og en let syrlighed, der bryder kornets sødme.
Claus Meyer og folkene bag bagekurserne i Meyers Madhus introducerer spændende korn- og meltyper, som først for nylig har fået plads på danske, økologisk dyrkede marker, og der øses af al den bageviden, som hele holdet har opsamlet gennem tiden.
Du kan købe Meyers Surdejsskole online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Maria Charlotte Larsen: Velsmag – MariaLottes’ hverdagsfavoritter
Velsmag er din nye, let tilgængelige kogebog med lækker comfort food, som pifter hverdagens madlavning op.
MariaLottes hverdagsmad er nem og overskuelig, og så smager den vidunderligt! I hverdagen skal det være ukompliceret og stressfrit at gå i køkkenet, hvilket betyder simple indkøbslister og kortere tilberedningstid. Til gengæld er retterne pakket med fuldfed ost, nødder, citron, chorizo, solmodne tomater, snasket pasta og sprødstegte grøntsager, som stimulerer smagsløgene og får ens madhjerte til at banke.
MariaLottes er et stort digitalt madunivers, og i bogen får du 60 hverdagsfavoritter, hvoraf hovedparten er nyudviklede opskrifter.
Du kan købe Velsmag online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Enayatullah Safi: Dhaba Walla
Dhaba Walla er de små madboder og spisehuse, du finder overalt i Indien – og på kokken Safis madsteder i Danmark.
I denne bog inviterer han os på 100 uimodståelige retter fra det indiske køkken. Der er både opskrifter på populære retter som butter chicken, dhal og lammecurry, men også på mindre kendte retter, der ikke desto mindre fortjener stjernestatus.
Det gælder blandt andet sprøde fiske-pakora, krydret oksekebab og de mange smagfulde grøntsagsretter, som Indien også er kendt for.
Du kan købe Dhaba Walla online, eller i din lokale boghandler.
Jamie Oliver: Alt i en
I Alt i en finder du over 100 nemme hverdagsretter, der tilberedes i 1 pande, bradepande eller gryde. Det er alt fra pastaretter, grøntsagsretter, kyllingeretter, æggeretter, burgere & toast, fiskeretter, kødretter, mad til flere dage, til lækre kager og desserter.
Jamie Olivers opskrifter er kendetegnet ved, at han ikke gør tingene sværere end nødvendigt. Alle kan være med, og alle kan finde masser af inspiration i bogen.
Mængden af ingredienser er minimeret, og kan alle fås i almindelige supermarkeder. Der er mange vegetariske retter, og en del af kødretterne er forsynet med et vegetar-alternativ.
Du kan købe Alt i en online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Louisa Lorang: Louisas billige favoritter
Med stigende priser på el, gas og fødevarer, er der brug for gode råd til, hvordan du få mest muligt ud af lidt. I denne bog viser Louisa Lorang, at god mad ikke behøver koste alverden, og at du sagtens kan få et godt måltid på bordet uden at sprænge madbudgettet.
I kogebogen er der opskrifter på grønne måltider, pasta-retter, enkle med kød og fyldige salater. Her er også masser af ideer til, hvordan du får mest muligt ud af dine råvarer.
Desuden giver Louisa dig også en række nyttige spareråd til, hvordan du kan lette madlavningsbudgettet ved at planlægge mad til flere dage, spare på el og gas og undgå madspild.
Du kan købe Louisas billige favoritter online fx. hos Bog & idé
Læs mere om Louisa Lorang her.
Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksø Bentsen: mummum – nemme retter på budget
I denne bog får du 100 opskrifter på nem og billig mad.
Amanda Juul Jensen og Mathilde Munksøe Bentsen står bag en af Danmarks mest populære madblog Mummum.
Deres filosofi er, at der altid skal være plads til god mad, uanset om man har travlt er på SU eller blot savner inspiration til velsmagende, nem mad.
I denne bog har de samlet de opskrifter, der er ekstra gode til små madbugetter og hvis det skal være ekstra nemt.
Du kan købe Mummum – nemme retter på budget online hos fx Bog og idé eller i din nærmeste boghandel fra 23. februar.
Aarstiderne: Frø
Frø er et ambitiøst opslagsværk, som giver dig en unik introduktion til et hav af smagfulde grøntsager, urter og spiselige blomster, som du selv kan dyrke og tilberede.
Ofte begrænser udvalget af grøntsager sig til bare én af hver art, men du kan mangedoble dine muligheder, hvis du selv begynder at dyrke grøntsager i din have.
Frø, som er til alle haveinteresserede, præsenterer 350 nye og gamle grøntsagssorter fra både ind- og udland. Ni forskellige plantefamilier – alle nænsomt udvalgt efter smag, vitalitet og historie.
Du kan blandt andet læse om gulerødder, selleri og kørvel fra skærmplante-familien, om squash, agurk og melon fra græskar-familien og auberginer, tomater og chili fra natskygge-familien.
Du kan købe Frø online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Yotam Ottolenghi: OTK Ottolenghi Test Køkken 2 – Ekstra lækkert
Extra Good Things er en hyldest til grøntsagerne. Det er mad med mellemøstlig inspiration med et twist, f.eks. kardemomme sammen med vanilje eller allehånde til tomaterne, og med et sidste touch, som kan være en syrlig salsa eller syltede urter.
Bogen handler om kreativitet og overflod, om at vælge og vrage, mixe og matche. Det er en udforskning af det specielt ottolenghiske via dressinger og saucer, olier og syltede sager, drys og sprøde islæt, salsaer og pickles, fermenter og saltkonservering og grunddesserter. Det er opskrifter på alt det ekstra, der gør en allerede god ret vidunderligt meget bedre.
Ottolenghi Test Køkken præsenterer 75 slags tilbehør og 10 desserter. Tilbehøret præsenteres i en enkelt opskrift, og der er forslag til andre retter, hvor det kan tilføje den ekstra nuance, som gør hele forskellen.
Du kan købe OTK Ottolenghi Test Køkken 2 – Ekstra lækkert online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Karsten Tanggard: Sous vide håndbogen
Sous vide-håndbogen er et opslagsværk – en enkel og træfsikker guide til et velsmagende resultat for enhver råvare man kommer hjem med. I bogen finder man okse, gris, lam, vildt, fisk, fjerkræ, skaldyr, grøntsager og frugt og for hver råvare er der en gennemprøvet tid og temperatur, tips til klargøring og udskæring, fotos af resultatet, ligesom der er forslag til tilbehør og saucer.
Her er håndbogen, der viser vejen til tilberedning af over 200 råvarer. Helt enkelt og uden lange forklaringer – slå op, følg de enkle trin og server perfekt god mad!
Alt er nøje gennemprøvet af forfatteren, der i ord og billeder guider både begyndere og mere garvede.
Få en guidet tur gennem bogen her.
Du kan købe Sous vide håndbogen online hos Bog & Idé eller i din nærmeste boghandel .
Yotam Ottolenghi: Smag
Mesteren af grøntsagsretter er tilbage!
SMAG er en overdådig grøn kogebog fra stjernekokken Yotam Ottolenghi, som har gjort det til sit kendetegn at forvandle grønne råvarer til innovative smagseksplosioner.
LÆS OGSÅ: Yotam Ottolenghi: Filosoffen der blev stjernekok ved et tilfælde
SMAG består af 100 vegetariske og/eller veganske måltider fordelt på enkle hverdagsretter og mere tidskrævende – men fantastiske – kreationer. Bogen henter inspiration fra alverdens køkkener og byder derfor på opskrifter som aubergine dumplings, kold avocadosuppe med hvidløgsolie, kåltacos med selleri og daddel-barbecuesauce, gnocchi med misosmør og meget andet.
Du kan købe SMAG online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Andre læste også: