Børnebøger Carlsen

150 år med Beatrix Potter!

150 år med Beatrix Potter!

De fleste børn kender Peter Kanin. Den uartige lille kanin iført blå jakke er verdensberømt og bøgerne om ham er blandt de bedst sælgende bøger nogensinde. De er oversat til 36 sprog og er blevet solgt i over 45 millioner eksemplarer. Og det mest utrolige er, at den store succes startede med et nej fra samtlige forlag.

Den 28. juli 2016 er det 150 år siden, Beatrix Potter blev født. Vi fejrer den storslåede børnebogsforfatter med et tilbageblik på hendes liv – og på den lille, uartige kanin iført en lyseblå jakke.


Peter Kanin – kaninen i den blå jakke

Beatrix Potters mest kendte og elskede historie, handler om Peter Kanin. Han er en lille, fræk kanin iført en blå jakke, der tager på gulerodsrov i Hr. Suhrs have – selvom hans mor har bedt ham om at lade være. Og selvfølgelig går det galt! Han ender i sengen med snue og må drikke kamillete, imens hans søstre nyder solbær og mælk.

Peter Kanin er faktisk inspireret af en virkelig, levende kanin. Beatrix Potter havde en kanin som barn, som hun kaldte Peter Piper, og som hun huskede med stor kærlighed. Gennem 1890’erne sendte Beatrix Potter breve med historier og tegninger til sin tidligere barnepiges børn. Og en af de historier handlede om Peter Kanin.

Beatrix Potters barnepige, Annie Moore, elskede historierne og opfordrede Beatrix til at forsøge at få dem udgivet. Idéen faldt i god jord – og Beatrix Potter fik tilbagesendt sine breve med historier og udvalgte den historie, hun ville arbejde videre med. Historiens hovedperson var selvfølgelig Peter Kanin.

prabbit-2

 

 

Men det var ikke nemt for Beatrix Potter at få et forlag til at udgive historien om den lille Peter Kanin. Hendes historie blev mødt med afslag efter afslag – og til sidst besluttede hun sig for at udgive bogen selv. Hun fik trykt et lille oplag på 250 bøger, og delte dem ud til familiemedlemmere og venner. Og selvom der kun var få udgaver af bogen i print, blev den hurtigt berømt!

Faktisk var der så stor interesse for den selvudgivne bog, at et af de forlag, der havde afslået at udgive bogen ombestemte sig. Forlaget hed Frederick Warne & Co., og deres udgivelse af den lille børnebog blev en succes. Peter Kanin udkom i oktober 1902 og blev en øjeblikkelig bestseller!

Peter Rabbit and Friends


 

Beatrix Potter

beatrix
Beatrix Potter med kaninen Benjamin Bouncer

Beatrix Potter var en kunstner, forfatter, forretningskvinde og naturalist. Hun begyndte at male i en tidlig alder og nød især at lave skitser af de mange dyr, hun var omgivet af: mus, frøer, firben, slanger, flagermus og selvfølgelig kaniner. Hendes første kanin hed Benjamin Bouncer, og han blev efterfulgt af Peter Piper. Både Benjamin og Peter er også at finde i hendes skønne eventyr.

Beatrix Potter gik aldrig i skole, men studerede i stedet hjemmefra – som der var tradition for i det viktorianske England. Der var ansat en kunstlærer samt adskillige guvernante til at give Beatrix den dannelse, hun havde brug for.

I sin ungdom blev Beatrix Potter opfordret til at studere svampe i Royal Botanic Gardens i Kew, og hun udviklede sig til en anerkendt botanisk illustrator. Hun elskede at iagttage planter og dyr og indfange dem med sin fine streg og vandfarver.

about_hilltop_sketch_800x450
Skitse af Beatrix Potters elskede gård, Hill Top Farm

Denne kærlighed for naturen varede ved gennem hele hendes liv. Indkomsten fra bøgerne om Peter Kanin gav Beatrix Potter mulighed for at investere i gårde og landområder, og gennem sit liv købte hun over femten gårde og hjalp til med at vedligeholde dem. Tog man en tur forbi Englands smukke Lake Distrikt kunne man godt risikere at møde den engelske forfatter iført træsko og sjaler, i færd med at lede en fåreflok på rette vej.

Beatrix Potter blev født for 150 år siden og døde i december 1943 – og alligevel er hun stadig husker af hele verden. Historierne om Peter Kanin og alle hans venner er klassiske fortællinger, vi aldrig vil glemme. Og som stadig hører hjemme i enhver børnebogsreol.


De samlede eventyr om Peter Kanin og hans venner

Screen Shot 2016-07-05 at 12.40.52

De samlede eventyr om Peter Kanin og hans venner indeholder alle Beatrix Potters 23 Peter Kanin-historier i uforkortet form med alle de originale tegninger. Historierne står i samme rækkefølge, som de oprindeligt blev udgivet i, og kan således læses fortløbende, for selv om hver historie kan læses alene, er flere kædet sammen af personer og begivenheder. Beatrix Potters fortællinger er ofte inspireret af et konkret sted eller virkelige personer og dyr, og hver fortælling har derfor en kort introduktion, der fortæller om historiens inspirationskilder.

-> Køb bogen her.