Børnebøger Carlsen

10 ting om din 10-årige

Game on, game on-bøgerne, børnebøger, 10-årige, bøger til 10-årige, andreas nederland, frederik hansen

Er du så heldig at dele adresse med en 10-årig, ved du allerede, hvor forrygende en skabning det er at opleve på forreste række. Det er et magisk tidspunkt i et børneliv, og det er også det tidspunkt, hvor børnene virkelig begynder at frigøre sig fra dig.

Her er en liste fra én af forfatterne bag Game On-bøgerne – Frederik Hansen – med 10 ting, der sker i din 10-åriges liv, som måske kan hjælpe dig med ikke at stå i vejen, men i stedet være det rigtige sted, når der skal gribes.

1.  Klogeste nogensinde

Hjernens plasticitet er i topform på en 10-årig. Det ene øjeblik er de super snusfornuftige og bedrevidende, og det næste drager de på forrygende fantasirejser i dagdrømmerland. De forstår komplekse konstruktioner og deres ordforråd og humor har uendeligt udviklingspotentiale. Lige nu er de er det klogeste, de nogensinde vil være. Nyd det, for om lidt bliver der lukket i knolden pga. ombygning, når de går i puberteten.

2. Bedre end dig

Det er ikke slut med at være den voksne, men det er slut med at være den bedste. Der vil være ting, som din 10-årige er bedre til end dig fra nu af og resten af livet. Jeg glemmer aldrig, da min 10-årige nevø, Marius, fik en altoverskyggende interesse for skak og tog på skaklejr. Næste gang vi så hinanden, smadrede han mig i fire træk, hvorefter han på tørt østjysk fortalte mig, at “det var en skomager.”

3. Egne meninger

De lytter stadig til, hvad du siger, men nu er det vigtigere, hvad vennerne synes. En 10-årig er i stand til at danne sine egne holdninger på baggrund af diskussioner med venner og informationssøgning på det altid tilgængelige internet. Diskutér respektfuldt med din 10-årige og acceptér, at I ikke nødvendigvis har de samme holdninger.

4. Hemmeligheder

Der er ting i din 10-åriges liv, der ikke kommer dig ved mere. De har hemmeligheder, som du skal blande dig udenom, og selvom det er svært, så forsøg for alt i verden ikke at snage. Hemmeligheder for forældrene er et vigtigt skridt på vejen til at etablere sin egen, uafhængige eksistens.

5. Nye følelser

Der opstår nye følelser i en 10-årigs liv på tværs af kønnene og mellem kønnene. Nogle er heldige at opleve, at deres følelser bliver gengældt, men de fleste vil opleve at blive afvist og få deres hjerte knust. Det er skidegodt, og du skal bare være taknemmelig, når din 10-årige tuder i puden over tabt venskab eller ulykkelig kærlighed, for det er den bedste alder at lære, at verden ikke går under, selvom et venskab eller en forelskelse ikke er gengældt.

6. På YouTube

Den vigtigste kanal er YouTube. De fleste voksne har lidt svært ved forstå, hvorfor det virker, men det er faktisk én af grundene – fordi det er forældrefrit. På YouTube kan din 10-årige møde de vildeste Minecraftere, der giver tip fra sig, og de kan spejle sig selv og deres holdninger i YouTubere, der ikke er meget ældre end dem selv. På YouTube kan de også rende ind i en kendt, dansk blogger og høre hendes positive syn på sugardating, så som med alle andre medier, er det gode ting og sygt elendige ting.

7. “HELLO WORLD!”

Din 10-årige ser YouTube og får måske lyst til selv at lave videoer. Det kan der sagtens være gode og lærerige oplevelser forbundet med, men måske behøves de ikke dele det med hele verden. En 10-årig skal ikke nødvendigvis have direkte adgang til offentligheden gennem YouTube, Instagram eller Facebook, for selv at kunne producere sjove film og vise dem til vennerne.

8. Spiller spil og smadrer i spil

I Grand Theft Auto 5 kan din 10-årige bruge en halv dag på at fylde en Boing 747 op med mennesker, flyve højt op over byen og derefter drysse alle passagererne ud af flyet, og I Minecraft kan der forsvinde uendelige timer på at bygge kæmpekonstruktioner pakket ind i dynamit for til sidst at dræbe Steve (hovedpersonen i Minecraft, red.) i et inferno af eksplosioner. Det betyder hverken, at man har psykopatiske træk eller træner op til at blive massemorder. Det handler udelukkende om kreativt at udfordre og prøve grænserne af i computerspillene.

9. Familien først

Selvom aftaler med vennerne og aktiviteter efter skole og YouTube virker som det vigtigste, så har din 10-årige stadig brug for at hygge og være sammen med familien. Ritualer og “sådan gjorde vi også sidste år” bliver mere og mere vigtige for dit udbryderbarn, og din 10-årige bliver lige et par år yngre om aftenen den 24. december.

10. Kram

En 10-årig har brug for akkurat lige så mange kram som en 9-årig.

Redaktionen anbefaler

Hvad skal din 10-årige læse?

Når din 10-årige har opbrugt sin skærmdosis kan du med fordel stikke ham eller hende Game On-bøgerne. Den populære serie om gamer-drengen Lucas byder både på spænding, sjov, letlæste kapitler og det bedste fra spillenes univers – og ikke mindst en god historie om at være lidt for meget på udebane med lidt for tynde arme.

“Bøgerne er vildt gode og fortjener ros. Jeg er selv vild med at spille computer og på alder med Lucas.” – Tue, 11 år (bogblogger.dk)

“Frederik Hansen og Andreas Nederland skriver i et levende og humoristisk sprog og forsøger at give bøgernes læsere al den spænding, de kender fra computerspilsverdenen.” – Caroline Erritzøe (Børn i byen) 

Game On er klar på hylderne i din lokale boghandler. Du kan også finde Game On 1 Hævnen er sjød her, Game on 2 Nabohjælp her , Game On 3 – Kattepine her, Game On 4 – Genfødsel her og Game On 5 – Antivirus her.

Game on, game on-bøgerne, 10-årige, bøger til 10-årige, børnebøger, Andreas Nederland, Frederik Hansen Game on, game on-bøgerne, 10-årige, bøger til 10-årige, børnebøger, Andreas Nederland, Frederik Hansen  Game on 3, kattepine, børnebøger, højtlæsning, børnebog, 10-årige Game on, genfødsel, andreas nederland, frederik hansen, børnebøger, børnebog Game On 5

Er du på udkig efter flere gode bøger til 10-årige? Så er der hjælp at hente her.

Andreas Nederland og Frederik Hansen

Andreas Nederland og Frederik Hansen har stor kærlighed til gamle computerspil, hvilket kan læses i de mange referencer, der findes i Game On-serien. Andreas og Frederik driver tilsammen produktionsselskabet OK MONKEY , der er specialiseret i indhold til børn.