Aktuelt Fagbøger Mad og drikke

Vil du være bedre til sous vide? Så bid mærke i navnet Karsten Tanggaard

karsten tanggaard, sous vide, sous vide haandbogen, sous vide 2.0

Det begyndte med et usædvanligt godt måltid hos en ven for 10 år siden, og siden 2014 har Karsten Tanggaard arbejdet på fuld tid med at udbrede sous vide til almindelige mennesker. Målet er vise en genvej til velsmagende og skudsikre resultater i køkkenet.


Første gang Karsten Tanggaard mødte sous vide, var det først og fremmest smagen, der fik ham til at blive nysgerrig på tilberedningsmetoden. En god ven havde serveret et særligt vellykket stykke kød for ham, og Karsten, der altid havde interesseret sig for mad, spurgte til, hvordan det var lykkedes så overvældende godt.

”Det var saftigt, smagte godt og var ensartet tilberedt”, husker Karsten:

”Selvom jeg havde lavet mad i mange år, så havde jeg også mange kiksere, så da min ven viste mig vandbadet og vakuummaskinen, var det noget af en øjenåbner.”

Sous vide på jordnært niveau

Det er 10 år siden, og dengang var udstyret ikke til at finde i de danske butikker, så forfatteren måtte bestille det hjem fra en australsk hjemmeside, og så var han i gang.

Problemet var bare, at der ikke var nogen bøger på dansk om emnet, men Karsten fandt et par udenlandske, som primært henvendte sig til restauranter på Michelin-niveau, og hvor maden var vanvittigt kompleks. Heller ikke på nettet kunne han finde brugbare informationer, fordi det meste var henvendt til supernørder.


Karsten er selv uddannet inden for musik og har både undervist i gymnasiet og været IT-konsulent, men kok var han altså ikke. Så nu måtte forfatteren i gang med sine egen udforskning af sous vide på et mere jordnært niveau; en udforskning, der blev præget af systematisk og stædig learning by doing med både sjove og skuffende oplevelser.

Kylling, der aldrig bliver tørt

”Jeg forsøgte mig først med rødt kød, og der fik jeg min første succes. Men der, hvor der virkelig skete noget, var da jeg lavede fjerkræ for eksempel kyllingebryst, fasan eller kalkunbryst, som jo let og ofte bliver meget tørt. Der tænkte jeg: nu bliver det rigtig interessant.

Og så begyndte jeg at lave notater, når jeg eksperimenterede med tider og temperaturer. De var bare til mig selv i første omgang, så jeg kunne gå tilbage og se, hvad jeg havde gjort sidst, når jeg stod med en råvare, jeg havde tilberedt før.”

LÆS OGSÅ: Giv en bog til Fars dag. 15 gode bøger til gode fædre

“Jeg tog også billeder af tilberedningen og beskrev resultatet, som jeg lagde op på min hjemmeside, som en erfaringsbank for mig selv. Det er i øvrigt også noget, jeg er fortsat med at gøre i mine bøger.”

karsten tanggaard, sous vide, sous vide haandbogen, sous vide 2.0
Karsten Tanggaard i køkkenet

Sous vide gør din mad bedre – så enkelt er det

I tiden der er gået siden måltidet hos vennen, er sous vide blevet en meget stor del af Karsten Tanggaards liv både privat og professionelt. Han har afholdt et hav af kurser, og så er han forfatter til tre bøger om sous vide, der alle er kendetegnet af en enorm grundighed og pædagogisk tilgang, så alle kan være med.

Med forfatterens bøger er der spændt et slags sikkerhedsnet ud under tilberedningen, så hvis man følger hans opskrifter, er man garanteret et godt resultat. Det har været et erklæret mål for amatørkokken.

LÆS OGSÅ: Mørt og smagfuldt. Derfor er sous vide en trend, der er kommet for at blive

”Jeg henvender mig til almindelige mennesker, som jeg gerne vil give en succesoplevelse hjemme i deres eget køkken, ligesom jeg har oplevet det. Det skal smage godt, det er det vigtigste. Ellers kan det være lige meget! Udstyr er også sjovt, det må jeg da indrømme, men det er ikke relevant at lege med det her, hvis ikke også resultaterne er bedre, end det man ellers kan lave.” 

Fra Michelin-restauranter til dit eget køkkenbord

Fordelene ved sous vide er mange, og selv laver Karsten det meste mad sous vide. Først og fremmest er der smagen.

”Resultatet bliver markant bedre med sous vide, især fjerkræ, fisk, grønt, langstidsbraiseret kødstykker og andre ting, der ellers nemt bliver tørt.”

LÆS OGSÅ: Grillmad med sous vide: Saftige BBQ-kamben med coleslaw

Den anden del handler om noget mere praktisk, nemlig træfsikkerhed man opnå.

”Med sous vide kan alt tilberedes på forhånd, så man bare skal vende sit kød på panden kort inden, det skal serveres. Man kan altid regne med resultatet, og man opnår en ensartethed, for eksempel når man vælger et stykke dyrt, rødt kød. Og det med, at man kan forberede tingene i god tid – helt op til en uge faktisk – er jo både en fordel i en travl hverdag, og hvis man holder fest.”

Sous vide har i de sidste 10 år oplevet en stor udbredelse. I begyndelsen var det hovedsagligt noget som kun toprestauranter brugte til at lave udskæringer, som man ikke kunne lave på anden vis eller for at opnå teksturer i grøntsager, som kun sous vide kan.

LÆS OGSÅ: Sous vide: Lækker flæskesteg på grillen

Næste fase var, da de særligt madinteresserede amatørkokke opdagede metoden, der både var sjov og gav gode resultater. Og for tre-fire år siden begyndte flere danskere at få øje på værdien i at bruge sous vide i hverdagen. Nu er sous vide for mange blevet et redskab på linje med en stavblender, og i dag sælger langt de fleste isenkræmmere og supermarkeder udstyret.

“Jeg kunne virkelig godt unde folk at smage en gulerod lavet sous vide”

”For mange starter det med rødt kød. Nogle kommer videre til fjerkræ, nogle til fisk og nogle også til grøntsager. Jeg kunne virkelig godt unde folk at smage en gulerod lavet sous vide – den får en dyb sødme, bliver sprød og bevarer sin flotte farve, som er svær at opnå, hvis man bare koger den.

Også spinat og majs, bliver helt fantastisk på den her måde. Her er vi ikke endnu, men det kunne jeg da godt tænke mig at flere opdagede. At de oplevede, hvad sous vide kan gøre ved fjerkræ, fisk eller især grøntsager.”

LÆS OGSÅ: Bøger på vej: Se vores liste med nye og kommende bøger

”Målet med min nye bog er at tilbyde en vejledning til optimal tilberedning af alle råvarer, man kan skaffe. Bogen er blottet for teori, så det eneste man skal er at købe den råvare, man ønsker at spise, gå hjem og slå op i bogen og følge vejledningen, og så er der sikret god mad.

Bogen er især til dem, der tjekker ud, når jeg begynder med en længere forklaring – jeg er jo gammel skolelærer,” griner Karsten:

“Det er svaret til dem, der plejer at spørge mig om, hvad jeg selv vil vælge at gøre, når jeg nævner flere valgmuligheder. Her er kun ét forslag. Hvis man så har lyst til at vide mere, så vil jeg sende folk videre til min forrige bog, Sous vide 2.0.


Vil du være bedre til sous vide? Så bid mærke i navnet Karsten Tanggaard

Sous vide-håndbogen er et opslagsværk – en enkel og træfsikker guide til et velsmagende resultat for enhver råvare man kommer hjem med. I bogen finder man okse, gris, lam, vildt, fisk, fjerkræ, skaldyr, grøntsager og frugt og for hver råvare er der en gennemprøvet tid og temperatur, tips til klargøring og udskæring, fotos af resultatet, ligesom der er forslag til tilbehør og saucer. 

Her er håndbogen, der viser vejen til tilberedning af over 200 råvarer. Helt enkelt og uden lange forklaringer – slå op, følg de enkle trin og server perfekt god mad!

Alt er nøje gennemprøvet af forfatteren, der i ord og billeder guider både begyndere og mere garvede.

Få en guidet tur gennem bogen her.

Du kan købe Sous vide håndbogen online hos Bog & Idé eller i din nærmeste boghandel .Sous vide, Sous vide 2.0, Karsten Tanggaard, sous vide opskrift, kamben, grillmad, opskrift, kogebog, opskrifter

Sous vide 2.0 er den største og mest ambitiøse bog om sous vide. Det er både en grundbog til begyndere, og en bog med inspiration og ny viden til erfarne brugere og professionelle. 

Til begynderne er der trin-for-trin vejledninger og 10 sikre hits, så det er nemt at komme i gang med sous vide. Til de erfarne er der mere end 500 tid/temperatur-kombinationer, der alle er gennemprøvet og grundigt beskrevet. 

Vigtigst af alt er Sous vide 2.0 andet og mere end en bog om rødt kød – det er også en guide til perfekte og smørmøre tilberedninger af gris, lam, vildt, fjerkræ, fisk, frugt og grønt i sous vide. 

Du kan købe Sous vide 2.0 af Karsten Tanggaard online, fx på Saxo.com eller i din nærmeste boghandel.


Vil du være bedre til sous vide? Så bid mærke i navnet Karsten Tanggaard

“Sous vide i dit eget køkken” er både en grundbog til begyndere, der vil i gang med sous vide, og en bog med inspiration og ny viden til erfarne brugere. Til begynderne er der trin-for-trin vejledninger og 10 sikre hits. Avancerede brugere kan vælge blandt de mere end 300 tid/temperatur-kombinationer, der alle er gennemprøvet og beskrevet med hensyn til resultatets udseende, smag og tekstur. Bagest i bogen er der afsnit om, hvordan man bruger sous vide både i hverdagen og til fest, og vejledning i, hvordan man selv kan tilpasse en opskrift, så resultatet bliver præcist, som man vil have det.

Med sous vide kan man få det bedste frem i hverdagsmad som kyllingebryst, laks, burger, flæskesteg, skinke, torsk, asparges og rabarber. Men sous vide er også perfekt, når man skal lave festmad til mange. Maden er mør og saftig, smager bedre og beholder sin flotte farve, fordi den er tilberedt skånsomt ved lavere temperaturer end ellers.

Du kan købe Sous vide i dit eget køkken online, fx hos Bog og Ide her, eller i din foretrukne boghandel.


Om Karsten Tanggaard

Karsten Tanggaard har tidligere skrevet Sous vide i dit eget køkken og Sous vide 2.0, der er blandt de bedst sælgende kogebøger i Danmark.

Han har undervist på mere end 100 sous vide-kurser hos Meyers Madhus og hos Miele og har lavet slagteriskolens sous vide-certificering.

På hans hjemmeside www.sousvide20.dk finder man opskrifter, videoer, tips og tricks.


Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.