Kogebøger med sund mad Mad og drikke

Er der en vegetar til stede? Gode opskrifter og tips til en plantebaseret julemiddag

Får du en vegetar eller veganer til julemiddag, så er her et par gode retter fra bogen Plantebaseret familiemad, som du kan erstatte eller supplere nogle af de traditionelle juleretter med.

Vi har bedt Isabel Christensen, der sammen med sin mand Casper Christensen i dag lever plantebaseret, om at komme med de bedste opskrifter til julemiddagen. Sammen med Stina Dannerfjord har hun i år udgivet bogen Plantebaseret familiemad.

LÆS OGSÅ 7 tips til dig der gerne vil komme grønnere gennem julemåneden

“Jeg serverer altid selv vores mixet kålsalat med ristet seiten som tilbehør til julemaden. Jeg synes også, at den asiatisk inspirerede rødbedesalat med edamamebønner er et godt bud som en ret på julebordet, den er både smuk, nem at lave og meget juleagtig i farverne,” fortæller Isabel Christensen.

Man kan jo heldigvis stadigvæk lave brune og hvide kartofler med en lækker fed vegansk brun sovs til (som der også er en opskrift på i bogen)
Veganske schnitzler er gode som et sprødt element til kartoflerne og sovsen – og ellers kan man vælge at servere et lækkert stykke dampet fisk til, hvis altså at man spiser den slags.

To gode salater til julebordet

Asiatisk inspireret rødbedesalat med edamamebønner

Plantebaseret familiemad

“Jeg elsker rødbeder, jeg elsker farven, konsistensen og smagen. I denne salat er det i kombination med edamamebønner, som jeg også er stor fan af, og så er det en nem salat af ingredienser, man faktisk kan have liggende temmelig længe”, skriver Isabel Christensen.

Edamamebønnerne kan du opbevare på frost, og rødbede kan holde sig i køleskabet i flere uger. Med kun få ingredienser får du en sprød og smagfuld salat.

Ingredienser

4 personer

  • 800 g rødbeder
  • 400-500 g edamamebønner
  • 2-3 spsk. ristede sesamfrø
  • ½ dl soja
  • 2 spsk. peanutolie

Fremgangsmåde

Skræl rødbederne, og skær dem i lange, tyndestrimler eller ringe som på billedet, eller riv dem på den grove side af rivejernet. Rist sesamfrøene af på en tør pande.

Bland herefter edamamebønner med rødbederne. Rør sojasovs og peanutolie sammen, og hæld dressingen ud over rødbeder og bønner. Drys afslutningsvis de ristede sesamfrø over salaten.

Mixet kålsalat med seitan

Plantebaseret familiemad

En sprød salat, der også fungerer rigtig godt til julemaden som en lidt
lettere sidedish til kartoflerne. Den er på bordet hos Isabel og Casper Christensens familie hver jul og bliver altid spist op!

Ingredienser

4 personer

  • 2 pakker seitan
  • 300 g rød spidskål
  • ca. 200 g hakket grønkål
  • 250 g cherrytomater
  • 1 rødløg
  • 1 dåse sorte bønner
  • (240 g kogte)

DRESSING

  • 1 spsk. dijonsennep
  • 2-3 spsk. balsamico
  • 2 spsk. olivenolie
  • salt og peber

Fremgangsmåde

Skær seitan i små tern, og steg den sprød på en pande med lidt salt.

Hak spidskål, grønkål og rødløg fint, og bland det hele sammen. Halver tomater, og bland med de drænede bønner.

Bland dressingen i en shaker, hæld den over salaten, og vend det hele sammen.

Grøn dessert?

“Til børnene og de voksne kan man også nemt lave vores veganske udgave af risengrød med et twist og servere den på dagen eller som en dejlig ret i alle juledagene,” foreslår Isabel Christensen. Ris a la mande er i øvrigt også nemt at lave vegansk med mandelmælk.

Vegansk risengrød med et twist

Plantebaseret familiemad

“Jeg må ærligt tilstå, at der i vinterhalvåret ofte forekommer risengrød på menuen (i hvert fald en gang om måneden),” fortæller Isabel Christensen i Plantebaseret familiemad. “Det er så nemt at lave, og jeg har altid ingredienserne, i tilfælde af at jeg skulle have haft for travlt til at købe ind. Den bliver lige en tand mere avanceret med den lækre æblekompot, og jeg er selv ret vild med den variant.”

Ingredienser

4 personer

RISENGRØD

  • 2 dl vand
  • 190 g risengryn
  • 1 l mandelmælk
  • salt

ÆBLE-KOMPOT

  • 30 g smør
  • 3 spsk. rørsukker
  • 3 tsk. stødt kanel
  • 3 æbler i små tern
  • 1 spsk. vand

Fremgangsmåde

Bring 2 dl vand i kog i en gryde, og drys risengrynene i under omrøring. Lad koge 1 minut, og tilsæt derefter mandelmælk og salt. Lad det koge op, inden du skruer ned for varmen, og lad det så koge i ca. 35-40 minutter. Det er vigtigt, at du passer grøden og rører i gryden ofte (ca. hver 5. min.). Grøden er færdig, når den har samlet sig og fået den rette konsistens.

Smelt smør, sukker og kanel i en gryde, sukkeret skal være helt opløst. Tilsæt æbletern, og kog under omrøring i ca. 5 min.

Server risengrøden i skåle med et par spsk. æblekompot på toppen.


Alle opskrifter og fotos er fra Stina Dannerfjord og Isabel Christensens bog Plantebaseret familiemad.


Tips og opskrifter til en grønnere hverdag med plantebaseret familiemad

Det giver rigtig god mening at spise mere grønt – for din krop og for miljøet. Men det kan være svært at lave om på sine madvaner, særligt i en travl hverdag.

I Plantebaseret familiemad af Stina Dannerfjord og Isabel Christensen er der ingen løftede pegefingre – kun enkle opskrifter og masser af gode råd til, hvordan du uge for uge kan gøre din hverdag mere grøn og lave kødfri mad til hele familien. Et skridt ad gangen kan du selv mærke efter, om også du får det bedre af at spise sundt, vælge fuldkorn, grønt og frugt og spise mindre kød og færre æg og mælkeprodukter.

Du kan købe Plantebaseret familiemad online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.