kogebøger Kogebøger med sund mad Mad og drikke

Undgå madspild – sådan gør du. 10 tips til at reducere madspild og passe på klimaet

undgå madspild

Smider du for meget mad ud, og vil du gerne blive bedre til at bruge rester? I denne artikel kan du læse mere om at undgå madspild og samtidig få 10 tips til at reducere madspild og spare på maden. 


I Danmark er vi lidt for gode til at smide godt og spiseligt mad i skraldespanden. Ifølge Fødevarestyrelsen smider private husholdninger 20 % af deres indkøbte madvarer ud. Noget af spildet er uundgåeligt, hvis man eksempelvis ikke er helt vild med at spise skræller, men det ændrer ikke på, at vi i gennemsnit kasserer 103 kg. spiseligt mad pr. voksne dansker om året. Det er selvsagt alt for meget god mad, som havner på lossepladsen i stedet for i kødgryderne.

Men hvordan reducerer vi madspildet? 

De to forfattere til kogebogsklassikeren God mad – let at lave, Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt, forklarer at det, at undgå madspild egentlig er almindelig sund fornuft. De oplever begge, at mange danskere i stigende grad ønsker at blive bedre til at udnytte madrester.

LÆS OGSÅ: Husker du ..? God mad let at lave samler dansk madhistorie

Danskerne savner ideer til måltider der kan komme ud af madrester

Det er dog desværre Kastberg og Fogts indtryk, at danskerne savner ideer til måltider, der kan komme ud af en rest kogte ris, en rest stegt kylling eller slatne rodfrugter i grøntsagsskuffen. 

I kogebogsklassikeren God mad let at lave findes en masse forslag til, hvad man kan bruge rester til.

Prøv f.eks:

  • Rester som fyld i en bagt kartoffel
  • Rester i en madpandekage med revet ost
  • Rester som fyld i en madtærte
  • Som fyld i halve peberfrugter, udhulede tomater eller squash med revet ost på toppen
  • Rester på en pande som biksemad
  • I en wok-ret
  • pastaret  med en rest kød
  • lynstegt kød med kål og rødder
  • En rest kød kan serveres kold næste dag i en marinade (f.eks sojamarinet) med couscous-salat eller brød og salat
  • Rester i en omelet
  • Rester i pitabrød med creme fraiche eller hvidløgsdressing

LÆS OGSÅ: 350 gram kød om ugen!? Sådan følger du Fødevarestyrelsens nye, grønne kostråd

undgå madspild

Forskel på ‘mindst holdbar til’ og ‘sidste anvendelsesdato’

Datomærkningen på madvarer kan nogle gange spille en skurkerolle, når det gælder madspild. Til tider kan vi nemlig være lidt for hurtige på aftrækkeren til at smide madvarer ud, når vi ser mærkningen mindst holdbar til – som jo ikke er det samme som sidste anvendelsesdato.

De to datomærkninger bruges på forskellige fødevarer:

Sidste anvendelsesdato sættes på den mad, som kan udgøre en sundhedsrisiko, hvis man spiser maden efter angivne dato. Hvis du eksempelvis ser datomærkningen på dit kød, kødpålæg eller røget laks, så skal du ikke tøve med at smide det ud, hvis datoen er overskrevet.

Mindst holdbar til henviser til kvaliteten af fødevaren. Kvaliteten er altså (måske) dårlig efter mindst holdbar til, men ikke nødvendigvis. Og den er ikke sundhedsskadelig. Mindst holdbar til skal betragtes som et minimum for, hvor længe maden kan holde sig – og altså ikke et maksimum. Hvis eksempelvis dagligvarer som mar­melade, juice, havregryn, mel og makrel i tomat både lugter og smager fint, så kan man sagtens stadig spise disse fødevarer. Mad som dette kan man se, lugte og smage er for gammelt før de udgør en sundhedsrisiko.

undgå madspild

10 tips til at undgå madspild:

  1. Læg en madplan 
  2. Tilbered kun den mængde mad, du/ I kan spise.
  3. Tag et kig i køleskabet og i kolonialskabet inden du køber ind. Så undgår du dels at købe ingredienser du allerede har, men du kan måske endda lavet et måltid mad ud af de varer, du allerede har på lager.
  4. Plan indkøbet hjemmefra og skrive en indkøbsseddel. 
  5. Undgå at købe ind når du er sulten. Det lyder tosset, men der ryger desværre ofte flere impulsvarer i kurven, når maven rumler.
  6. Sørg for at indkøbe mad som er ideelle til madrester, eksempelvis peberfrugter, tortillapandekager, bagekartofler osv.
  7. Brug din fantasi når du laver mad ud af rester. Prøv at søge på internettet eller kig i kogebøger for inspiration.
  8. Tænk over, om du altid koger for meget ris, pasta, kartofler osv. Og tilbered derefter mindre.
  9. Køb tupperwares og frys resterne ned og sørg for at lade resterne indgå i madplanen
  10. Spis resterne til frokost dagen efter.

Få flere tips til at undgå madspild her. 



God mad let at lave

God mad let at lave

En klassisk grundkogebog med over 750 opskrifter og masser af billeder.

Du finder både opskrifter på klassiske danske retter, men du kan også finde masser af ny inspiration. Denne udgave er revideret med fokus på grøn mad og med tips til, hvordan du kan undgå madspild.

God mad let at lave har gennem 45 år bevist sit værd – både i private køkkener men også i forbindelse med undervisning i madlavning, og er en uundværlig følgesvend i køkkenet for både nybegyndere såvel som rutinerede.


Du kan købe God mad – let at lave online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.




Læs også den nyeste udgave af God mad – let at lave

Undgå madspild – sådan gør du. 10 tips til at reducere madspild og passe på klimaet

GOD MAD LET AT LAVE har gennem 50 år været den uundværlige følgesvend for alle i køkkenet – nybegyndere som mere rutinerede. GOD MAD LET AT LAVE er en klassisk grundkogebog med over 750 gennemprøvede opskrifter og masser af billeder. Her er både de klassiske danske retter og ny inspiration. Denne udgave er blevet kraftigt revideret med masser af tips til at undgå madspild og med mere fokus på grøn mad.

GOD MAD LET AT LAVE har siden den udkom første gang i 1973 vist sit værd – både i ethvert privat køkken og i forbindelse med undervisning i madlavning, ernæring, sundhed og husholdning. Bogen er udgivet i samarbejde med Danmarks Lærerforening.

Du kan købe God mad let at lave online, hos fx. Bog&Idé eller i din nærmeste boghandel.




Kogebogsklassiker gør op med madspild

undgå madspild