Aktuelt Fagbøger Kogebøger med sund mad Mad og drikke

350 gram kød om ugen!? Sådan følger du Fødevarestyrelsens nye, grønne kostråd

350 gram kød om ugen!? Sådan følger du Fødevarestyrelsens nye, grønne kostråd

Mindre kød, mere grønt. Fødevarestyrelsen har netop offentliggjort de nye officielle kostråd. Her er kogebøgerne, der giver dig inspiration til at følge dem.


Fødevarestyrelsens nye officielle kostråd har for første gang fokus på god kost for både krop OG klima. Det betyder for eksempel, at mængden af kød, du anbefales at spise om ugen, nu er på 350 gram – og at vi skal lære bælgfrugter bedre at kende som en del af en god varieret kost.

Se de officielle kostråd her


Spis planterigt, varieret og ikke for meget

Spis flere grøntsager og frugter

Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk

Spis mad med fuldkorn

Vælg planteolier og magre mejeriprodukter

Spis mindre af det søde, salte og fede

Sluk tørsten i vand

Kilde: Fødevarestyrelsen

Heldigvis behøver det hverken være kedeligt eller svært at spise mere grønt. Her er kogebøgerne, der giver dig inspiration til en lækre, grønne retter – både når det skal være nemt og hurtigt, og når du gerne vil imponere gæsterne.Meyers grønne proteiner, Claus Meyer, Meyers madhus

Vil du spise mere klimavenligt? En af de største udfordringer ved at spise klimavenligt er at finde nye proteinkilder til at erstatte kødet. I Meyers grønne proteiner får du intet mindre end 120 opskrifter med proteinrige ingredienser som bælgfrugter, korn, svampe og blødgrøntsager.

Inspirationen er hentet fra alverdens kulinariske køkkener som Italien, Mexico, Marokko og Indian, hvor det at bruge planterigets proteinrige ingredienser er en selvfølge.

LÆS OGSÅ: Hvilke kogebøger af Claus Meyer og Meyers Madhus mangler du i din samling?

Foruden at være klimavenlige er bogens opskrifter – som i de andre Meyer-kogebøger – naturligvis både mættende og velsmagende, selv for de mest inkarnerede kødspisere.

Du kan købe Meyers grønne proteiner online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Grøn mad på 30 minutter

Her får du 60 lækre opskrifter på grønne måltider, der er ekstremt hverdagsvenlige. De kan nemlig laves på max 30 minutter.  Her er både vegetariske og veganske opskrifter, og alt lige fra pizza og vege-bolo til skønne, fyldige salater og små retter. Det er et skønt mix af det asiatiske køkken, tex mex og italienske klassikere.

LÆS OGSÅ: Louisa Lorangs 10 gode råd til madpakken

Derudover er der tips til, hvordan du nemt gør dine måltider endnu grønnere og fx udskifter pasta, ris og nudler med grøntsager eller giver lidt små kedelige  grøntsager som fx broccoli et lille pift, så de smager himmelsk. 

Du kan købe Grøn mad på 30 minutter online, fx på Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel.350 gram kød om ugen!? Sådan følger du Fødevarestyrelsens nye, grønne kostråd

En oplagt kogebog til alle unge og nybegyndere i køkkenet, der gerne vil spise mindre kød.

Den grønne flyttehjemmefrakogebog indeholder 60 vegetariske opskrifter – hverdagsmad, salater, gæsteretter, snacks og fingermad samt søde sager. Og det er alt sammen noget, som man kan lave uden at have mange års erfaring i køkkenet.

Sebastian Randrup der også er forfatter til den årelange bestseller Flyttehjemmefrakogebogen præsenterer her nogle af de muligheder, der er i det grønne madunivers, for der er langt flere forskellige sanseindtryk, hvad angår tekstur, farve, kontraster, smag og tilberedningsmetoder, når man arbejder med grøntsager.

Køb Den grønne flyttehjemmefrakogebog hos din lokale boghandler eller online fx hos Saxo.com.


Smag, Ottolenghi, Yotam Ottolenghi

Mesteren af grøntsagsretter er tilbage!

SMAG er en overdådig grøn kogebog fra stjernekokken Yotam Ottolenghi, som har gjort det til sit kendetegn at forvandle grønne råvarer til innovative smagseksplosioner.

LÆS OGSÅ: Yotam Ottolenghi: Filosoffen der blev stjernekok ved et tilfælde

SMAG består af 100 vegetariske og/eller veganske måltider fordelt på enkle hverdagsretter og mere tidskrævende – men fantastiske – kreationer. Bogen henter inspiration fra alverdens køkkener og byder derfor på opskrifter som aubergine dumplings, kold avocadosuppe med hvidløgsolie, kåltacos med selleri og daddel-barbecuesauce, gnocchi med misosmør og meget andet.

Du kan købe SMAG online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.God mad let at lave

En klassisk grundkogebog med over 750 opskrifter og masser af billeder.

Du finder både opskrifter på klassiske danske retter, men du kan også finde masser af ny inspiration. Denne udgave er revideret med fokus på grøn mad og med tips til, hvordan du kan undgå madspild.

God mad let at lave har gennem 45 år bevist sit værd – både i private køkkener men også i forbindelse med undervisning i madlavning, og er en uundværlig følgesvend i køkkenet for både nybegyndere såvel som rutinerede.


Du kan købe God mad – let at lave online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Almanak, Claus Meyer

Klassikeren Almanak er Claus Meyers drøm om det fuldendte madår. Nu fås den i en ny, flot udgave i anledning af bogens 10 års jubilæum.

Ved at tage udgangspunkt i årets forskellige sæsoner giver bogen mere end 1.000 opskrifter på alt fra hverdagens faste måltider til desserter, syltesager, drikkelse, brød og kager. Det hele er fordelt på årets 365 dage.

Almanak spænder bredt med både opskrifter på klassisk dansk mad samt familiens yndlingsretter fra de fremmede køkkener. Bogen er desuden spækket med ideer til, hvordan vi uge for uge kan omsætte de muligheder, naturen giver os, til skønne, enkle måltider, der er inden for rækkevidde for alle os, der gerne vil lave mad fra det nye nordiske hverdagskøkken.

Du kan købe Almanak (jubilæumsudgave) online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel. Plantebaseret familiemad, stina dannerfjord, Isabel Christensen, kogebog, opskrfiter

At spise mere grønt giver rigtig god mening – for din krop, for din sundhed og for miljøet. Men det kan være svært at lave om på sine madvaner. Især i en travl hverdag, hvor man ofte må ty til at lave de retter, man plejer.

Plantebaseret familiemad er en nem vej til et sundt og grønnere liv. Du får både opskrifter og masser af gode råd til, hvordan du uge for uge kan gøre din hverdag mere grøn og lave mad uden kød til hele familien.

Her er ingen løftede pegefingre, kun gode råd, enkle opskrifter og en opfordring til, at du tager et skridt ad gangen og selv mærker efter, om også du får det bedre af at spise sundt, vælge fuldkorn, grønt og frugt og spise mindre kød og færre æg og mælkeprodukter.

Du kan købe Plantebaseret familiemad online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Grønne madpakker, Louisa Lorang, grøn mad, sund mad, sunde madpakker

Synes du, at det kan være svært at lave grønne – og spændende – madpakker? I bogen Grønne madpakker giver Louisa Lorang masser af nye idéer til lækre madpakkeløsninger.

LÆS OGSÅ: Louisa Lorangs 10 gode råd til madpakken

Bogen indeholder 50 forslag til grønnere madpakker – her er både vegetariske og veganske opskrifter, forslag til nemt pålæg, mættende salater og hurtige snacks.

Louisa Lorang er selv mor til tre børn, og hun er derfor vant til travle hverdage, hvor det at lave madpakker skal være nemt og overskueligt. Derfor er opskrifterne hurtige og nemme at følge – også for børn, der vil hjælpe til.

Du kan købe Grønne madpakker online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Falastin, Ottolenghi, Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi, Tara Wigley

Til dig, der var vild med Jerusalem!

FALASTIN er en kærlighedserklæring – til det palæstinensiske køkken, landet og dets folk. Bogen er spækket med vidunderlige måltider, snacks og desserter fra bl.a. Bethlehem, Jerusalem, Haifa, Nazareth og Vestbredden.

Bogens forfattere er Sami Tamimi og Tara Wigley, som begge har været en del af Ottolenghis London-baserede restauranter i mange år samt været medforfattere på nogle af de største Ottolenghi-kogebøger.

FALASTIN er desuden udstyret med et forord af Yotam Ottolenghi selv.

Du kan købe FALASTIN online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


350 gram kød om ugen!? Sådan følger du Fødevarestyrelsens nye, grønne kostråd

Grøn mad til hele familien er en bog fyldt med inspiration til sunde og grønne måltider.

Bogen viser, hvordan man nemt kan tilsætte flere grøntsager i helt enkle hverdagsretter. Med 100 opskrifter til vegetariske og veganske måltider er der garanteret grøn inspiration til morgen, middag, aften samt opskrifter på små snacks og søde sager.

Lær bl.a. at lave vafler af sød kartoffel, grønne smoothies, creamy spinat pasta, lækker græskarsuppe med popcorn og æbler, sweet potato nuggets, vegetariske forårsruller, grønne pizzasnegle og meget mere.

Du kan købe Grøn mad til hele familien online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Jamie Oliver, Grønt, grøn kogebog

Grønt er Jamie Olivers lækre kogebog med nemme og smagfulde retter uden kød til alle dagens måltider.

Det er den perfekte kogebog til dig, der enten vil leve helt vegetarisk eller blot vil eksperimentere med et par kødfrie dage om ugen.

Med bogen får du masser af inspiration til, hvordan du skifter de vante produkter ud med nye, og hvordan man via årstidens råvarer også kan få økonomien til at hænge sammen, uden at gå på kompromis med smagen.

Du kan købe Grønt online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Kulturjournalist og redaktør for bogmagasinet Bog.dk.