Vil Meyer revolutionere danskernes madvaner igen?

Hvis vi vil spise mere klimavenligt, skal vi hente flere af vores proteiner i planteriget. Det er budskabet fra forskere verden over, og det bliver også et tema i de nye danske kostråd, der er på vej. Men hvordan gør vi det?


Det kan være svært at finde alternativer til det nemme hverdagsmåltid, og vores tallerken ender tit med at se lidt ens ud: et stykke kød, en form for kulhydrat såsom kartofler og så lidt grønt.

Men hvis vi skal spise mere sundt og klimavenligt, er det på tide at vende tallerkenen på hovedet. Det kan Meyers hjælpe os med.

I bogen Meyers Grønne Proteiner bliver vi introduceret for en ny grøn verden med masser af lækre ingredienser. Alle opskrifterne er enten vegetariske eller veganske, og så har de udgangspunkt i de grønne proteiner.

“I fremtiden skal vi hente langt flere af vores proteiner i planteriget, end vi gør vi i dag. Hvis vi skal lykkes med det, skal vi opnå større fortrolighed med råvarer, der i dag kun strejfer vores tallerkener, men som kan danne grundlag for en næsten endeløs række af velsmagende retter.”

– Claus Meyer i bogens forord

De grønne superkræfter

De grønne proteiner dækker over flere ingredienser, såsom bælgfrugter, korn, nødder og bladgrøntsager.

Især bælgfrugterne er nyttige i det grønne køkken, hvor de mest anvendte sorter er bønner, kikærter, ærter, linser og jordnødder.

Bælgfrugter er gode af flere årsager: De mætter på den rigtige måde, de har en god konsistens og så smager de himmelsk. Og det er lige præcis derfor, at Meyers tager fat i disse som en erstatning for kødet.

LÆS OGSÅ: Klimavenlig hverdagsmad: Lækre boller i karry fra Meyers grønne proteiner

For mange af os bliver bælgfrugter et nyt bekendtskab. Men i resten af verden er de allerede en del af basiskosten.

I Mellemøsten spiller kikærter for eksempel en vigtig rolle på tværs af regionale madkulturer og landegrænser og i store dele af Sydamerika, Mellemamerika og Mexico finder man bønner i næsten ethvert måltid.

Derfor har Meyers også hentet inspiration fra lande i verden, hvor de har et mere naturligt og kreativt forhold til de grønne proteiner.

Spis mere grønt med samme velbehag

Meyers Grønne Proteiner er derfor spækket med lækre opskrifter – både dem vi kender, såsom en grøn udgave af boller i karry, men også nye udenlandske opskrifter som for eksempel persisk nuddelsuppe.

LÆS OGSÅ: Hvilke kogebøger af Claus Meyer og Meyers Madhus mangler du i din samling?

Bogen har opskrifter til enhver smag, og dækker alt fra lune retter, supper og salater til diverse snacks, brød og dyppelse.

Glæd dig til en bog, der dyrker det fuldendte – og til tider overraskende – grønne måltid med saft, kraft og dybde.



Meyers grønne proteiner

Meyers grønne proteiner, Claus Meyer, Meyers madhus

Vil du spise mere klimavenligt? En af de største udfordringer ved at spise klimavenligt er at finde nye proteinkilder til at erstatte kødet. I Meyers grønne proteiner får du intet mindre end 120 opskrifter med proteinrige ingredienser som bælgfrugter, korn, svampe og blødgrøntsager.

Inspirationen er hentet fra alverdens kulinariske køkkener som Italien, Mexico, Marokko og Indian, hvor det at bruge planterigets proteinrige ingredienser er en selvfølge.

LÆS OGSÅ: Hvilke kogebøger af Claus Meyer og Meyers Madhus mangler du i din samling?

Foruden at være klimavenlige er bogens opskrifter – som i de andre Meyer-kogebøger – naturligvis både mættende og velsmagende, selv for de mest inkarnerede kødspisere.

Du kan købe Meyers grønne proteiner online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.