Børnebøger Børnebøger 6-9 år Fagbøger til børn Sjove børnebøger Viden

Der kan skrives tykke bøger om, hvad børn ikke ved. Så det har Jacob Riising gjort

Der kan skrives tykke bøger om, hvad børn ikke ved. Så det har Jacob Riising gjort

Einsteins hjerne blev stjålet, og russeren Stanislav Petrov forhindrede 3. verdenskrig. Jacob Riising har skrevet en skæv beretning om verdens hundrede sejeste mennesker, der alle har været med til at gøre verden til et bedre sted. Den kan forhåbentlig gøre børn lidt klogere – men det vigtigste er, at den er spændende.


Vidste du, at Niels Bohr var en virkelig god fodboldspiller?

Han var selvfølgelig også ret god til atomfysik, men i De 100 sejeste mennesker i verden fortæller Jacob Riising hundrede lidt anderledes historier om nogle af verdenshistoriens største personer.

Der kan skrives tykke bøger om, hvad børn ikke ved. Så det har Jacob Riising gjort
Einsteins hjerne blev stjålet, efter han var død. Foto: Efter aftale med Getty Images

”Hvis man kun er ude på at blive klogere, kan man jo slå op i et leksikon,” siger han.

LÆS OGSÅ: Quiz! Hvor klog er du på de 100 sejeste mennesker i verden?

Der står for eksempel ikke en hel masse om relativitetsteori i afsnittet om Einstein. I stedet kan man læse, at hans hjerne blev stjålet på hospitalet efter hans død, og at man fandt den i et syltetøjsglas hos en nysgerrig læge, der prøvede at finde ud af, hvorfor Einstein var så klog.

”Der er måske nogle voksne, der synes, det er totalt ligegyldigt, at Bohr var en skidegod fodboldspiller og at Einsteins hjerne blev stjålet. Men nu handler det jo om, hvad børn synes er spændende,” siger Jacob Riising.

Manden der forhindrede 3. verdenskrig

Man behøver ikke hedde Bohr eller Einstein for at ende i De 100 sejeste mennesker i verden. Nogle gange er det nok at gøre – absolut ingenting.

Det var lige præcis, hvad russeren Stanislav Petrov gjorde under Den Kolde Krig. Hans job var at holde øje med, om amerikanerne bombede Sovjetunionen. Hvis det skete, skulle han trykke på en knap, der ville sende missiler den modsatte vej. Og en dag gik alarmen.

”Der er måske nogle voksne, der synes, det er totalt ligegyldigt, at Bohr var en skidegod fodboldspiller og at Einsteins hjerne blev stjålet. Men nu handler det jo om, hvad børn synes er spændende.”

– Jacob Riising

”Pludselig bimler og bamler alt i kontrolrummet, hvor Stanislav sidder. Der står på skærmen, at USA har affyret missiler mod Sovjetunionen, og at de vil ramme lige om lidt,” fortæller Jacob Riising.

Stanislav sidder bare og kigger forstenet på skærmen, indtil hans chef ringer til ham.

”Chefen råber, at Stanislav skal tage sig sammen og sende missiler tilbage mod USA. Vi taler virkelig, virkelig mange missiler – så mange, at de ville udslette halvdelen af den amerikanske befolkning.”

Det fantastiske er, at Stanislav vælger at lade være.

”Han tænker: ”Det gør jeg simpelthen bare ikke. Det er for vanvittigt,”” siger Jacob Riising.

LÆS OGSÅ: Nye sjove og skønne bøger for de 8-årige

Nogle minutter senere finder russerne da også ud af, at det var falsk alarm. USA har slet ikke sendt missiler afsted mod dem. Og det er derfor, Stanislav Petrov er et af verdens sejeste mennesker.

Der kan skrives tykke bøger om, hvad børn ikke ved. Så det har Jacob Riising gjort
Stanislav Petrov nægtede at trykke på knappen, der ville dræbe halvdelen af USA’s befolkning. Foto: Efter aftale med Getty Images

”Hvis han havde trykket på den knap, så var 3. verdenskrig jo brudt ud. Det kunne have udslettet hele jordkloden,” siger Jacob Riising.

Historien om Stanislav Petrov ender dog ikke helt så lykkeligt, som man kunne håbe. Han bliver nemlig degraderet, fordi han ikke har adlydt sine ordrer, og han får aldrig den hæder, som Jacob Riising synes, han fortjener.

”Han ender sine dage som en fattig mand i et trist boligkompleks. Han bliver aldrig nogensinde anerkendt som den helt, han egentlig er. Jeg synes i det mindste, man kunne opkalde en lille plads efter ham.”

De voksne kan også blive klogere

Det er ikke kun børn, der kan lære noget af at læse De 100 sejeste mennesker i verden. Jacob Riising er også selv blevet klogere på mange ting, mens han skrev bogen, og han opfordrer forældre til at læse den sammen med deres børn.

”Der står sikkert en masse ting, som forældre heller ikke ved en dyt om,” siger han.

For eksempel anede Jacob Riising ikke, at astronauthunden Laika, der blev sendt ud i rummet i 1957, aldrig kom tilbage til Jorden.

”Der er ingen, der har fortalt mig, hvad der skete med Laika. Jeg gik rundt med en naiv forestilling om, at den var landet trygt i sin rumraket og havde fået en medalje,” siger han.

”Der er ingen, der har fortalt mig, hvad der skete med Laika. Jeg gik rundt med en naiv forestilling om, at den var landet trygt i sin rumraket og havde fået en medalje.”

– Jacob Riising

Sådan gik det desværre ikke for den berømte astronauthund. Den døde faktisk af hedeslag få timer efter, den var blevet sendt ud i rummet.

”Der var alt, alt for varmt i den raket,” siger Jacob Riising.

Forsøget med Laika gjorde, at man fandt ud af, at det er en god idé at bygge et varmeskjold udenpå rumraketter, så astronauter ikke dør af hedeslag.

”Så selvom Laika endte sine dage på en ret grusom måde, har den bidraget stort til videnskaben,” siger Jacob Riising.

LÆS OGSÅ: Hør forfattere som Sebastian Klein, Jacob Riising og Hella Joof læse lydbøger til børn

Derfor er den kommet med på listen over de hundrede sejeste mennesker, selvom den teknisk set ikke er et menneske.

Der kan skrives tykke bøger om, hvad børn ikke ved. Så det har Jacob Riising gjort
Astronauthunden Laika blev sendt ud i rummet, hvor den desværre døde af hedeslag. Foto: Efter aftale med Getty Images

Meld dig ind i elevrådet

Det var ikke en nem opgave at udvælge de hundrede sejeste mennesker i verdenshistorien.

”Jeg ved ikke helt, hvor mange mennesker, der har levet på Jorden, men vi er nok oppe på en del milliarder efterhånden. Så der var en del at vælge imellem,” siger Jacob Riising.

Men han synes, at de allersejeste mennesker er dem, der har været med til at gøre verden til at bedre sted – også selvom det ikke lå i kortene, at de skulle blive til noget.

“De fleste i bogen er bare helt almindelige mennesker – og en enkelt hund – der egentlig ikke havde nogle forudsætninger for at gøre noget særligt. Men så gjorde de det alligevel.”

– Jacob Riising

”Det er meget få konger og præsidenter med i min bog. De fleste er bare helt almindelige mennesker – og en enkelt hund – der egentlig ikke havde nogle forudsætninger for at gøre noget særligt. Men så gjorde de det alligevel.”

Det gælder for eksempel Greta Thunberg, Rosa Parks og Lionel Messi. Jacob Riising håber, at det kan vise børn, at alle har en chance for at gøre en forskel.

Man behøver ikke engang gøre noget helt vildt som at vinde Nobelprisen eller forhindre en krig for at ændre på tingene. Det kan nemlig også være ret sejt at skabe forandring i en mindre skala.

”Måske en af mine læsere får lyst til at melde sig ind i elevrådet og gøre noget ved den dårlige kantinemad. På den måde kan man jo også være med til at gøre verden til et bedre sted,” siger Jacob Riising.Jacob Riising: De 100 sejeste mennesker i verden

De 100 sejeste mennesker i verden, Jacob Terp Riising

Jacob Riising har skrevet en bog om de 100 sejeste mennesker i verden.

På en humoristiske måde tager Jacob Riising læseren i hånden og gør os klogere på den verden vi befinder os i.

Læs blandt andet om Nelson Mandela der i 27 år har siddet i fængsel, for at forbedre de sortes rettigheder. Gotfred Kirk Christiansen som opfandt Lego. Og om Greta Thunberg der har fået børn i hele verden til at pjække fra skole i kampen for miljøet.

Fra ca. 6 år.

Du kan købe De 100 sejeste mennesker i verden online, eller i din nærmeste boghandel.